Presidentti Urho Kekkosta rakasti 1970-luvun lopussa kaksi naista.
Maarit Tyrkkö kertoo tänään ilmestyneessä kirjassaan Presidentti ja toimittaja (WSOY) hänen ja presidentti Urho Kekkosen välisestä yhteistyöstä, ystävyydestä ja rakkaudesta Kekkosen viimeisinä presidenttivuosina 1976-1981.
Noina aikoina presidentin luona vieraili tasaisin väliajoin myös Anita Hallama, diplomaatti Jaakko Hallaman vaimo, jonka kanssa Kekkosella oli ollut "julkiseksi salaisuudeksi" kuvailtu suhde oli alkanut jo 1960-luvulla.
Kirjassa kuvataan useaan otteeseen, kuinka presidentti Kekkonen yritti päästä irti suhteesta, kun taas Hallama olisi halunut esiintyä enemmän Kekkosen kanssa ja olla kansan silmissä tämän "mielitietty". Kirjassa käytyjen keskustelujen mukaan Hallama oli jopa sanonut presidentin juristille Sven Seveliukselle haluavansa mennä Kekkosen kanssa naimisiin sitten, kun hänen oma miehensä kuolee.
Ensimmäisen kerran Kekkonen puhui Tyrkölle Hallamasta kirjeessään huhtikuussa 1976.
– Jokaiselta riviltä näkee, miten presidentti haluaa irti menneestä. Samalla hän moittii itseään pelkuriksi ja heikoksi, kun on antanut suhteen jatkua, vaikka suhde nykyisin tuottaa vain harmia, Tyrkkö kirjoittaa noista ajoista.
Kirjassa julkaistuista kirjeistä, puhlupäiväkirjoista ja perinteisistä päiväkirjoista käy ilmi, että Hallama otti aika ajoin yhteyttä presidenttiin, ja ilmoitti halukkuudestaan tulla mukaan esimerkiksi hiihto- ja kalastusreissuille.
– UK:n toinen kirje saapui heti perään. Hänellä oli selvästi paha mieli ja huono omatunto: Anita Hallama halusi tulla käymään Kultarannassa, tahtoi kalastaa Riskilässä. Tämä oli kerrottava. Kesä olisi taas sekaisin. Tai se oli jatkuvasti sekaisin, Tyrkkö kirjoittaa.
Kun Kekkonen vuokrasi Maarit Tyrkölle omistamansa kaksion Kruunuhaasta, menetti Hallama kirjan mukaan malttinsa. Hän oli ollut mukana sisustamassa asuntoa, ja alkoi nyt vaatia huonekaluja itselleen.
– Anita on saanut päähänsä, että Rauhankatu on hänen salainen paikkansa. Suree vuokraamista ja on ryhtynyt mietimään, miten asunnossa olevat tavarat saadaan toimitettua hänelle. Ei muista tai halua muistaa tai ymmärtää, että minä ja varmaan Svenkin olemme maksaneet kaiken. Nyt pitäisi sohvakalusto ja kahdeksan tuolia, keittiön pöytä ja tuolit sekä sängyt, patjat, tyynyt, kaikki liinavaatteet – – viedä hänelle Kartanontielle, Kekkonen kertoi tuolloin puhelimessa Tyrköllle.
Kekkonen vannoi kirjan mukaan Tyrkölle rakastavansa vain häntä.
"Sinä olet hoitajani. Minä en tunne A:ta hoitajanani. Hän saattaa kuvitella, että hän on minulle tarpeellinen, mutta näin ei asianlaita ole. Hän tietää hyvin – koska hän on nähnyt minun menetelystäni ja olen sen hänelle ilmaissut – että hänellä ja minulla ei ole mitään erootista suhdetta", Kekkonen kirjoitti eräässä kirjeessään Tyrkölle.
Lopulta Kekkonen lähetti Hallamalle kortin:
"Rakas A, me emme tapaa. Kiitos. Toivon Sinulle kaikkea hyvää. Uk"
Kirjan mukaan hän pyysi juristiltaan Seveliukselta, voisiko palkata hänet "hoitamaan tämän asian rahalla, ei rakkaudella".