Kielletty sotilastarkoitukseen sopiva väline yritettiin viedä Suomesta Irakiin, laitetta voidaan käyttää ydinaseen valmistuksessa – rikoksesta epäillään suomalaisyhtiön toimitusjohtajaa

Lentokenttä Helsinki-Vantaa
Kielletty väline paljastui Helsinki-Vantaan lentokentällä joulukuussa 2017.All Over Press
Julkaistu 13.05.2019 09:31(Päivitetty 13.05.2019 10:10)

MTV UUTISET – Tiia Palmén – stt

Suomesta yritettiin viedä Irakiin massaspektrometri joulukuussa 2017, mutta Tulli pysäytti lähetyksen. Massaspektrometri on Tullin mukaan vaaka, jolla voidaan punnita atomeja ja molekyylejä. Kyseessä on niin sanottu kaksikäyttötuote, jota voidaan käyttää siviili- ja sotilastarkoituksissa.

Tulli paljasti luvattoman kaksikäyttötuotelähetyksen Helsinki-Vantaan lentokentällä. Tapausta tutkitaan maastavietäviä tavaroita koskevana säännöstelyrikoksena. Rikoksesta epäillään suomalaisen osakeyhtiön vastuuhenkilöä.

Tulli tarkasti joulukuussa 2017 Helsinki-Vantaan lentokentällä tavaralähetyksen, jonka suomalainen yhtiö oli asettanut vientimenettelyyn määrämaana Irak. Lähetyksen asiakirjojen perusteella Tulli epäili sen sisältävän vientirajoitusten alaisia tavaroita, ja pyysi niistä ulkoministeriöltä lausuntoa.

Ulkoministeriön lausunnon mukaan lähetys sisälsi muun muassa kaksikäyttötuotteeksi luokiteltavan massaspektrometrin. Kaksikäyttötuote tarkoittaa laitetta, jota voidaan käyttää siviili- ja sotilastarkoituksissa.

Massaspektrometri tuotiin Yhdysvalloista

Tullin pysäyttämä tavaralähetys tuotiin Suomeen Yhdysvalloista. Yhdysvalloissa tavaran myyneelle yhtiölle tavaralähetyksen määrämaaksi oli ilmoitettu Suomi. Suomesta lähetys oli tarkoitus kuljettaa edelleen Irakiin.

Kaksikäyttötuotteiden vienti Yhdysvalloista Suomeen ei vaadi viranomaislupaa, mutta niiden vienti EU:sta EU-alueen ulkopuolelle vaatii luvan, jonka voivat myöntää tässä tapauksessa joko Yhdysvaltain tai Suomen viranomaiset.

Tutkinnassa olevassa tapauksessa Tullille ei esitetty vientilupaa Yhdysvalloista, eikä lupaa haettu Suomesta.

Rikoksesta epäillään suomalaisen yhtiön toimitusjohtajaa

Tulli aloitti ulkoministeriöstä saadun lausunnon jälkeen esitutkinnan epäillystä säännöstelyrikoksesta. Säännöstelyrikoksen rangaistussäännös on rikoslain 46 luvussa, joka koskee maahantuontiin ja maastavientiin tavaroihin liittyviä rikoksia. Kaksikäyttötuotteiden vientiä säätelee laki kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnasta.

Tullin esitutkinta tapauksessa on loppuvaiheessa ja asia siirtyy kesällä 2019 syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon. Tulli on tehnyt esitutkinnan aikana yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten viranomaisten kanssa.

Rikoksesta epäiltynä on asemansa puolesta tavaraerän vientimenettelyyn asettaneen suomalaisen osakeyhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen varsinainen jäsen.

Voidaan käyttää ydinaseen valmistuksessa 

Massaspektrometri on laite, jota voidaan käyttää erilaisiin tutkimustarkoituksiin. Säteilyturvakeskuksen (STUK) ylitarkastaja Mikael Moring kertoo, että massaspektrometrillä voidaan selvittää, mistä jokin asia koostuu.

– Sopivan tyyppisellä laitteella voidaan saada selville aineen atomikoostumus. Niitä voidaan käyttää myös plutoniumin ja uraanin isotooppimääritykseen.
Koska eri isotoopeilla on eri massa, laitteella voidaan erottaa ne toisistaan.

– Ainakin joillakin massaspektrometreillä voidaan erottaa ydinaseen valmistuksessa käytettävä uraani-235 luonnossa enemmän esiintyvästä uraani-238:sta.

Laitteen rooli ydinaseen valmistuksessa on siis tutkimuksellinen.

– Jos haluat tehdä uraanista ydinpommin, sinulla pitää olla noin 90 prosenttia uraanin 235-isotooppia. Luonnon uraanissa sitä on noin 0,6 prosenttia, eli sitä pitää rikastaa. Jollain tavalla pitää myöskin mitata mihin tulokseen on päästy, Moring kertoo.

Tullilla ei ole tietoa siitä, mikä laitteen käyttötarkoitus olisi Irakissa ollut.

Tuoreimmat aiheesta

Tulli