Tulli: Yritys salakuljetti Suomesta liki 15 miljoonaa kiloa sähkö- ja elektroniikkajätettä ulkomaille

Tapausta on tutkittu törkeänä ympäristön turmelemisena, salakuljetuksena ja törkeänä tulliselvitysrikoksena.

Suomesta on viety ilman lupia liki 15 miljoonaa kiloa sähkö- ja elektroniikkajätettä Aasiaan, epäilee tulli.

Yrityksen saama rikoshyöty on Tullin arvion mukaan ollut yli 1,75 miljoonaa euroa.

Yritys on antanut viranomaisille väärää tietoa jätekonttien sisällöstä.

Tutkinta alkoi kun, tulli sai loppuvuodesta 2020 Suomen ympäristökeskukselta (SYKE) tutkintapyynnön Malesiaan vietäväksi ilmoitettujen kuuden kontin sisällöstä.

Esitutkinnan perusteella todettiin, että toiminta on mahdollisesti ollut laajamittaisempaa.

Näin tutkinnanjohtaja kommentoi

Yritys oli itse arvioinut jätteiden täyttävän niin sanottujen vihreiden jätesiirtojen puhtausasteen eikä täten ollut hankkinut niille vientilupia, Tulli kertoo.

– Esitutkinnassa selvisi, että jätteiden puhtaus ei vastaisi vihreille jätteille asetettuja vaatimuksia, kertoo tutkinnanjohtaja Johanna Mickelsson Tullin talousrikostutkinnasta Tullin tiedotteessa.

Jätteiden vastaanottajiksi yritys ilmoitti hongkongilaisia välittäjiä, vaikka jätteiden määrämaaksi oli ilmoitettu Malesia. Jätelain mukaan viejän tulee aina olla selvillä jätteen lopullisesta määränpäästä.

Tutkinnanjohtajan mukaan niin sanotun luokittelemattoman jätteen vienti vaatii aina jätesiirtoluvan. 

– Sellaisen jätteen vienti voi olla myös kiellettyä, joten jäte on voinut päätyä epäasialliseen käsittelyyn vastaanottomaissa, tutkinnanjohtaja Mickelsson kertoo.

– Esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaitteista peräisin olevassa muovissa on voinut olla rajoitettuja tai kiellettyjä yhdisteitä, hän jatkaa.

Ehdot tiukentuneet

Jätteiden vientiä koskevat ehdot tiukentuivat vuonna 2021. OECD-maiden ulkopuolelle ei saa enää viedä muita kuin vihreiksi luokiteltuja jätteitä.

– Yritys oli jatkanut vientiä Malesiaan mutta nyt vientierien ilmoitettiin sisältävän rautaromua eikä enää muoviin viittaavia tullinimikkeitä, Johanna Mickelsson sanoo.

– Yrityksen kirjanpidosta kuitenkin selvisi, että viennit sisälsivät edelleen SER-muovijätettä ja alumiinia eikä yritys ollut hakenut vientilupaa näille jätteille, Mickelsson jatkaa.

Antamalla viranomaisille väärää tietoa jätekonttien sisällöstä, pyrki yhtiö välttämään jätteisiin kohdistuvaa valvontaa, tutkinnanjohtaja katsoo.

Osana rikoskokonaisuutta Tulli on tutkinut myös yrityksen toimintaa liittyen Puolasta Suomeen vuonna 2022 palautettuun 25 tonnin jäte-erään.

Kokonaisuutta on tutkittu törkeänä ympäristön turmelemisena, salakuljetuksena ja törkeänä tulliselvitysrikoksena. Esitutkinta on siirretty syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjävirastoon.

Jätteiden siirtämistä maasta toiseen sääntelevät tarkat kansainväliset säädökset. Rajat ylittävä ympäristörikosten torjunta kuuluu Tullin vastuulle. 

Tullin tietoon on tullut keskimäärin kymmenen ympäristörikosta vuosittain. 

Viime vuonna Tulli tutki yhteensä kolme jätelain rikkomiseen liittyvää ympäristörikosta.

Lue myös:

    Uusimmat