Kiintiöpakolaisena Suomeen saapunut Eva Tawasoli on huolissaan tulijoiden seksuaalikasvatuksesta: "Afganistanissa naisen katsotaan itse aiheuttaneen raiskatuksi tuleminen, jos hän on käytöksellään kiihottanut miestä"

Vastaanottokeskuksessa työskentelevä Eva Tawasoli on todella huolissaan siitä, että turvapaikanhakijoille ei tarjota riittävää seksuaalikasvatusta. Hänen mukaansa esimerkiksi raiskauksen määritelmää tulisi terävöittää Suomeen tuleville ulkomaalaisille.

Tawasoli on muiden suomalaisten tapaan syvästi järkyttynyt viime aikaisista ulkomaalaistaustaisten miesten epäillyistä hyväksikäyttötapauksista. Siitä syystä hän nostaa tapetille tärkeän aiheen: turvapaikanhakijoiden seksuaalikasvatuksen. 

Tawasolin vanhemmat ovat Afganistanista ja hän itse on syntynyt Iranissa. Suomeen hän muutti kiintiöpakolaisena vuonna 2005. Hän näkee päivittäin, kuinka retuperällä turvapaikanhakijoille annettava seksuaalikasvatus on, sillä hän toimii pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa terveydenhoitajana.

– Seksuaalikasvatusta tulisi antaa Suomeen tulijoille heti heidän saavuttuaan. On ihminen sitten turvapaikanhakija tai kiintiöpakolainen.

Tawasoli haluaa lisätä seksuaalikasvatusta

Tawasolin mukaan turvapaikanhakijoille ei tällä hetkellä tarjota juuri ollenkaan seksuaalikasvatusta.

Hänen mukaansa muun muassa Lähi-idästä tuleville tulisi tehdä selväksi, mikä Suomessa lasketaan seksuaalirikokseksi, sillä heidän kotimaassaan näitä asioita katsotaan usein eri perspektiivistä.

– Kaikissa kulttuureissa paheksutaan raiskauksia, mutta raiskaus ymmärretään Suomessa eri tavalla kuin vaikka Iranissa. Lähi-idästä tulevat ihmiset eivät tiedä, mikä Suomessa luokitellaan seksuaaliseksi kehon signaaliksi.

– Ihmiset eivät tiedosta seksuaalikulttuurieroja, eivätkä ymmärrä, mitä Suomessa saa tehdä ja mitä ei, jos heille ei sitä opeteta, Tawasoli sanoo.

Raiskaus Lähi-idässä on eri asia kuin raiskaus Suomessa

Tawasoli ei halua vähätellä tapahtuneita rikoksia tai verhoilla tapauksia kulttuurin tai tietämättömyyden syyksi. On kuitenkin huomattava, että seksuaalikulttuurin erot Suomen ja esimerkiksi vanhempiensa kotimaan Afganistanin välillä ovat todella suuret. 

Tawasolin mukaan esimerkiksi raiskaus käsitetään näissä maissa aivan eri tavoilla kuin Suomessa. 

– Afganistanissa katsotaan naisen itse aiheuttaneen raiskatuksi tuleminen, jos hän on käytöksellään kiihottanut miestä. Asia on siis aivan päinvastoin kuin Suomessa. Siitä syystä näistä asioista on pakko puhua, Tawasoli kertoo.

Tawasolin mukaan ulkomaalaistaustaiset miehet saattavat tulkita esimerkiksi nuoren paljastavan asun sellaiseksi kiihottamiseksi, jonka seurauksena miehellä on oikeus seksuaaliseen kanssakäymiseen nuoren kanssa. 

– Suomessa se luetaan raiskaukseksi, mutta Lähi-idästä tulevilla saattaa olla erilainen käsitys.

Vallassa puhumattomuuden kulttuuri

Tawasoli toimii rinnakkaispuheenjohtajana Suomen Sekulaarit Maahanmuuttajat ry:ssä. Yhdistys jakaa tietoa arkaluonteisista aiheista, jotka koskettavat maahanmuuttajia.

Tawasolin mukaan Suomessa asioihin puututaan vasta, kun jotain traagista tapahtuu. 

– Päättäjät tajuavat asian usein liian myöhään. Ehkäisy on aina parempi kuin tulipalojen sammuttaminen. Nyt, kun Oulun rikokset tulivat esiin, on alettu vasta miettiä, tulisiko seksuaalikulttuurin eroista puhua.

Tawasolin vastaus on selkeä. Seksuaalikulttuurien eroista täytyy puhua avoimesti.

Lue myös:

    Uusimmat