Kirjeenvaihtajan kommentti: Haastattelu oli Bidenin kohtalon hetki

"Ei hyvältä näytä" – Risto E.J. Penttilä povaa Joe Bidenin vetäytyvän presidenttikisasta 5:15
Katso myös: Näistä syistä Biden väistyy lopulta, arvioi Risto E.J. Penttilä.

Presidentti Joe Biden ei yleensä anna haastatteluja ja taipui tämän illan haastatteluun valtavan paineen alla. Mikäli tämäkin esiintyminen menee pieleen, Bidenilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa kampanjansa, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Harva haluaisi olla Bidenin kengissä, kun hän astelee amerikkalaisen ABC-kanavan televisiokameroiden eteen. Osalle lukijoista saattaa tulla Bidenin kengistä mieleen laahaava askel, minkä vuoksi moni pelkää Bidenin jälleen epäonnistuvan.

George Stephanopoulosta ei ole valittu haastattelevaksi toimittajaksi sattumalta. Konkaritoimittaja Stephanopoulos on tunnettu reiluista mutta tiukoista haastatteluistaan ja hänellä on myös kokemusta viestintätehtävistä Valkoisesta talosta demokraattipresidentti Bill Clintonin aikana.

Luvassa seniorihetkiä?

Valkoisen talon pelastautumisyritykset viime viikkoisen esiintymisen jälkeen eivät ole ole toimineet ja Biden tietää, että hänen on tarjottava niin puolueelleen kuin kansalle erittäin vakuuttava ulostulo. 

ABC:n haastattelun kritisoidaan jo nyt tulevan liian myöhään, yli viikko debatin jälkeen, sillä julkisuudessa jo useampi demokraatti on kertonut olevansa huolissaan Bidenin kyvyistä ja ainakin kaksi demokraattien kongressiedustajaa on vaatinut Bidenia lopettamaan kampanjansa. Myös maineikkaat sanomalehdet, kuten New York Times, ovat kehottaneet Bidenia keskeyttämään kampanjansa.

Bidenin kampanja onkin järjestänyt lukuisia hätäkokouksia Valkoisen talon henkilökunnan kanssa ja Biden kutsui myös 25 kuvernööriä Valkoiseen taloon. Moni myös halusi tulla itse paikan päälle katsomaan, missä kunnossa presidentti on.

Ei ole epäreilua sanoa, että eihän tämä ole tavallista presidentinvaalien alla, että poliitikkojen täytyy lentää toiselta puolelta maata katsomaan onko oman puolueen presidentti ja ehdokas kunnossa. Se on herättänyt keskustelun erityisesti republikaanien leirissä siitä, pystyykö Biden hoitamaan edes tätä kauttaan loppuun.

Mediatietojen mukaan Biden kertoi kuvernööreille tarvitsevansa lisää unta ja välttelevänsä tapahtumia kello 20 jälkeen. Bidenin tapaamisen jälkeen kuvernöörit vakuuttelivat tukeaan Bidenille, mutta merkille pantavaa on, ettei kukaan sanonut, että Biden on paras ehdokas. 

Ensi viikolla on Naton huippukokous Washingtonissa ja Bidenin pitäisi isännöidä illallinen Nato-maiden johtajille. Illalliskestit saattavat venyä iltakahdeksan yli.

Yksi onnistuminen ei riitä

ABC-uutiskanava on kieltäytynyt paljastamasta kuinka pitkän haastattelun Biden on luvannut antaa. 

Ensimmäinen osa presidentin haastattelusta esitetään perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa ja pidempi versio sunnuntaina.

Konservatiivinen Fox News on jo kritisoinut, että ohjelmaa ei näytetä suorana vaan se nauhoitetaan ja todennäköisesti editoidaan hieman lyhyemmäksi. ABC on kuitenkin luvannut julkistaa koko keskustelun purkavan tekstin sellaisenaan.

Vaikka Biden selviäisikin haastattelusta ja vakuuttaisi yleisönsä, hänen on vakuutettava heidät yhä uudelleen ja uudelleen, koska moni jännittää silti seuraavaa seniorihetkeä. Kuinka kestävää sellainen on?

Demokraateille on kaikista tärkeintä saada ehdokas, joka voi päihittää Trumpin, muulla ei ole lopulta väliä. CNN:n tuoreessa kyselyssä varapresidentti Kamala Harrisilla on Bidenia paremmat mahdollisuudet Trumpia vastaan, mutta tällaisia kyselyjä ei ole tehty paljoa. Vedonlyöntiveikkaukset kallistuvatkin sen puoleen, että Biden jättäytyy lopulta kisasta.

Lue myös:

    Uusimmat