Kiukuttaako? Näin univaje vaikuttaa vihan tunteisiin

viha, univaje, herätyskello
Shutterstock
Julkaistu 02.12.2018 20:01

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Ei liene yllättävää, että univaje voi tehdä känkkäränkäksi, mutta tuore tutkimus valottaa sitä, miten suuri univaje oikein vaikuttaa mielialaan.

Iowalaisen yliopiston tutkimuksessa paljastui, että kahden unitunnin menettäminen tekee ihmisestä vihaisemman – etenkin turhauttavissa tilanteissa. Tutkimus on yksi ensimmäisistä, jotka todistavat suoran yhteyden univajeeseen, uutisoi New York Post.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että univaje lisää negatiivisia tunteita, kuten ahdistusta ja surua, ja vähentää positiivisia tunteita, kuten onnellisuutta ja innokkuutta.

Yliopiston tutkimuksen mukaan unen vähäisyys korottaa kuitenkin suoraan vihan tunteita. Tulokset julkaistiin Journal of Experimental Psychology -julkaisussa.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä osallistujat pitivät normaalit nukkumisrutiininsa, kun toisessa ryhmässä osallistujien nukkumisaikaa vähennettiin 2–4 tuntia kahtena yönä.  Ensimmäisessä ryhmässä osallistujat nukkuivat yössä liki 7 tuntia, toisessa noin 4,5 tuntia.

VIDEO: Pitäisikö koulun alkaa myöhemmin? Unitutkija Markku Partisen mukaan kahdeksalta alkava koulupäivä voi olla liian aikainen. Artikkeli jatkuu videon alla.

5:54img

Tämän jälkeen osallistujia pyydettiin arvioimaan erilaisia tuotteita samalla, kun he joutuivat kuuntelemaan ärsyttäviä ääniä. Tutkijoiden mukaan tämän oli tarkoitus luoda epämukavat olosuhteet ja provosoida vihan tunteita.

– Yleisesti ottaen, viha oli huomattavasti korkeampaa niillä, joiden unta oli rajoitettu, kertoo tutkimusta johtanut professori Zlatan Krizan tutkimustuloksista.

Krizan kertoo, että tutkimuksessa muokattiin äänien ärsyttävyyttä ja oletettiin ihmisten olevan sitä vihaisempia, mitä ärsyttävämpi ääni oli. Kun unta oli rajoitettu, ihmiset raportoivat jopa enemmän vihaa – äänestä riippumatta.

Saadakseen selville, miten tulokset pätisivät tosielämässä, tutkijat ovat keränneet tietoja myös unipäiväkirjaa pitäneiltä opiskelijoilta. Alustavien tulosten mukaan opiskelijat raportoivat enemmän vihan tunteita, jos he olivat nukkuneet tavallista vähemmän.

Lähteet: Iowa State UniversityNew York Post

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen