Keskustelu translaista käy kierroksilla – tältä se on tuntunut transmiehestä: "On ollut todella raskasta"

3:15imgKeskustelu translaista kiehuu, eikä ylilyönneiltä ole vältytty: "Tämä on ollut todella raskasta"
Julkaistu 19.01.2023 20:13
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on hyväksynyt translain mietinnön. Transmies kertoo MTV Uutiset Livessä, että asian ympärillä käyty keskustelu on tuntunut välillä hyvin raskaalta.

Translain uudistus liikahti tänään eteenpäin, kun hallituksen mietintö hyväksyttiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa äänin 11–5. 

Jos laki menee tällaisenaan läpi, oman juridisen sukupuolensa saa vahvistaa hakemuksella. Tällä hetkellä se vaatii mittavaa lääketieteellistä arviointia, joka voi kestää vuosia.

Vahvistuksen voisi jatkossa tehdä vasta täysi-ikäisenä. Alaikäisten itsemääräämisoikeutta ovat ajaneet useat viranomaistahot, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Väestöliitto, mutta se jätettiin lain ulkopuolelle.

Laista toisaalta poistetaan vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Tätä vaatimusta on pidetty ihmisoikeuksien vastaisena, ja Suomi on saanut siitä moitteet Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.

2:27imgLapset jäivät translain ulkopuolelle – toteutuvatko lasten oikeudet?

Lue myös: Translaista sopu valiokunnassa  – kokoomus sai haluamansa muutokset

Tahallinen väärän tiedon levittäminen sattuu

Poliitikot, asiantuntijat ja tavalliset ihmiset ovat keskustelleet laista vilkkaasti sen valmistelun aikana. Osa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kirjoitetuista kommenteista on ollut kärkkäitä ja asiattomia.

Näin kokevat sukupuolivähemmistöjä edustavan potilas- ja ihmisoikeusjärjestön Trasek ry:n puheenjohtaja Kasper Kivistö ja ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Matti Pihlajamaa.

He korostavat sitä, että tietämättömyys ei ole suurin synti eikä väärinkäsityksille ihminen voi mitään.

– Voi olla hyväntahtoinen ihminen, joka on saanut väärää tietoa. Se että on valmis kysymään ja ottamaan selvää, on vain upea asia. Mutta se (on eri asia), että vääräksi tiedettyä tietoa lähdetään syöttämään tarkoituksenmukaisesti ja millaista kieltä meistä transihmisistä käytetään. Todella rumin sanankääntein on analysoitu meidän mielenterveyttämme ja lähetetty hirveitä, uhkaavia viestejä somessa. Tämä on ollut todella raskasta aikaa, ei pelkästään järjestömielessä vaan jokaiselle transihmiselle, Kivistö sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Haluaisinkin muistuttaa, että ei kannata jäädä näissä asioissa yksin. Jos ja kun tuntuu pahalta kuunnella näitä, on hyvä hakeutua esimerkiksi Setan, Sateenkaariperheiden ja Trasek ry:n tarjoamien palvelujen pariin.

1:43imgTranslaki etenee – tämä kaikki muuttuu

Kaikki tuki tarpeen

Matti Pihlajamaa muistuttaa myös siitä, että jos läheinen ihminen on transihminen, hänellä ovat tällä hetkellä todennäköisesti tiukat paikat.

– Voi kysyä, tarvitseeko hän apua tai tukea. Koska keskustelukulttuuri on todella hurjaa tällä hetkellä.

Pihlajamaa kuvaa keskustelua kaiken kaikkiaan ihmisarvoa alentavaksi.

– Se perustuu usein virheväittämille, ja taustalla on valitettavasti eri puolilla maailmaa laajempaa organisoitua liikehdintää.

Pihlajamaan mukaan keskustelussa häviää asian ydin eli se, että kyse on ihmisoikeuksista ja transihmisten itsemääräämisoikeuden turvaamisesta.

– Laki ei valitettavasti ole täydellinen, mutta se olisi valtava ihmisoikeusharppaus eteenpäin. Isoin ihmisoikeusongelma, joka näihin liittyy, ei ole väärinkäytösepäilyissä, joita nyt toistetaan, vaan se on translasten ja nuorten sivuuttamisessa.  

Lue myös: Voiko armeijaa vältellä sukupuolta korjaamalla? Kansanedustajat väittelyssä translaista: "On varmasti helpompikin keino"

Tuoreimmat aiheesta

Lait ja lainsäädäntö