Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen rivejä raastaa ensi viikon puoliväliriihen alla kiista ruotsin kielen vapaaehtoisuuskokeilusta.
Hallitusohjelmassa sovittiin, että hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.
Selvitys ei perussuomalaisten mielestä ole edennyt tyydyttävällä tavalla, ja Yle kertoi torstaina, että puolue olisi kytkenyt ammatillisen koulutuksen uudistamisen ruotsin kielen vapaaehtoisuuskokeiluun.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puheenjohtajaehdokas Sampo Terho ei perjantaina suostunut kommentoimaan tietoja ammatillisen koulutuksen uudistamisen ja kielikokeilun yhteenkoplauksesta.
– Perussuomalaisille on erittäin tärkeää, että tämä kielikokeilu tulee toteutumaan sellaisessa muodossa, että saadaan tieteellisesti mitattavia tuloksia eli saadaan riittävä otanta kokeiluun, Terho sanoi toimittajille eduskunnassa.
Terho ei täsmentänyt, mikä olisi perussuomalaisten mielestä riittävä otanta.
"Kohtuuton tilanne ammattikouluille"
Myöskään opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ei perjantaina halunnut kommentoida tietoja koplauksesta kielikokeilun ja ammatillisen koulutuksen uudistamisen välillä.
Grahn-Laasonen painotti kuitenkin, että ammatillisen koulutuksen reformi on valtioneuvoston hyväksyntää vaille valmis.
– Ammatillisen koulutuksen kenttä tarvitsee ja ansaitsee reformin, ja heidän näkökulmastaan tämä tilanne on aivan kohtuuton, että tämä uudistus on viivästynyt. Pyrimme löytämään sellaiset ratkaisut, että saamme sen valtioneuvostosta läpi mahdollisimman nopeasti, Grahn-Laasonen sanoi STT:lle.
Grahn-Laasonen on ajanut näkyvästi ammatillisen koulutuksen tehokkuuden lisäämiseen tähdännyttä reformia, jota on pidetty suurimpana koulutusuudistuksena Suomessa kahteen vuosikymmeneen.
Viheltääkö Sipilä pelin poikki?
RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Stefan Wallinin mukaan ammatillisen koulutuksen uudistamisen ja ruotsin kielen vapaaehtoisuuskokeilun yhteenkoplaaminen johtuu perussuomalaisten sisäisistä paineista ja puheenjohtajakisasta.
– Nyt yritetään kytkeä yhteen luumu ja elefantti, jotka eivät liity toisiinsa millään tavalla, Wallin sanoi STT:lle.
– Sitä mukaa kun perussuomalaiset ovat tällä vaalikaudella syöneet vaalilupauksiaan hirmuisella vauhdilla, on syntynyt paine osoittaa kannattajille, että puolue pystyy saamaan edes jonkinlaisia symbolisia voittoja, Wallin arvioi.
– Nyt mitataan hallituksen johtamiskykyä. Jos hallituksessa ollaan sitä mieltä, että tällaisia koplauksia ei voida tehdä, niin sitten pääministeri varmasti viheltää pelin poikki.