Kekkosen luottotoimittaja tunteikkaana: "Jos tänään saisin sellaisia kirjeitä, en päästäisi miestä pois"

2:10img
Julkaistu 24.08.2016 20:40
Toimittajan kuva

Mika-Matti Taskinen

mika-matti.taskinen@mtv.fi

@mmtaskinen

Tänään julkaistu Presidentti ja toimittaja -kirja on toimittaja-kirjailija Maarit Tyrkön (nyk. Huovinen) ajankuvakertomus hänen ja Kekkosen ihmissuhteesta ja presidentin arjesta. Kirja paljastaa muun muassa intiimin kirjeenvaihdon.

Kesti 35 vuotta toteuttaa presidentti Urho Kekkosen toive. Tämä toive oli, että tuolloin nuori toimittaja Maarit Tyrkkö kirjoittaisi hänestä kirjan, joka kuvaa häntä ihmisenä.

Lupauksen lunastanut Presidentti ja toimittaja -kirja julkaistiin tänään. Kirja valottaa sitä, kuinka vanhasta presidentistä ja nuoresta toimittajasta kasvoi läheisiä.

Tyrkön mukaan kirjan kummankin päähenkilön elämänvaiheet olivat suopeita läheisen ihmissuhteen kehittymiselle. Urho Kekkosen vaimo Sylvi Kekkonen oli kuollut vuonna 1974 ja myös Tyrkön aikaisempi ihmissuhde oli päättynyt.

– Kekkonen kaipasi ihmistä, kenen kanssa keskustella. Ehkä hän kaipasi myös tällaista toimittajan aputyövoimaa. Sattumalta minulla oli aikaa kaikkeen tähän, en ollut kiinni missään. Meillä vain klikkasivat ne elämänvaiheet.

"Tavallinen ihminen, kuten sinä ja minä"

Tyrkön mukaan Kekkosen toiveena oli kirja, joka kertoisi hänen arjestaan ja osoittaisi, millainen hän todella oli. Tyrkön ja Kekkosen välinen yhteydenpito olikin tiivistä, puhelinnauhotteita, kirjeitä ja muistivihkoja kertyi valtavasti. 

Presidentti ja toimittaja-kirja

Presidentti ja toimittaja -teos oli Kekkosen itsensä haave. Se esittelee presidentin arkea.

Niistä on nyt ammennettu yksiin kansiin kertomus Kekkosesta. Ja se kertomus on suurilta osin riisuttu politiikasta. Tyrkkö sanoo, ettei lukenut yhtäkään Kekkosesta kertovaa kirjaa, sillä ei halunnut sekoittaa omia muistiinpanojaan punaisen maton päällä astelevaan presidenttiin. 

– Kirjan tärkein anti on kertoa presidentin arjesta ja myös näyttää se, miten huolestunut hän oli itse vanhenemisestaan, terveydestään ja Suomesta – ja seuraajastaan. 

Tyrkön mukaan Kekkonen avautuu kirjan myötä lämpimämpänä ja inhimillisempänä. Valtiomiehen pönäkkyys puuttuu. 

Rakastava kirjeenvaihto

Tyrkön kirjassa Kekkosen ja nuoren toimittajan ihmissuhdetta kuvataan heidän kirjeenvaihtonsa kautta. Kirjeet tulvivat vahvaa tunnetta:

Rakas Maarit. Minut voi pelastaa pettymykseltä a) Sinä ja b) kuolema. Mutta minä haluaisin vielä elää, Kekkonen kirjoittaa kirjeessään.

Tyrkkö sanoo, että heidän ihmissuhteensa pohtiminen on työllistänyt myös häntä. 

– Millainen suhde meillä oli, sitä minä olen itsekin joutunut pohtimaan. Kun olen lukenut hänen kirjeitään, olen miettinyt, että olenkohan minä nuorena tyttönä oikein ymmärtänyt, missä olen mukana ja kuuluiko tämä "rakas Maarit" sen ikäisten herrojen käytökseen, vai oliko siinä jotain syvempää mukana. Olen tullut siihen tulokseen, jos tänään saisin tuollaisia kirjeistä, niin sitähän miestä en päästäisi pois ikinä.

Nyt Tyrkkö on vain helpottunut ja liikuttunut siitä, että 35 vuoden takainen lupaus on pidetty.

– Tärkeintä on nyt kyllä se, että tää tehtävä on suoritettu. Nyt olen rauhassa hetken ja mietin, miten presidentti on vaikuttanut minuun, Tyrkkö sanoo liikuttuneena.

Tuoreimmat aiheesta

Seurapiirit