Perussuomalaisten Jani Mäkelä puolustaa hallituksen järeitä työllisyystoimia – "Työmieshän on määritelmällisesti mies, jolla on töitä"

10:26imgPerussuomalaisten Jani Mäkelä vakuuttaa hallituksen olevan edelleen suomalaisen työmiehen asialla.
Julkaistu 29.06.2023 06:36
Toimittajan kuva

Anna Tenhu

anna.tenhu@mtv.fi

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtasivat keskiviikkona SuomiAreenan tentissä Porissa ensimmäistä kertaa kuluvalla hallituskaudella. Tentti on katsottavissa MTV Katsomossa. Tentin juonsivat MTV Uutisten politiikan toimittajat Antonia Berg ja Juha Kaija.

Keskustelussa esiin nousivat muun muassa työmarkkina-asiat, jotka ovat herättäneet kohua viime viikkoina.

Lue myös: Hallitus leikkaa ansiopäivärahaa jopa sadoilla euroilla – uudistuksen piirre voi osua tavoitteen kannalta omaan nilkkaan

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen uskoo vahvasti, että kaikki haluavat mukaa talkoisiin, vaikka päätökset ovat vaikeita. Sdp:n Ville Skinnarin mukaan todellisuus on kuitenkin toinen.

Te haluatte säilyttää pohjoismaisen hyvinvointivaltion, mutta oikeasti te romutatte sen. Perussuomalaiset, mitä te nyt teette suomalaiselle duunarille. Potkulaki, kaikki uudistukset, niitä riittää, Skinnari kuumotti.

– Työmieshän on määritelmällisesti mies, jolla on töitä, vastasi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä.

– Ensiksi täytyy luoda edellytykset sille, että on töitä. Työtulo-vähennys ja monet muut keinot ovat niitä, joilla työllisyys turvataan. Hyvinvointia ei voida rahoittaa ilman työn tekemistä.

Lue myös: Uusi hallitus rajoittaa palkankorotuksia lain voimin – palkansaajat taas ihmeissään

Li Andersson (vas.), ei hyväksynyt Mäkelän selitystä.

– Missään muussa pohjoismaassa ei ole toteutettu näin epätasa-arvoista työmarkkinapolitiikkaa. Tutkijat ovat jo todenneet, että jos nämä toteutuvat, tulee suomalaisen duunarin asema olemaan pohjoismaiden heikoin.

Andersson vertasi Suomea Tanskaan, josta on otettu kaikki huonoimmat esimerkit ja jätetty hyvät pois.

– Tanskassa on Suomea heikompi irtisanomissuoja, mutta hyvä ansiosidonaninen työttömyysturva. Tämä hallitus aikoo heikentää molempia.

– Ruotsissa on paljon paikallisia sopimuksia, mutta on säädökset siitä, miten työntekijöillä on omat edustajat yritysten hallituksissa. Minusta tämä on Amerikan, eikä Pohjoismaiden mallia.

– Vammaisten henkilökohtaiset avustajat ovat esimerkiksi heitä, joiden ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton, Andersson lisäsi.

Lue myös: Oppositio tylyttää: Orpon hallitus kohtelee kaltoin heikoimmassa asemassa olevia – "Emme olisi jättäneet heitä pulaan"

Harkimo huolissaan duunareista

Anna-Maja Henriksson (r.) kommentoi ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuutta.

– Uskon, että jos tämä malli on toiminut Ruotsissa, miksi se ei voisi toimia meillä. Ilmiselvää on, että vasemmistopuolet vastustavat näitä työmarkkinareformeja.

Anna-Kaisa Ikonen tiedusteli oppositiolta, mikä olisi vaihtoehto hallituksen toimille.

Harry Harkimon (liik.) mukaan ensimmäinen palkaton sairauslomapäivä koskee vain 25 prosenttia kaikista työntekijöistä.

– Pelkään, että ihmiset tulee sairaana töihin. Kaikki muutokset viedään kolmikantaan, jossa syödään kampaviinereitä vuoden, ja sitten ne palaavat takaisin keskusteluun. Koko hallitusohjelma on kuin toiveiden tynnyri.

Lue myös: Selvä enemmistö kansalaisista kannattaa hyvätuloisten solidaarisuusveroa MTV:n kyselyssä: "Hyvätuloiset tervetuloa säästötalkoisiin"

Perussuomalaisten Jani Mäkelällä on kuitenkin positiivinen käsitys siitä, että aikuisten yhteiskunnassa ei ole helppoja keinoja työllisyyden nostamiseksi.

–  Miksi ette ole leikanneet yritystukia, tai sääditte solidaarisuusveron määräaikaiseksi, Mäkelä tivasi oppositiolta.

Sari Essayah muistutti, että edellinen hallitus jätti tekemättä kaikki uudistukset, jotka muissa pohjoismaissa on tehty.

– Jos sairaus kestää yli viisi päivää, ei siitä ensimmäisestäkään sairauspäivästä tarvitse maksaa. Ja kun Li Andersson vertasi Tanskaan, me olemme tekemässä samanlaisen porrastuksen kuin Tanskassa.

Annika Saarikko (kesk.) puolestaan sanoi, että keskusta ei osta kaikkia hallituksen esittämiä muutoksia, mutta antoi hallitukselle kuitenkin neuvon, sillä hän aavisti tulevien työmarkkinaneuvottelujen olevan vaikeita.

– Taistelunsa kannattaa valita.

Lue myös: Hallitusneuvotteluista ulos jätetyt puivat PS:n ja RKP:n ristiriitoja: "Siihenhän sen pitäisi kosahtaa"

SuomiAreenan lavalla tänään olivat Anna-Maja Henriksson (r.), Sari Essayah (kd.) Annika Saarikko (kesk.), Li Andersson (vas.), Sofia Virta (vihr.) ja Harry Harkimo (liik.). 

Varapuheenjohtajina puoluettaan edustavat Ville Skinnari (sd.) ja Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Perussuomalaisten edustaja tentissä on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä.

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus