Koira ymmärtää, tukee ja lohduttaa – vai lohduttaako todella? Ymmärtääkö koira ihmismäisiä tunteita?
"Se on niin viisas. Niin kiltti! Se ymmärtää, kun puhun sille. Joskus se jopa arvaa, mitä haluan!"
"Se" on koira, entinen lemmikki, nykyinen lapsen veroinen perheenjäsen.
Internet voi olla kissakuvien valtakuntaa, mutta kyllä koiratkin osaavat. Ne hymyilevät, käyttäytyvät kuin ihmiset. Ne työntävät lastenvaunuja, rentoutuvat, niitä voi pukea, ne osaavat ajaa pyörää...
Jos juuri sinun koirasi istuu sohvalla, katsoo televisiota ja on kuin ihminen, pahoittelemme. Koiran ihmismäisyys on suurilta osin ihmisen ajatusmaailman tuote, kertoo eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola.
– Koira kyllä myös pystyy oppimaan niin, että ihminen näyttää mallia. Esimerkiksi opettaa koiran sammuttamaan valot menetelmällä, jossa ihminen näyttää, mitä tehdään, ja koira tekee sen perässä. Ei koira ihmistä matki niin, että ne haluaisivat kävellä kahdella jalalla. Niillä ei ole ihmisten luonnehtimia piirteitä, kuten laiskuus. Ihmiset haluavat vain nähdä samoja piirteitä koirissa kuin itsessään, Pohjola kertoo.
Pohjola valmistui eläinten käytösneuvojaksi vuonna 2011 Portsmouthin yliopistosta.
Koira voi oppia hymyilemään
Koiralle voi kyllä opettaa ihmismäisenä pidettyjä taitoja, kuten hymyilemisen niin, että hampaat näkyvät. Koiramaailmassa hampaiden näyttäminen ei ole ilon merkki.
– On mahdollista opettaa hymy koiralle niin, ettei kyseessä ole hampaiden uhkaava näyttäminen, joka on koiralle tyypillinen konfliktin välttämisen keino. Koira harvoin näyttää hampaita, jos todellista uhkaa ei ole, Pohjola sanoo.
– Jos kyseessä on nettivideo, käytös on saatettu saada aikaan niin, että koiraa on tavallaan uhattu. Uhan ei tässä tarvitse olla "oikea" uhka, vaan koiran mielestä epämiellyttävä tilanne, jolloin on normaalia näyttää hampaita. Ne oppivat, että sillä pääsee tilanteesta eteenpäin, jolloin käytös vahvistuu.
Lue myös: Koiraguru Victoria Stilwell: Tämä on yleisin virhe koiranpennun hoidossa
Halaaminen ei ole koiralle luontaista
Monelle koira on ystävä, perheenjäsenen veroinen kaveri. Sillä on synttärit, se saa jouluna omat lahjat, sitä kiitellään ja halitaan.
Osa ihmismäisestä käytöksestä ei kuitenkaan sovi koirien maailmaan. Esimerkiksi halaaminen ei ole koiralle luontaisesti ihanaa.
– Tämä riippuu siitä, onko koiralle opetettu, että halaaminen on miellyttävää. Lähtökohtaisesti se voi olla koiran mielestä uhkaava tilanne: siihen tartutaan, eikä sillä ole mahdollisuutta poistua tilanteesta. Koiralle voi toki opettaa, että halaaminen on kannattavaa ja siitä seuraa jotakin hyvää. Silloin halaaminen on jossain määrin turvallista, ja moni koira nauttiikin siitä. Lähtökohtaisesti vieraita koiria ei pidä mennä halailemaan, Pohjola sanoo.
Kirill Kurashov
Koira ei ymmärrä surun koko syvyyttä
Koira kuuntelee murheet ja lohduttaa. Moni kertoo hauvastaan, joka kallistaa päätään, kuin omistajan sanoja kuunnelleen! Pohjola uskoo, että koira ymmärtää esimerkiksi omistajan surua jossain määrin.
– Koira ei välttämättä ymmärrä syvällisesti ihmisen surua, mutta ihmisen käyttäytyminen muuttuu tunnetilojen seurauksena. En tiedä, onko sillä väliä, ymmärtääkö koira oikeasti, jos ihmiselle kuitenkin on hyötyä siitä, että koira toimii tietyllä tavalla. Silloinhan koira toimii käyttötarkoituksensa mukaan: seuraeläimenä, joka tuo ihmiselle myönteisiä tunnekokemuksia ja kumppanuuden kokemuksia, Pohjola sanoo.
– Paljon varoitellaan siitä, että koiria ei saisi inhimillistää, ne ovat vain koiria. Olen siitä hieman eri mieltä.
Esimerkiksi söpöt vaatteet eivät välttämättä ole koiralle kovin hyödyllisiä. Jos omistaja osaa huolehtia eläimestä, ravita sitä oikein ja tyydyttää sen tarpeet, ei Pohjolan mukaan ole ongelma, vaikka omistaja ajattelisi koiraansa ymmärtäjänä ja lohduttajana.
– Jos omistaja tunnistaa ja tietää, mitä koira tarvitsee voidakseen hyvin, ei eläimen hyvinvointi vähene, vaikka omistaja ajattelisi vaikka virheellisestikin, että koira voi pystyä monimutkaisiin tunneasioihin tai ymmärtää ihmisen tunnetiloja jollakin tavalla. On hyvää ja huonoa inhimillistämistä.
Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev / Grigory Bruev)
Huonoakin inhimillistämistä on
Huono inhimillistäminen on sitä, että ihmiseltä puuttuu ymmärrys eläimen tarpeista ja hyvinvoinnista. Koiraa ei enää nähdä eläimenä, vaan ihmisenä, jolla on ihmisen ominaisuuksia ja tarpeita.
– Koirat eivät yleensä arvosta samoja asioita kuin ihmiset. Otetaan esimerkiksi rodut, joita on jalostettu niin, että niillä on hengitysvaikeuksia. Näitä rotuja yleensä nimitetään laiskoiksi, sanotaan, että ne tykkäävät vain nukkua sohvalla eivätkä halua lähteä lenkille ja niin edelleen. Mielestäni se on huonoa inhimillistämistä, että koiraan liitetään ihmisen luonteenpiirteitä, vaikka todellinen syy koiran liikkumattomuudelle voi olla se, ettei koira saa happea rakenteensa takia, Pohjola kuvaa.
– Se on huonoa inhimillistämistä, samoin jossain määrin vaatteet, jos koira ei niitä tarvitse. Toki joitain koiria saattaa palella. Ei kuitenkaan tarvitse ajatella, että koira on kuin ihminen ja palelee, jos se ei palele.
1:00