Kirja-arvio: Kristillinen lopun ajan armeija valitsi Trumpin

Atte Korhola: Kristillinen äärioikeisto ja Trump (Tammi 2024) 503 s.

Jenny Donnelly on kristillinen "apostoli", jonka mielestä Yhdysvaltoja pitäisi hallita teokraattisesti, tai dominionistisesti, Raamatun opein.

Donnelly on yksi lukuisista Donald Trumpin presidenttiyden puolesta rukoilevia ja kampanjoivia oikean äärilaidan evankelikaalikristittyjä. Tähän perinteisten protestanttisten kirkkokuntien ulkopuolella vaikuttavaan joukkoon kuuluu kymmeniä miljoonia yhdysvaltalaisia.

Heitä opastaa kohti ennustettua maailmanloppua ja sen jälkeistä täyskristillistä maailmaa lukuisia itse itsensä megakirkkojensa ja seurakuntiensa äänitorveksi nostaneita miehiä ja naisia.

Monet johtajat paljastuneet huijareiksi

Donnellyllä on varaa järjestää niin Trump-kampanjoita kuin hakea liittoumia kanssauskoviensa kera.

Hän ehti ansaita paljon rahaa toimiessaan AdvoCare-nimisen markkinointiyhtiön johtajana. Yhtiö tosin ajautui vaikeuksiin viranomaisten kanssa. Yhdysvaltain kauppakomissio FTC epäili AdvoCarea pyramidihuijaukseksi. Yhtiö sopi oikeusjutun maksamalla 150 miljoonaa dollaria, ja tuhoutui.

Mitä tällä oikeustapauksella on tekemistä kristillisyyden kanssa? Ei suoraan mitään, mutta monet – eivät kaikki – evankelikaalisten liikkeiden ja kirkkojen johtajat ovat paljastuneet huijareiksi, lainrikkojiksi ja/tai paasaamiensa moraalioppien polkijoiksi. Tekopyhiksi par excellence.  

Yksi tällainen hahmo on Mark Burns, joka on perustanut Etelä-Carolinaan Raamatun (Vanhan testamentin) tulkinnoille perustuvan Military Christian Academyn, jonka moraalitähtäimessä ovat muun muassa seksuaalivähemmistöt. 

Maallisia sotataitoja koululaisille se ei opeta, mutta Burnsista itsestään kävi ilmi, että hän oli valehdellut sekä sotilastaustansa että yliopistokoulutuksensa.

Ei-akateeminen lähestymistapa

Burnsin tapauksesta kertoo kirjassaan ympäristömuutoksen professorina tunnettu Atte Korhola. Hän ei ole koulutukseltaan historioitsija tai yhteiskuntatieteilijä.

Esipuheessaan hän kuvaa lähestymistavakseen ei-akateemisen "kaduntallaajan" näkökulman. Korhola ei peittele näkemyksiään, kirja on "kantaaottava ja herättelevä pamfletti". Korhola kertoo olevansa luterilainen.

Tieteelliset metodit sinänsä ovat hänelle tuttuja. Tietokirjailija sanoo menetelmikseen digitaalisen etnografian ja diskurssianalyysin. Hän on lukenut ja katsonut suuren määrän aineistoa kirjaansa varten.

Evankelikaalisissa tiukka uskonnollinen visio

Kirjan perusviesti on, että Trumpia tukevat evankelikaalit ovat äärimmäisen tosissaan valkoihoisessa nationalistisessa uskonnollisessa visiossaan, Yhdysvaltain muuttamisessa maallisesta uskonnolliseksi valtioksi. He katsovat "uskoa politiikan linssien läpi", ei toisin päin.

Tämä dominionistinen näkemys (menetelminä alhaalta ylöspäin arvoihin vaikuttamalla, ja lainsäädännöllisesti ylhäältä alas) pyrkii miehittämään valtiokoneiston. 

Sen seitsemän valloitettavaa "vuorta" ovat hallinto, perhe, taide ja kulttuuri, liike-elämä, koulutus, media ja uskonto. Kongressin valtauksessa ja vallankaappausyrityksessä Washingtonissa loppiaisena 2021 oli mukana tätä porukkaa.

Raamatun oppeja sovelletaan valikoiden

Kyse ei ole yhdestä tiukasti rakennetusta organisaatiosta. Sen eräänlaisena kattonimikkeenä, verkostona, on NAR eli New Apostolic Reformation (Uusi apostolinen uskonpuhdistus), missä Raamatun oppeja sovelletaan sopivasti valikoiden, siis ei-systemaattisesti, ja Korholan mielestä myös pyhän kirjan hengen vastaisesti. 

Niinpä vaikkapa demonit, Saatana ja muut yliluonnollisuudet nähdään kirjaimellisesti olemassa olevina, ja niitä on paljon.

Korholan lainaaman tutkija André Gagnén mukaan NAR onkin poliittinen liike. Sen piirissä muuten on paljon republikaanipoliitikkoja liittovaltion kongressissa.

Näkemyksillä paljon vastustajia

Evankelikaalien vastustajia ovat muiden muassa demokraatit epäraamatullisine maailmankuvineen, Wall Streetin jumalankieltäjät, perinteinen media, yliopistot, Hollywood, ei-valkoiset siirtolaiset, ja katolinen kirkkokin mahtuu samaan Joelin armeijan vihollisten joukkoon.

Yhdysvaltain uskonnolliset markkinat ovat avoimet ja kirjavat. Korhola keskittyy evankelikaalisen liikkeen syntyyn ja kasvuun 1900-luvun alusta, 60-luvun murroksen kautta tähän päivään.

Yhdysvallat on ajallisesti ja maantieteellisesti kaukana kristinuskon syntypaikoilta Levantissa. Angloisraelismi, yksi liikkeessä vaikuttavista aatteista, on oppi, jolla Yhdysvallat selitetään Israelin kymmenen kadonneen heimon jälkeläisten soihdunkantajaksi.

Vakaumusta ja onnenongintaa

Kirja vilisee henkilöitä, joita tuntuu yhdistävän vanhatestamentillisen maailmanhallintaan tähtäävän uskonnollisen vakaumuksen lisäksi onnenonginta, terävät kyynärpäät, rahan taju – ja uhriutumisen huippu: mielestään valkoihoisiin kristittyihin kohdistuva rasismi.

He kun uskovat olevansa kirjaimellisesti uhanalainen laji, jonka arvot on tuhottu. Niiden puolustaminen väkivallalla ei ole vierasta evankelikaalien joukossa. 

Gene Bailey -niminen pastori pitää itseään muun muassa Kristo-fasistina. Evankelikaalien tavoittelema uskonnonvapaus tarkoittaisi heidän tulkintansa mukaista kristillistä elämää Yhdysvalloissa.  

Rasismia ja juutalaisvastaisuutta

Kovimmillaan evankelikaalisten rasismi on avointa, eikä mitenkään yllättäen, myös juutalaisvastaisuus on läsnä.

Christian Identity -liikkeen mukaan Raamatun Israel ei itse asiassa ole juutalainen, vaan valkoihoisten eurooppalaisten valittu kansa. 

Jotkut katsovat, että lukuisat oikeusprosessit Trumpia vastaan ovat osa "juutalaisten salaliittoa".  Korholan mukaan NAR-verkosto on vaikutusvaltainen Israelissa kristittyjen ja messiaanisten juutalaisten parissa.

NAR-ideologiassa on myös positiivisen ajattelun ja menestysteologian vahva maku. Köyhä on asemansa itse aiheuttanut, kun ei elä Jumalan määräysten mukaan. 

Omien kirkkojensa saarnamiehet ja -naiset, apostolit, osaavat myös manipuloida seurakuntalaisiaan avaamaan kukkaronnyörejään antoisasti. Rahanvaihtajien pöytien kaatamisesta ei noiden kattojen alla taideta paljon puhuta.

Tiede osana liberaalien saatanallisia juonia

Ei ole vaikea kuvitella, että usko vanhatestamentilliseen maailmankuvaan on ristiriidassa itseään korjaavan tieteellisen maailmankuvan kanssa. 

Niinpä monet evankelikaalit pitävät tiedettä osana liberaalien saatanallista juonta. Moni republikaanipoliitikko ajattelee samoin, lähtien ilmaston lämpenemisestä.

Maskuliininen patriarkaalisuus ja Trump

Mutta miksi aviorikkoja, monta kertaa naimisissa ollut, törkeyksiä lateleva, väkivallan käyttöön usein vihjaava ja liukuhihnalta halventavia kommentteja suoltava Trump?

Evankelikaalisuus on hyvin maskuliinista ja militaristishenkistä patriarkaalisuutta ja Amerikka ensin -pullistelua. Nainen on onnellisimmillaan, kun saa palvella perhettään asein puolustavaa aviomiestään.

Trumpissa ruumiillistuu naiset seksuaalisestikin paikalleen asettava alfauros, joka väsymättä pauhaa "korruptoitunutta Washingtonin eliittiä" vastaan. 

Newyorkilainen miljardööri esittäytyy eliitin ulkopuolisena, syrjittynä hahmona, joka haluaa kostaa omat ja sitä kautta kannattajien kokemat moraaliset ja arvovääryydet. Tässä ei Trumpin horjuva aborttikäsityskään vaikuta.

Voimakkaana ja karismaattisena hahmona hän on Jumalan valitsema, Herran välikappale. Ei erityisen uskonnollisen Trumpin ilmeisen haurasta, huomiota kerjäävää itsetuntoa puolestaan hivelee fanaattinen ylistys ja mielistely. Ja Trump tarvitsee heidän äänensä, se lienee hänelle tärkeintä.

Autoritaarinen Trump sopii kuvaan

"Profeettamarkkinoiden" evankelikaaliset liikkeet ja seurakunnat ovat hierarkkisia, henkilökeskeisiä, auktoriteettiuskovaisia ja vähän toisinajattelua sietäviä. Siksikin autoritäärinen Trump sopii ukkosenjohdattimeksi.

Kirjan kannalta on harmi, ettei siinä ole henkilöhakemistoa. Keskeisimpiä asiasanojakin olisi ollut hyvä löytää kirjan lopusta sivunumeroviittauksin. Korhola useaan otteeseen mainitsee kymmenet miljoonat evankelikaaliset, mutta keitä he ovat, siitä kirja ei paljon kerro.     

Länsimaiset demokratiat ovat maallistuneet nopeasti. Tätä tapahtuu myös Yhdysvalloissa, vaikka se on yhä verrattain kristillinen/uskonnollinen maa. 

Korholan kirja kuvaa yhtä merkittävää ja vaikutusvaltaista uskonnollista suuntausta, joka on valmis demokratian vastaisiinkin keinoihin poliittis-kristillisten tavoitteidensa toteuttamiseksi.   

Lue myös:

    Uusimmat