Maskulainen Outi Rautio on joutunut vaihtamaan työpaikkaa kolme kertaa työuupumuksen vuoksi. Raution mielestä suurin vaikuttava tekijä hänen sairastumisissaan on ollut huono johtaminen.
– Ihan ykköseksi nostan huonon johtamisen, sanoo Outi Rautio jämäkästi pohtiessaan, miksi on sairastunut työuupumukseen kolmessa eri työpaikassa työskennellessään.
Rautio kokee, että hänen sairastumiseensa ovat kerta toisensa jälkeen johtaneet työyhteisön joustamattomuus ja vuoropuhelun puute työntekijöiden ja esihenkilöiden välillä.
– Harmittaa, kun kaikki olisi olleet tosi hyviä työpaikkoja, mutta käytännössä yhden ihmissuhteen vuoksi olen joutunut lähtemään, että saan itseni kuntoon.
Outi Raution haastattelu on osa Masennusmyytit -minisarjaa. Katso kaksi ensimmäistä jaksoa nyt MTV Katsomosta.
Läheisten kommentit saivat havahtumaan
Ensimmäisen kerran Outi sairastui työuupumukseen vuonna 2012.
– Työpaikkani oli ollut osa yhtä suurta taloa ja sitten meistä tehtiinkin pieni yksikkö. Muutos vaikutti työyhteisöön siten, että osassa heräsi vastarinta muutoksia kohtaan, kun taas toiset olivat innoissaan.
– Minä sitten kilttinä tyttönä yritin miellyttää kaikkia ja tehdä kuten pomo sanoo, vaikka työkaverit olivat eri mieltä.
Lue myös: "Tämä on totaalimyytti" – Terapeutti-Ville kumoaa psykoterapiaan liittyvän harhaluulon
Tilanne työyhteisössä tulehtui niin pahasti, että työntekijät lähtivät selvittämään asiaa työterveyshuollon kautta.
– Ei sitä kuitenkaan koskaan saatu kunnolla ratkaistuksi ja pikkuhiljaa kotona läheiseni alkoivat huomaamaan minussa ärtymystä ja kiukuttelua.
– Läheiseni huomauttelivat, että olen ihan kamala ja kehottivat ottamaan päiväunet tai menemään lääkäriin.
Lopulta Outi huomasi, että ainoa ilonaihe töissä oli lähestyvä viikonloppu.
– Kun kuukausi tolkulla oli vain venynyt ja venynyt, eikä mikään työyhteisössä muuttunut, tuli olo, ettei minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa työpaikkaa.
Itkuun purskahtaminen asiakkaan edessä paljasti uupumuksen uusineen
Outi työllistyi nopeasti uudelleen ja kolme seuraavaa vuotta työelämässä sujuivat ongelmitta.
– Sitten kolmen hengen yksiköstämme vaihtui kaksi muuta työntekijää ja päädyin tilanteeseen, jossa aloin tekemään omien työtehtävieni lisäksi myös työkaverini töitä. Koin, että minun oli pakko, koska muuten emme olisi saaneet toimipistettämme suljettua ajoissa.
Pieni työyhteisö jakautui kahtia epätasaisesti jakautuvan työtaakan vuoksi ja asiaa selvitettiin esihenkilöiden kanssa.
– Kerroin, että koen tekeväni liikaa töitä ja joutuvani paikkaamaan toisen työntekijän tekemättä jättämisiä. Johto lupasi puuttua asiaan, mutta mitään konkreettista muutosta ei oikeastaan tehty.
Lue myös: Terapeutti-Ville huolissaan terapeuttien puutteesta: "Hoidon pitäisi nopeutua ihan hirveästi"
Samoihin aikoihin myös Outin yksityiselämässä tapahtui suuri muutos, kun hän erosi miehestään.
– Yritin tietoisesti ajatella, että töissä keskityn töihin, mutta en onnistunut siinä. Ero oli mielessä työpäivienkin aikana. Aloin tiuskimaan ja hermostuin herkästi asioista.
– Joskus koin kesken työpäivän niin kovan kiukunpuuskan, että minulta tuli itku asiakkaan edessä. Tieto itkemisestäni meni esihenkilöilleni ja sain varoituksen sekä kehotuksen hakeutua työterveyshuoltoon.
Lääkäri diagnosoi Outilla uupumuksen ja keskivaikean masennuksen.
– Kun sain masennuslääkkeet käyttöön, huomasin ihan konkreettisesti, ettei yhtäkkiä enää ottanutkaan päähän niin paljon.
Saamastaan hoidosta huolimatta Outi koki, ettei enää jaksanut työpaikassaan ja päätyi etsimään toisen.
– Lähdin tavallaan karkuun siitäkin työyhteisöstä.
Lue myös: Voiko raskauden aikana käyttää masennuslääkkeitä? Asiantuntija vastaa
Lääkärin kehotuksesta työpaikka vaihtoon jo kolmatta kertaa
Vuoden 2023 lähestyessä loppuaan Outi on jälleen toipumassa työuupumuksesta.
– Aloitin tammikuussa uudessa työpaikassa. Heti ensimmäisellä viikolla työnantaja tuumasi, että olen yksin vastuussa toimipisteestä, mutta suunnittelupuolella minun ei tarvitse vaivata päätä. Sitä olisin juuri itse halunnut.
– Ajattelin kuitenkin, että hän varmasti tietää, mitä haluaa ja minä toteutan niitä toiveita
Kuukausien kuluessa Outi kuitenkin huomasi, että työnantajan tekemät suunnitelmat toistivat itseään ja hän päätti pyytää asiakkailtaan toiveita tuleville viikoille.
– Kun esihenkilöni näki paperit, joihin olin kirjannut asiakkaiden toiveita, hän loukkaantui ja koki sen kritiikkinä. Siitä eteenpäin kommunikaatio välillämme alkoi mennä alaspäin.
– Puutteet kommunikaatiossa johtivat siihen, että aloin huomata mielialani laskevan. Huomasin, että minua harmitti esihenkilön käytös ja töihin meneminen.
Lue myös: Näin odottavan äidin masennus voi vaikuttaa lapseen jo sikiöaikana
Sitten eräänä perjantaina Outi huomasi rajansa tulleen vastaan.
– Minulla oli töissä todella kova kiire ja esihenkilöltä alkoi tulla viestejä, joissa hän kysyi, miksi olen tilannut tiettyjä asioita tuleville viikoille. Vastasin asiallisesti, mutta viestejä vain tuli lisää ja lisää.
– Hermostuin niin kovin, että soitin lääkärille ja sanoin, että tarvitsen masennuslääkkeet takaisin käyttöön. Puhelun aikana purskahdin itkuun ja minun käskettiin tulla terveyskeskukseen käymään heti työpäiväni jälkeen.
Outille kirjoitettiin kahden viikon sairausloma, jota esihenkilö ei kuitenkaan hyväksynyt, koska sairausloman antaja ei ollut työterveyslääkäri.
– En ollut koskaan saanut tietoa siitä, missä työterveytemme sijaitsee. Kun sain tiedon kaivetuksi esille Facebookin uumenista, menin käymään työterveydessä.
– Lääkäri kuunteli minua puolen tunnin ajan ja totesi, että minun kannattaisi soittaa vuokratyövälitysfirmaan, jotta saisin äkkiä töitä muualta ja pääsisin nykyisestä työpaikastani pois. Oli selvää, etten voinut enää työskennellä esihenkilölleni.
Lue myös: Viiden lapsen isä Jani on yrittänyt itsemurhaa kolmesti
Varoituslappu oli viimeinen niitti
Kun Outi palasi töihin sairauslomaltaan, ei työnantaja tervehtinyt häntä ja käski hänet suoraan toimistoonsa käymään.
– Hän lykkäsi käteeni varoituslapun, koska minulla oli hänen mukaansa huono asenne ja olin riidellyt töissä. Halusin vain äkkiä pois siitä tilanteesta, joten sanoin selvä ja jatkoin työpäiväni loppuun.
– Loppupäivä meni epäuskossa varoituslappua tuijotellen.
Miten mielenterveyskriisi ratkaistaan?
Uudessa Masennusmyytit-sarjassa rikotaan masennukseen ja mielenterveyteen liittyviä uskomuksia ja olettamuksia. Ensimmäisessä jaksossa kansanedustaja Ville Merinen eli terapeutti-Ville pureutuu terveystoimittaja Nelli Hyttisen kanssa masennuksen ratkaisuihin.
Toisessa jaksossa Pia Rautiainen kertoo, miten vauva-arjesta selviää masentuneena. Jaksossa myös psykiatrian erikoislääkäri Tove Hertzberg kertoo, vaikuttaako masennuslääkkeiden syönti sikiöön. Katso ensimmäiset jaksot MTV Katsomosta.
Tilanne ratkesi jälleen sillä, että Outi vaihtoi työpaikkaa.
– Kiukuttaa ihan yhtä lailla kuin taistelisi oman lapsensa puolesta, jota kiusataan koulussa.
– Toivon, että uusi työpaikka olisi sitten vihdoin se "ihmisten työpaikka".
Lue myös: Pia sairastui heti synnytyksen jälkeen – "Vauvan hoitaminen tuntui vastenmieliseltä"
Outi kokee, ettei olisi voinut itse juurikaan tehdä työpaikoillaan asioita toisin, jotta olisi välttänyt uupumukseen sairastumisen.
– Ehkä olen liikaa antanut itsestäni työpaikalle, mutta kyllä uupuminen varmaan olisi joka tapauksessa tullut vastaan. Olisin ehkä toivonut, että olisi kysytty, onko kaikki hyvin. Sitä ei käynyt yhdessäkään paikassa, vaan minun pahaan olooni reagoitiin vastahyökkäyksenä: annettiin varoituksia ja passitetaan lääkärille.
– Jos joku olisi kysynyt, voinko kuunnella hetken ja olisin saanut purkaa pahan olon pois sillä hetkellä, se olisi rakentanut luottamuksen ihan saman tien siihen yritykseen ja olisin varmasti jäänytkin, Outi huokaa.