Kiristyskuvat edelleen arkipäivää Venäjällä - New York Times kertoi suomalaisten kiristämisestä Viru-hotellissa

Viru-hotellissa oli 60 huonetta, joita kuunneltiin ja kuvattiin. Tarkoitus oli saada arkaluonteista materiaalia vierailijoista.
Julkaistu 13.01.2017 22:13
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin mahdollinen joutuminen venäläisten kiristyksen kohteeksi arkaluonteisella materiaalilla on saanut amerikkalaislehdet kertomaan tästä jo neuvostoaikaisesta kiristystavasta.

Menetelmää kutsutaan Venäjällä sanalla "kompromat". Suoraan suomennettuna kyse on arkaluonteisesta materiaalista, jonka avulla toiminnan kohteeksi joutunutta ihmistä voidaan kiristää. Useimmiten tällaiset tapaukset liittyvät jollakin tavalla seksiin.

New York Times kertoo artikkelissaan, että kompromat on edelleen käytössä nyky-Venäjällä.

Pääsyyttäjä kuvattiin sekstailemassa kahden naisen kanssa

Vuonna 1997 Venäjän pääsyyttäjä Juri Skuratov saatiin viralta kompromat-keinoin. Syyttäjä oli ryhtynyt tutkimaan tuolloisen presidentin Boris Jeltsinin ja hänen lähipiirinsä oletettua korruptiota. Nykyinen presidentti Vladimir Putin oli tämän kompromat-operaation keskeinen taustavaikuttaja.

Valtakunnallisella tv-kanavalla näytettiin video, jossa Skuratov tai ainakin hänen näköinen mies vehtaili sängyssä kahden naisen kanssa. Skuratovin ura loppui siihen.

New York Times haastatteli artikkeliaan varten virolaista Peep Ehasalua, joka on ollut perustamassa Viru-hotellin KGB-museota.

Viru-hotellissa oli tuolloin 423 huonetta ja niistä 60 oli sellaisia, joita KGB kuunteli ja kuvasi. Näihin huoneisiin majoitettiin Ehasalun mukaan "mielenkiintoisia ihmisiä", kuten ulkomaisia liikemiehiä.

"Vieraat, joiden ajateltiin olevan helppoja kohteita kiristykselle, pantiin näihin huoneisiin. Seinissä oli reikiä, joissa erityiskamerat kuvasivat vieraan touhut prostituoidun kanssa", Ehasalu kertoo.

Suomalaiset saatiin nöyriksi kompromat-menetelmällä

New York Times kertoo, että suurin osa hotellin vieraista oli suomalaisia. Lehden mukaan Neuvostoliitto oli aina epäileväinen suomalaisia kohtaan vaikka näillä olikin hyvät suhteet venäläisiin.

"Jos poliitikko tai liikemies tiesi, että KGB voi julkaista hävettäviä kuvia tai lähettää niitä vaikka tämän vaimolle, tällainen ihminen oli helposti kontrolloitavissa."

"Liikemiehet, jotka menivät tähän ansaan, menivät takaisin kotiinsa ja sanoivat, että elämä Neuvostoliitossa oli hienoa ja että Suomen pitäisi tehdä enemmän bisnestä neuvostoliittolaisten kanssa", Ehasalu kertoo lehdessä. 

Juttua korjattu 14.1.2017 klo 01:05: Jutussa luki aiemmin, että Peep Ehasalu olisi ollut KGB:n mies, mutta tieto ei pidä paikkaansa.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat