Kissanpentujen hinnat kohosivat pilviin – buumin lieveilmiöt huolestuttavat: "Kaikki ihmiset eivät ole niin valveutuneita, että..."

0:53imgLuulitko kissan olevan helppo lemmikki? Kasvattaja murtaa pinttyneen myytin.
Julkaistu 16.02.2021 07:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Korona-aika on lisännyt kissojen kysyntää, paisuttanut kissanpennuista pyydettyjä luovutushintoja sekä lisännyt pentutehtailua. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut kissankasvattaja Milla Talja antoi vinkit vastuulliseen kissan hankintaan.

Kissanpentujen kysyntä on kasvanut korona-aikana, millä on sekä hyviä että huonoja puolia.

Hyvä asia on, että kasvattajat voivat valita suuresta hakijajoukosta kissanpennuille parhaimmat mahdolliset kodit, vaikka pikakyselyt voivat aiheuttaa turhautumista.

– Kasvattajalle on hirveän tärkeää saada luotettava koti ja tutustua ostajiin kunnolla ennen kuin yhtään kissaa muuttaa yhtään mihinkään, kissankasvattaja ja Kissa-lehden päätoimittaja Milla Talja sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kissabuumin huolestuttava lieveilmiö on pentutehtailubisnes, jossa kasvattaja ei toimi sääntöjen mukaan.

– Kaikki ihmiset eivät ole niin valveutuneita, että katsoisivat, mistä kissan ostaa, Talja sanoi.

Kysyntäpiikki näkyy myös kissojen hinnoissa. Maatiaiskissanpentuja myydään rotukissojen hintaan, jopa 800–900 eurolla, mikä on moninkertaisesti tavalliseen verrattuna.

Vaikka kissa on helpon ja itsenäisen lemmikin maineessa, vaatii sekin omistajan aikaa ja rahaa. Katso videolta, millaisia virikkeitä kissat tarvitsevat!

Koronabuumi voi lisätä kissojen hylkäämisiä

Kissanpennut luovutetaan aikaisintaan 14 viikon iässä. Parhaimmillaan kissa elää yli 20-vuotiaaksi.

Korona-ajan lemmikkibuumin on pelätty lisäävän eläinten hylkäämisiä ja lopettamista, jos ihmiset kyllästyvät koronaviihdykkeiksi hankittuihin lemmikkeihin tai niiden hoitokustannukset yllättävät. 

Tavallisestikin Suomessa hylätään 20 000 kissaa vuosittain. 

Vinkit kissan hankintaan

Kissaa ei pidä hankkia hätiköidysti, vaan lemmikin hankintaa ja siihen sitoutumista tulisi harkita tarkkaan ainakin usean kuukauden ajan, Talja neuvoo. Jos ajatus kissasta kutkuttaa harkinta-ajan jälkeenkin, eläintä pitäisi etsiä luotettavalta kasvattajalta tai löytöeläintalosta.

Kissa-asukasta varten kodista tulee tehdä paikka, jossa se voi turvallisesti kiipeillä ja juosta ilman pelkoa esimerkiksi ikkunasta tippumisesta. Yllättäviin eläinlääkärikuluihin kannattaa varautua.

Lue myös: 1,5 vuotta sitten Kosti-kissa katosi – perhe oli jo luopunut toivosta, kun Nita Pyykkö sai shokkipuhelun: "9-vuotias itki tunnin, koska oli niin onnellinen"

Katso koko Viiden jälkeen -ohjelma MTV-palvelusta.

Tuoreimmat aiheesta

Kissat