Kiina on ilmoittanut lähettävänsä Tiangong-avaruusasemalleen apinoita harrastamaan seksiä. Kyseessä on osa ohjelmaa, jolla tutkitaan, miten eläimet selviävät painottomuudessa ja yleensäkin avaruudessa.
Tiedossa ei ole, että ihmiset olisivat koskaan harrastaneet seksiä avaruudessa.
”Seksiakti avaruudessa voi olla melko vaikea”, kertoo Nottinghamin yliopiston lisääntymisfysiologian apulaisprofessori Adam Watkins Newsweekille.
– Ilmeinen ongelma on yksityisyyden puute. Mutta myös erektion saaminen on vaikeampaa avaruudessa, koska siellä verenpaine muuttuu.
MTV Uutiset Live 24.7.2022: Kiina laukaisi avaruusasemansa toisen moduulin – tältä se näytti
2:26
Raskaus painottomuudessa on haastava
Seksin harrastaminen avaruudessa on toki mahdollista, ainakin jyrsijöille. Kylmän sodan aikana Neuvostoliiton tutkijat lähettivät joukon uros- ja naarasrottia avaruuteen 18 päiväksi ”parittelukammiossa”.
Selvisi, että rotat olivat ”nauttineet” ajastaan avaruudessa, mutta lopulta yhtään poikasta ei syntynyt.
– Eläimet voivat tulla raskaiksi avaruudessa, mutta on kokonaan toinen juttu saada raskaus kestämään, kertoo Watkins.
– Ensinnäkin eläinten stressitaso oudossa ympäristössä on kova. Toiseksi sikiöt eivät näytä kehittyvän painottomassa tilassa.
Avaruudessa sikiöt myös altistuvat huomattavasti voimakkaammalle säteilylle kuin Maan pinnalla.
– Se voi johtaa geneettisiin vaurioihin ja siihen, että herkkä sikiö ei kehity.
Eettisiä ongelmia
Jos rottien saattaminen raskaaksi avaruudessa on vaikeaa, apinoiden kanssa on vielä paljon hankalampaa.
– Apinat ovat rottia huomattavasti älykkäämpiä ja niiden luonnollinen käytös voi häiriintyä, kun ne ammutaan avaruuteen. Voi olla vaikeampaa saada apinat edes parittelemaan, saatikka pysymään ne raskaina, sanoo Watkins.
Apinoiden lähettämiseen avaruuteen liittyy myös eettisiä kysymyksiä.
– Ei ole mitään tieteellistä perustetta tutkia apinoiden lisääntymistä avaruudessa. Se olisi myös hyvin julmaa näitä sosiaalisia, herkkätunteisia eläimiä kohtaan, sanoo Lisa Jones-Engel. Hän on eläinten oikeuksia puolustavan järjestön Petan asiantuntija.
– Luonnollisessa ympäristössä esimerkiksi makaki-apinat valitsevat itse kumppaninsa ja ihmisten tavoin niiden välille kehittyy suhteita. Ne eivät ole mitään lisääntymiskoneita.
Video: Mies kadotti puhelimensa – huomasi, että se oli täynnä apinaselfieitä, kun sai sen takaisin (17.9.2020)
0:51