Arkaa kissaa ei saa ottaa väkisin syliin. Kissaakin voi silti kouluttaa, kunhan omistaja oppii, mikä eläintä motivoi. – Moni ajattele, että me ihmiset olemme vain "kissan palvelijoita" eikä kissaa voi kouluttaa, Heiluva Häntä koira- ja kissakoulun perustaja Miira Hellsten sanoo.
Miksi kissa kehrää? Vastaus videolla!
Jos jännittäisit toista ihmistä, miten haluaisit tutustua häneen? Haluaisitko, että hän tulee luoksesi, lääppii, pusii ja ottaa syliin?
Tuskin. Silti moni käsittelee kissaansa juuri näin.
– Hirveästi törmään siihen, että ihmiset yrittävät kesyttää arkaa kissaa niin, että se otetaan väkisin syliin. Pitäisi tehdä nimenomaan päinvastoin: annetaan aikaa ja luodaan ihmisestä positiivista mielikuvaa, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja AAT, yhteiskuntatieteiden maisteri sekä Heiluva Häntä koira- ja kissakoulun perustaja Miira Hellsten sanoo.
– Annetaan kissan itsekseen lähestyä ihmistä ja siitä tehdään kannattavaa, niin, että ihmisen lähellä tulee herkkuja syötäväksi. Kaikki sellaiset, että yritetään kaapata eläin syliin, ojennetaan käsi suoraan kohti, kävellään suoraan kohti ja tuijotetaan silmiin, ovat todella huono idea.
– Tärkeää on myös ymmärtää, että kissa ei kosta. Se ei mieti "mitä tuo toinen minusta ajattelee". Tämä on hurjan tärkeää ymmärtää. Kissaparat joutuvat kokemaan kauheita, kun ihmiset inhimillistävät niitä: ajatellaan, että jos kissa menee omistajan sänkyyn pissaamaan, niin se on kosto, Hellsten kuvaa.
– Tutkimuksen mukaan kissoilla ei ole samanlaisia aivoja eli yhtä poimukasta, laajaa pinta-alaltaan myöhäisaivokuorta kuin ihmisellä, joten siksi koirat, kissat tai muutkaan tutkitut eläimet eivät pysty koston, mielenosoituksen, syyllisyyden tai häpeän tunteisiin. Sen sijaan muut perustunteet, kuten kipu, ilo, suru ja pelko niillä ovat aivan yhtä voimakkaita tunteita kuin meillä ihmisilläkin.
"Moni ajattele, että me ihmiset olemme vain 'kissan palvelijoita'"
Kissa on viisas eläin, joka pystyy oppimaan. Sen kanssa voi harrastaa esimerkiksi agilitya.
Kissa oppii, jos ihminen vaivautuu ensin opettelemaan, miten kissaa voisi motivoida.
– Moni ajattelee, että me ihmiset olemme vain "kissan palvelijoita" eikä kissaa voi kouluttaa, vaan kissa vain kouluttaa ihmistä. Se ei pidä paikkaansa. Toiset ajattelevat, että koiran kanssa voi treenata vaikka mitä, mutta kissa on niin tyhmä, ettei se opi. Sekään ei pidä paikkaansa, Hellsten sanoo.
Usein ongelmana on ihminen, joka ei ymmärrä, miten kissa oppisi.
– Usein kissaa yritetään kouluttaa esimerkiksi suihkepullolla, ja sillä kyllä rikkoo luottamussuhteen hyvin nopeasti. Palkitsemiseen perustuva kouluttaminen on tutkitusti niin paljon tehokkaampaa kuin mikään rangaistus. Kissakin voi oppia vaikka mitä! Nykyään tiedetään jo, että kimalaistakin voi kouluttaa, joten totta kai kissaakin voi kouluttaa.
Osittainen lähde: Päivi Ylikorpi: Kissanhoidon käsikirja