Näin nuori toimittaja joutui salaamaan suhteensa Kekkoseen – vietiin pyykkikorissa Tamminiemeen

Urho Kekkonen Maarit Tyrkkö
Toimittaja Maarit Tyrkkö ja presidentti Urho Kekkonen 1970-luvun lopussa.Lehtikuva
Julkaistu 24.08.2016 11:00

Kati Pukki

kati.pukki@mtv.fi

@katipukki

Maarit Tyrkön kirja Presidentti ja toimittaja julkaistaan tänään.

Toimittaja ja kirjailija Maarit Tyrkkö (nyk. Huovinen) kuvailee tänään keskiviikkona ilmestyneessä kirjassaan Presidentti ja toimittaja (WSOY) hänen ja presidentti Urho Kekkosen viidestä viimeisestä vuodesta. Tyrköstä tuli 1970-luvulla ensin presidentin luottotoimittaja ja sitten läheinen ystävä. Lopulta ystävyys syveni rakkaudeksi.

Kirja kertoo kirjoittajan omien sanojen mukaan Kekkosesta ihmisenä. Hän lupasi aikanaan presidentille kirjoittaa hänestä tällaisen kirjan. Mutta samalla Tyrkkö kirjoittaa myös itsestään ja omasta kaksoisroolistaan tunnettuna toimittajana ja ei-tunnettuna presidentin läheisenä.

Kirjasta käy ilmi, että aika ajoin suhteen monimutkaisuus ja vaikeus ahdistivat nuorta naista.

– Selvästi en osannut tai uskaltanut rakastaa täysillä. Rakastaa samalla intensiteetillä kuin presidentti. Myönnän kyllä, että rakastin, mutta minun rakkaudellani oli monia eri muotoja. Se ei ollut tyypillistä vapaiden aikuisten ihmisten välistä rakkautta. Ikäero ja valtaero sanelivat ehdot, Tyrkkö kirjoittaa.

Asiaa vaikeutti entisestään Kekkosen pitkään jatkunut suhde diplomaatti Jaakko Hallaman vaimon Anita Hallaman kanssa. Kirjan mukaan presidentti yritti viimeisinä vuosinaan päästä irtautumaan Hallamasta. 

– Näen nuoren itseni, joka on kahlittu. Tai pikemminkin nuoren naisen, jonka tunteet on kahlittu. Minua kiertää pitkä kettinki. – – En saa näyttää tunteitani. En saa julkisesti edes kokea omia tunteitani. En saa aivan oikeasti rakastaa, näyttää rakkauttani, käyttäytyä niin kuin rakastunut nainen, Tyrkkö kirjoittaa.

Täytettyään 30 vuotta vuonna 1977 Tyrkkö alkoi miettiä lupaustaan pitää Kekkosesta huolta, ja sitä, miten se vaikutti hänen muuhun elämäänsä. Hän pohti, halusiko sittenkin saada perheen ja lapsia, tai mahdollisesti pelkästään lapsen.

– Minulle se merkitsi, etten sitoutuisi muualla, menisi naimisiin niin kauan kuin hän tarvitsisi minua. Mutta sitä en osannut aavistaa, että henkisesti taakka olisi ajoittain raskas. Yllättäen puhjenneeseen kolmenkympin kriisiini ja lapsiasiaan en lupaustani ollut osannut liittää, Tyrkkö kirjoittaa.

Hän kertoo keskustelleensa myös Kekkosen kanssa lapsiasiasta ja siitä, miten hänen kannattaisi toimia, jos hän haluaisi hankkia lapsen.

Salakuljetettiin pyykkikorissa

Tyrkkö kuvailee kirjassa, miten hänet salakuljetetiin turvamiesten auton takapenkillä Kultarantaan Kekkosen terveydentilan heikennyttyä syksyllä 1981, kun aidan takana parveili toimittajia ja valokuvaajia. Välillä hän esitti olevansa Kekkosen lapsenlapsi Salla Kekkonen.

– Arkisin menin Tamminiemeen usein vasta työpäivän jälkeen, jolloin syksyn pimeys oli puolellani. "Hämärässä olet enemmän Sallan näköinen", miehet sanoivat, Tyrkkö muistelee kirjassa.

Yksi "autoreissu" on erityisesti jäänyt mieleen.

– Jännittävintä oli silloin, kun turvapäällikkö Tapani Kivimäki tuli hakemaan minua kotoani syyskuun lopussa. Matkustin jälleen takapenkillä. Kivimäki ajoi auton Tamminiemessä keittiön portaiden eteen yläpihalle, ja minä kierähdin takapenkiltä auton ja talon väliin – kameratulelta piilossa – maassa olevaan pyykkikoriin. Päälleni levitettiin lakana. Sitten auto ajettiin pois ja kori nostettiin ja työnnettiin näkyvästi keittion alla olevasta kellari-ikkunasta taloon sisälle. "Pyykkipäivä", sanovat turvamiehet ja iskevät silmää, Tyrkkö kirjoittaa.

Maarit Tyrkön kirja Presidentti ja toimittaja (WSOY) on kaupoissa keskiviikkona.

Tuoreimmat aiheesta

Seurapiirit