Liuta Venäjän tiedustelupalvelujen agentteja saanee tästä vielä kelpo ylennyksen ja presidentti Putinin lämpimän kädenpuristuksen. Venäjä pääsi kyykyttämään Euroopan johtovaltiota ja vieläpä paikassa, joka on erityisen lähellä presidentin sydäntä: Putinhan on aikoinaan operoinut nimenomaan Saksassa KGB-agentin urallaan, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.
Tämän jupakan tuloksesta ei pääse mihinkään: Saksa kärsi karmean arvovaltatappion Venäjälle Taurus-tapauksessa, eikä siinä edes kaikki: Venäjän vakoiluoperaatio toi tuskallisen selvästi esiin jakolinjat Saksan puolustuspolitiikassa ja suhteessa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.
Vielä viime viikolla liittokansleri Olaf Scholz sanoi että Saksa ei tule lähettämään Taurus-risteilyohjuksia Ukrainaan.
Perusteena hän käytti sitä, että niiden tekninen operointi vaatisi vääjäämättä saksalaissotilaiden läsnäoloa ja osaamista Ukrainassa. Tämä taas kietoisi Saksan mukaan Ukrainan sotaan. Perusteesta voidaan olla montaa mieltä, ja ilmeisesti ollaankin ainakin Saksan ilmavoimissa.
Suojaamattomasta yhteydestä kova hinta
Muutamaa päivää myöhemmin venäläinen uutiskanava RT nimittäin julkaisi kiusallisen ääninauhan.
Noin 38 minuuttia kestävällä etäkokoustallenteella korkea-arvoiset saksalaisupseerit – mukaan lukien Bundeswehrin ilmavoimien komentaja Ingo Gerhartz – spekuloivat laajasti siitä, kuinka Taurus-ohjuksia voisi käyttää muun muassa Krimin ja Venäjän yhdistävään Kertshin siltaan.
1:31
Tämän ääninauhan julkaisu on niin monella tasolla Saksalle kiusallinen, että on vaikea keksiä mistä alkaisi.
Ensinnäkin julkaiseminen itse todistaa karmeasta tietoturvaepäonnistumisesta. Eilen tiistaina selvisi syykin.
Puolustusministeri Boris Pistorius kertoo, että yksi etäkokoukseen osallistuneista henkilöistä oli Singaporessa seuraamassa sotilasilmailutapahtumaa. Hän oli ottanut etäkokoukseen yhteyden turvattomalla yhteydellä.
Selvää lienee, että tämän tason asioista sotilaiden ei pitäisi keskustella salaamattomalla yhteydellä, etenkin kun puolustusministeri Pistoriuksen mukaan Singaporen tilaisuudessa oli paljon eri maiden sotilaita ja siten myös Venäjän tiedustelupalveluiden korvia ja teknisiä seurantalaitteita.
Vakoiluonnistuminen oiva ase Kremlille ja nolo Saksalle
Mitä tulee Venäjään, Kreml sai omaan informaatiosotaansa oivan välineen.
Kremlin viestintäjohtaja Dmitri Peskov pääsi sanomaan että "Saksan asevoimat keskustelee olennaisista ja yksilöidyistä suunnitelmista iskeä Venäjän alueelle". Saksan puolustusministeri joutui puolustautumaan että "ei tässä mitään suunnitella".
Kolmas aspekti on sisäpoliittinen: Venäjän vakoiluonnistuminen loi vähintäänkin vaikutelman siitä, ettei Saksan johdossa yksi käsi tiedä mitä toinen tekee.
Puolustusministeri Pistorius toki sinänsä paikkansapitävästi sanoi, että sotilaat tekevät vain työtään – valmistautuvat eri skenaarioihin – mutta on vaikea väittää, etteikö tämän skenaarion spekulointi olisi vähintään retorisesti jonkinasteisessa ristiriidassa Scholtzin aiempien puheiden kanssa. Ilmavoimien komentaja ei myöskään ole mikään rivisotilas.
Scholz on ollut tunnetusti hyvin vastahakoinen lähettämään ohjuksia Ukrainaan. Tämä asenne tiedostetaan Saksan ilmavoimissa, eikä erityisen hyvällä.
– Kukaan ei tiedä miksi liittokansleri estelee, komentaja Gerhartz päivittelee yhdessä kohtaa ääninauhaa.
Juopa liittokanslerin puolustuspolitiikan ja ilmavoimien näkemyksen välillä on aika ilmeinen.
Musiikkia Putinin korville
Kaiken kaikkiaan koko soppa tuottanee presidentti Putinille suurta hupia. Hänhän vietti agenttiuransa nimenomaan Saksassa, Dresdenissä KGB-agenttina vuosina 1985–1990.
Putinin roolista noina vuosina on kerrottu monenlaista tarinaa. Masha Gessenin elämäkerrassa Putinia kuvaillaan "nukketeatterimestariksi" joka kulisseissa koulutti Länsi-Saksan RAF-vasemmistoterroristeja.
Der Spiegel-lehden selvityksen mukaan tällaiset arviot ovat kuitenkin vääriä, ja todellisuudessa Putin oli pelkkä papereita pyöritellyt virkamies.
Niin tai näin: Viisi vuotta KGB-uraa Saksassa tehneelle ammattivakoojalle komentaja Gerhartzin ja hänen sotilastovereidensa kaapatun ääninauhan täytyy olla todellista musiikkia korville.
Saksa sen sijaan joutuu nyt paikkailemaan niin imagotappioitaan, puolustuspäättäjiensä välejä kuin tietoturvaongelmiaankin.
Ja toivottavasti onnistuu siinä mahdollisimman nopeasti.
10:02