Kela varoittaa Omakanta-huijausviesteistä – uusin uhkaa ulosotolla

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa 0:47
KATSO MYÖS VIDEO: Voit parantaa tietoturvaasi kaksivaiheisella tunnistautumisella!

Omakanta-terveystietopalvelun nimissä liikkuu runsaasti huijausviestejä, joissa vastaanottajia pyydetään maksamaan erääntynyt lasku, kerrotaan Kelan tiedotteessa.

Vastaanottaja yritetään ohjata rikollisten sivustolle, jossa kalastellaan pankkitunnuksia ja henkilötietoja.

Tiedotteessa kerrotaan, että uusimmassa huijasyrityksessä viestin vastaanottajaa uhataan ulosotolla, jos hän ei maksa Omakannassa erääntyneeksi väitettyä laskua.

– Emme koskaan lähetä laskuja yksityishenkilöille, eikä OmaKannasta voi ylipäätään voi katsoa laskujaan. Emme myöskään kysy henkilötietoja sähköpostilla tai tekstiviestillä, muistuttaa tiedotteessa Mirva Nättiaho-Rönnholm, Omakannan asiakkuusvastaava.

Kela muistuttaa, että Omakanta-palveluun kirjaudutaan turvallisesti vain osoitteessa www.kanta.fi.

Tiedotteessa kehotetaan suhtautumaan varauksella yhteydenottoihin, joissa pyydetään antamaan tietoja tai kirjautumaan johonkin linkin kautta.

Tuoreimpien huijausviestien lähettäjinä on nähty ainakin KANTA 0Y ja 0MAKANTA 0Y. O-kirjaimet ovat vaihdettu 0-numeroon. 

Tällainen voi jäädä helposti huomaamatta. Tällä keinolla rikolliset yrittävät naamioida viestin vaikuttamaan siltä, että se olisi luotettavan tahon lähettämä.

Toimi näin, jos tietojasi yritetään kalastella

Kelan tiedotteessa muistutetaan, että omia tietoja ei pidä syöttää epäilyttävälle sivustolle. Älä myöskään vastaa viestiin, jossa pyydetään henkilötietoja tai kirjautumista johonkin. Älä myöskään klikkaa viestissä tai verkkosivulla olevia linkkejä.

Jos epäilet pankkitunnustesi joutuneen vääriin käsiin, ilmoita asiasta pankkiisi ja poliisille. Tällaisesta pitää tehdä rikosilmoitus.

Kela suosittaa myös ilmoittamaan epäilyttävistä OmaKannan nimissä lähetetyistä viesteistä osoitteeseen tekninentuki@kanta.fi.

Lue myös:

    Uusimmat