Kiinalaiskaksoset tehtiin immuuneiksi HIV-tartunnalle – lapset saattavat kuolla ennenaikaisesti geenimanipuloinnin vuoksi: "Erittäin vastuutonta"

0:55img
Julkaistu 04.06.2019 13:53

MTV UUTISET – PAULIINA AINASOJA

Tutkija He Jiankui väittää muokanneensa kaksosvauvojen geenejä CRISPR-menetelmällä saadakseen heidät immuuneiksi HIV-tartunnalle. Uusi tutkimus paljastaa, että kiinalaiskaksoset saattavat kuolla odotettua nuorempina, kertoo CNN. Kiinan viranomaisten mukaan tutkija rikkoi maan lakia.

Tutkija He sai tiedeyhteisön raivoihinsa, kun tieto vauvojen geenien muokkaamisesta tuli suuren yleisön tietoon. 

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyn geenimutaation takia riski kuolla esimerkiksi flunssaan on tavallista suurempi. Uusi tutkimus paljasti myös, että tämän geenimutaation omaavat eivät 20 prosentin todennäköisyydellä elä yli 76-vuotiaiksi.

Lue lisää: Hirviömäisestä projektista syytetty kiinalainen tutkija on ylpeä työstään – olisi valmis muuntelemaan myös oman vauvansa geenejä

– Meidän pitää ottaa huomioon geenimutaation kaikki mahdolliset vaikutukset. Yksi mutaatio ei tarkoita yhtä vaikutusta, kommentoi Rasmus Nielsen. Hän on yksi uuden tutkimuksen tekijöistä.

Ei takuuta paremmasta terveydestä

Lori P. Knowles Albertan yliopistosta lisää, että vaikka CRISPR-menetelmä poistaisikin yhden ongelman, se ei välttämättä takaa parempaa terveyttä.

Ihmisen geeniperimässä on kaksi CCR5 geeniä. He, keillä nämä kaksi geeniä ovat puutteellisia omaavat tavallista korkeamman vastustuskyvyn HIV-tartuntaa vastaan.

Tutkijat ovatkin kyseenalaistaneet rankasti geenimutaation tarpeellisuuden, sillä kyseisen geenin proteiinilla on suuri rooli myös ihmiskehon immuunisysteemissä.

Lue lisää: Tutkijaa haukutaan vauvojen editoinnista: Ihmisen DNA:n saksimisen vaikutuksista ei tietoa

Tutkijoiden mukaan vielä ei ole tarpeeksi tietoa mikä mekanismi aiheuttaa immuunitason heikkenemisen CCR5-geenissä.

– On erittäin vastuutonta tehdä mitään geenimuunnoksia tietämättä kaikista mahdollisista seurauksista, kommentoi myös toinen lääketieteen professori, Hans-Peter Kiem.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede