Ulkomaalaistaustaiset ovat yliedustettuina seksuaalirikoksissa Suomessa. Vuosina 2011–20 raiskauksesta epäillyistä 27 prosenttia oli ulkomailla syntyneitä. Osuus on ollut kasvussa.
Maahanmuuttajataustaisten seksuaalirikollisten kanssa työskentelevä seksuaaliterapeutti Tiina Alakärppä listaa useita syitä tähän. Yksi keskeinen ja merkittävä tekijä on kulttuurierot.
– Jos mietin asiaa oman työni näkökulmasta, niin meillä korostuu hyvin vahvasti se, että asiakkaat tulevat hyvin kaoottisista, väkivaltaisista, sekasortoisista, ristiriitojen repimistä yhteiskunnista, missä he ovat kohdanneet seksuaalista väkivaltaa, olleet itsekin seksuaaliväkivallan uhreja, mikä on jättänyt selvästi moniin asiakkaisiin jäljen.
– Lisäksi he tulevat usein kulttuureista ja yhteiskunnista, joissa on hyvin erilainen seksuaalikulttuuri kuin meillä. Usein noissa yhteiskunnissa on tiukat säännöt, ja siellä ei ole seksuaalikasvatusta, -tietoa eikä -taitoa eikä ole saatu kokemusta ihmissuhteista esimerkiksi vastakkaisen sukupuolen kanssa. Seurustelu ja kanssakäyminen voidaan nähdä hyvin kiellettynä ja se pitää tehdä valehtelun ja huijaamisen keinoin, hän sanoo.
Lue myös: Lakiuudistus seksuaalirikoksista näkyy jo poliisin tutkinnassa: "Kuka tahansa voi joutua seksuaalirikoksesta epäillyksi"
Kahdelle miehelle kuusi vuotta vankeutta törkeästä lapsenraiskauksesta – uhri 15-vuotias
Naisten ja miesten vahva roolijako
Alakärpän mukaan ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikollisten asenteissa näkyy hyvin vahvasti ehdottomuus naisten ja miesten roolien suhteen.
– Heillä näkyy hyvin vahvana ajatus siitä, että nainen kantaa miehen kunniaa.
Joillakin Alakärpän tapaamista ulkomaalaistaustaisista seksuaalirikollisista näkyy myös antisosiaalista käyttäytymis-ajattelumallia.
Suuri osa seksuaalirikollisista kieltää tekonsa, ja näin on Alakärpän mukaan myös ulkomaalaistaustaisten kohdalla.
– Yleensä jos ihminen ymmärtää tehneensä väärin, häpeä voi olla valtava. Sen takia teon kieltäminen voi olla niin normaalia.
– Toisaalta jos he myöntäisivät tekonsa, yhteisössä tuleva leima, jopa kunniaväkivalta- tai kunniamurhakysymykset voivat tulla eteen. Eli yhteisön paine ehkä pakottaa myös siihen, että teko kielletään. Monista asiakkaista tulee tunne, että he oikeasti ajattelevat, että he eivät ole tehneet sitä rikosta, Alakärppä arvioi.
Voidaanko ulkomaalaistaustaisia seksuaalirikollisia kuntouttaa riittävästi Suomessa? Katso videolta, mitä seksuaaliterapeutti Tiina Alakärppä kertoo työstään.