Kirkko tarjoaa nuorille walk in -terapiaa – tästä on kyse

7:54img
Miksi nimenomaan nuoret ovat kärsineet koronasta? Katso koko keskustelu videolta.
Julkaistu 14.01.2022 15:45

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kirkko on alkanut tarjota nuorille kertaluontoista walk in -terapiaa. Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mistä toimintamallissa on käytännössä kyse. 

Korona-aika on saanut erityisesti nuorten mielenterveyden rakoilemaan ja pidentänyt hoitojonoja. Kirkko haluaa olla mukana ongelman purkamisessa, minkä vuoksi se on ryhtynyt tarjoamaan alle kolmekymppisille niin sanottua walk in -terapiaa.

Ideana on, että nuori pääsee terapiaan matalalla kynnyksellä eli ilman ajanvarausta ja diagnoosia. Alkuhaastattelulomakkeen täyttämisen jälkeen nuori jää odottelemaan vapautuvaa terapeuttia, joita on paikalla yhtäaikaisesti muutama. Keskustelu terapeutin kanssa on tunnin mittainen.

Psykoterapeutti ja erityisnuorisotyönohjaaja Henna-Mari Kettusaari erityisnuorityönkeskus Snellusta kertoi Uutisaamussa, että 60 minuutin aikana tarkoitus on rajata nuoren mielessä pyöriviä aihealueita ja auttaa tätä ottamaan voimavaransa käyttöön muutosprosessien työstämisessä.

– Nuori on itse aktiivinen toimija. Hän ottaa vastuun siitä, millaista hoitoa ottaa vastuulleen ja minkälaisia muutosprosesseja lähtee työstämään.

Tarvittaessa kertaluontoiseksi tarkoitettuun walk in -terapiaan voi Kettusaaren mukaan tulla toistekin.

Lue myös: Yhdeksän yllättävääkin masennuksen merkkiä – osaisitko yhdistää?

Yksikin keskustelu ja kohtaaminen voi auttaa

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmillä toimivaa walk in -terapiaa on jo kokeiltu Tampereella. Keväällä toimintamalli laajenee Helsinkiin ja Keravalle. Helsingin Itäkeskuksessa walk in -terapia avautuu 24. tammikuuta.

Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen uskoo, että yksikin keskustelu voi auttaa mielenterveysongelmien kanssa painivaa nuorta. Hän muistuttaa, että yhteisöllisyys on tärkeää erityisesti nuorille. Yksinäisyys tuntuu kuin fyysinen kipu ja voi pahimmillaan sairastuttaa ja syrjäyttää, jolloin henkilökohtaisesta ongelmasta tulee uhka myös yhteiskunnalle.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Virtuaaliset palvelut eivät korvaa aitoja kohtaamisia, Kokkonen sanoo.

– Puhelin tai verkkopalvelu ei koskaan korvaa toista ihmistä ja inhimillistä kontaktia.

Lue myös: Märehditkö mitättömyyksiä? Asiantuntijat kertovat, miten mielen vankilasta vapautuu – "Ei se kanna, jos itse ei ole herännyt"

Terapiaa nuoren ehdoilla

Kirkon järjestämässä toiminnassa on aina kristillinen vivahde, mutta Kokkosen ja Kettusaaren mukaan walk in -terapiassa toimitaan asiakkaan ehdoilla. Nuoren puolesta ei esimerkiksi rukoilla, ellei hän itse sitä toivo.

Idea walk in -terapiaan on saatu Kanadasta. Kokkonen ei pistäisi pahakseen, jos toimintamalli leviäisi myös Suomen sisällä järjestöihin ja kuntiin.

– Olennaista on, että lapset ja nuoret löytävät sen avun. Toissijaista on, että mistä se löytyy, Kokkonen totesi Uutisaamussa.

Lue myös: Pyörivätkö ajatukset päässäsi? Helppo kikka voi lopettaa yliajattelun hetkessä – "Hyödyllisin neuvo, jonka olen koskaan kuullut"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

2:58img

Katso video: Ethän usko näihin myytteihin itsemurhasta?

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys