Kimmo-kissan kohtalo järkyttää: "Osa jalasta ammuttu tohjoksi"

Tyrnävältä löydetyn kissan kohtalo on järkyttänyt ihmisiä sosiaalisessa mediassa. Kimmoksi kutsuttu kissa tuotiin Kempeleellä toimivan Lemmikkihoitola Vierashuoneen löytöeläinvastaanotolle perjantaina heikossa kunnossa.

Kimmo oli norkoillut omakotitalon kuistilla ja sen etujalka vaikutti loukkaantuneelta. Löytäjä sai otettua Kimmon kiinni houkuttelemalla sen luokseen herkkujen avulla. Tämän jälkeen Kimmo kiikutettiin löytöeläinvastaanotolle.

"Jalassa luodin osia"

Lemmikkihoitola Vierashuoneen ylläpitäjä, yrittäjä Simo Tolonen kertoo MTV Uutisille havainneensa heti, että kissan jalka pettää. Tolonen sai varattua eläinlääkärille ajan lauantaille, jotta Kimmon tilanteesta saataisiin selvyyttä.

– Lääkäri huomasi, että Kimmon jalka on pahasti rikki. Jalasta otettiin röntgenkuva. Kun kuva aukesi, niin lääkäri totesi, että tätä kissaahan on ammuttu. Osa jalasta on tohjona. Kuvassa näkyi myös kaksi kissaan kuulumatonta kappaletta, jotka olivat lääkärin mielestä luodin osia, Tolonen kertoo.

Tolonen kertoo, että lääkärin mukaan vamma on vanha, koska iho oli parantunut. Kimmon jalka lastoitettiin ja potilaalle annettiin kipulääkitys. Tänään Kimmon vointi on ollut Tolosen mukaan erittäin hyvä.

– Kissa ei vaikuta enää kipeältä. Ruokahalu on hyvä ja elämän ilo pilkistää kissan silmästä. Reppanoilla kissoilla ei elämäntähti ole korkeimmillaan, mutta Kimmon silmissä on nyt tuiketta. Toivotaan,  että kaikki menee hyvin ja saadaan Kimmo kuntoon.

Löytyykö omistajaa?

Tolonen kertoo, että nyt ykkösprioriteettina on löytää kissan omistaja.

– Olisi hänen velvollisuutensa hoitaa kissa. Mutta löytyykö omistajaa, kun tietää jo nyt, että hoito on maksanut satoja euroja. Kulut siirtyvät omistajan maksettavaksi kissaa palautettaessa, Tolonen pohtii.

Tolonen kertoo, että 15 päivän jälkeen kissan omistusoikeus siirtyy hänelle ja samalla täysi päätäntävalta kissan kohtalosta. Ongelmana on, että onko Kimmon hoito taloudellisesti mahdollista.

Tolonen toteaa, että hänellä ei ole mahdollisuuksia maksaa kaikkien hoitoa vaativien kissojen hoitoa, jos näille ei löydetä kotia. Tolonen kertoo, että sellaisissa tapauksissa pitää kohdata se, mikä on järkevää vaikka se ei tuntuisikaan mukavalta.

– Haluaisin kyllä, mutta se ei ole taloudellisesti mahdollista. Näitä asioita on ajateltava myös järjen kautta. Kimmon tapauksessa tutkitaan, että onko ainoa hoitokeino lopulta amputoida jalka. Onko tässä tapauksessa resursseja laittaa tuhansia euroja hoitoon ja silti on mahdollista, että kissa ei saa kotia. Minä en voi alkaa keräämään kissoja. Lähtökohta on kuitenkin, että yritetään pelastaa ja operoidaan, jos asialle löytyy järkiperusta.

Reppanat kissat herättävät auttamisen halun

Tolonen kertoo, että hänellä on muun muassa somekanavissaan kymmeniätuhansia seuraajia. Hän ei voi ottaa seuraajiltaan vastaan rahallista tukea, vaikka joku haluaisikin tukea. 

Tolonen kertoo, että Kimmon kaltaiset ”reppanat kissat” nousevat kuitenkin usein somessa esille, jolloin ihmisille syntyy auttamisen halu. Tolosen mukaan yleensä ei tulekaan sellaista tilannetta, ettei eläimelle löytyisi uutta kotia.

– Kyllä näille reppanoille kissoille yleensä löytyy todella hyvin koteja. Uskon että tällekin löytyy. Erittäin paljon nämä herättävät huomiota.

Tolonen myös toteaa, että koituneita hoitokustannuksia ei siirretä uudelle omistajalle.

"Mitä liikkuu kissaa ampuneen päässä?"

Tolonen kertoo, että hänelle tuodaan tämän tästä todella huonossa kunnossa olevia kissoja. Tolonen muistuttaa, että kissa ei pärjää Suomen luonnossa, vaan menee nopeasti heikkoon kuntoon.

– Yleisesti ottaen tänäkin vuonna meille on tullut useampia kissoja, jotka ovat olleet todella heikossa kunnossa. Ne ovat olleet kuoleman kieliin kuivuneita tai tassut niin paleltuneina, että niistä ei ole enää eläjäksi. 

Sen sijaan Kimmon kaltaisia ammuttuja tapauksia ei juurikaan ole Tolosen luo päätynyt. Tolonen tuomitsee tapauksen täysin.

– Kyllähän se jonkun sortin ärtymystä ja jopa piilovihaa tällaista toimijaa kohtaan synnyttää,  joka toimii noin. Tämähän on brutaalia toimintaa. Löytyy laillisia keinoja saada kissa pihalta kuljeksimasta pois. Kissat voi toimittaa löytöeläintaloon. 

Tolonen muistelee samalla, että eräällä löydetyllä kissalla oli jalkarauta. 

– En osaa sanoa mitä tällaisten ihmisten päässä liikkuu. Tällainen ei ole millään tavalla hyväksyttävää.

Lue myös:

    Uusimmat