Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen vaatii hallitusta perumaan päätöksensä tehdä lukion ja ammatillisen koulutuksen oppimateriaaleista maksullisia nuorille heidän täyttäessään 18 vuotta.
RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi lauantaina, että hän haluaa säilyttää toisen asteen oppimateriaalit maksuttomina nykyiseen tapaan.
Lue lisää: Ministeri Henriksson MTV:lle: Hallituksen päätös pistää opiskelijat eriarvoiseen asemaan – toisen asteen materiaalien pysyttävä maksuttomina
Honkonen kritisoi tiedotteessaan hallituksen päätöstä ja Henrikssonin myöhäistä reagointia.
– Opetusministerin myöhäisherännäisyys hyväksymiensä päätösten ongelmiin on harmillista, mutta nyt tärkeintä on että (pääministeri Petteri) Orpo ja (valtiovarainministeri Riikka) Purra tunnustavat tosiasiat ja peruvat nämä huonosti harkitut, vahingolliset päätökset, Honkonen sanoo tiedotteessa.
Honkosen mukaan koulutuksen osittaista maksullisuutta pidetään koulutuskentällä sekavana ja epäoikeudenmukaisena ratkaisuna.
– Keskustan vaihtoehdossa säästettäisiin siinä missä hallituksenkin, mutta koulutuksesta ei leikattaisi. Orpo ja Purra sekoittavat koulutuskentän ja lähettävät jättilaskun nuorten vanhemmille, sanoo Petri Honkonen.
Henrikssonin mukaan kaikkia muutoksen vaikutusarvioita ei ollut vielä saatavilla kehysriihen yhteydessä, jolloin päätös asiasta tehtiin. Nykyisin toisen asteen oppimateriaalit ja viisi ensimmäistä ylioppilaskoetta ovat nykyisin maksuttomia sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 20 vuotta.
– Oppimateriaalin maksullisuus sen kalenterivuoden jälkeen, jona opiskelija on täyttänyt 18 vuotta, voisi johtaa tilanteisiin, joissa oppilaita kohdellaan eri tavoin eri puolilla maata, koska esimerkiksi eri kunnissa voi olla erilaisia käytäntöjä. Jotkut kunnat voivat periä maksuja, ja jotkut voivat päättää olla niitä perimättä.
Henrikssonin mukaan ehdotus voisi olla jopa perustuslain vastainen, ja se lisäisi myös byrokratiaa ja hallinnollista taakkaa koulutuksen järjestäjille. Hän aikoo selvittää korvaavia säästötoimia.
Entinen tiedeministeri Honkonen ihmettelee, tekikö hallitus päätöksensä hutiloiden vai tiesikö se päätösten vahingollisuuden niitä tehdessään.
SDP:n Näkkäläjärvi: Hallitukseen iskenyt vaalipaniikki
SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi puolestaan kommentoi tiedotteessa, että jo kertaalleen tehtyjen päätösten perumisen tavoittelu on kaukana uskottavasta ja kertoo hallituspuolueiden kasvavasta vaalipaniikista.
– Kun hallituspuolueiden puheenjohtajat ilmoittavat kannattavansa sellaisten päätösten perumista, joita ovat itse olleet hyväksymässä, on selvää, että kyse on puhtaasti vaalipaniikista. Vaalien jälkeen nämäkin kauniit puheet unohtuvat ja Purra jatkaa leikkaamista sakset kädessä, Näkkäläjärvi kritisoi.
Juttua päivitetty 25.5.2024 kello 19.30 Näkkäläjärven kommenteilla.