Kivivyöryjä, peltivahinkoja ja räjäytys ilman kuittausta – nämä johtivat varoituksiin Laakson sairaalan työmaalla ennen pahinta virhettä

Työmaan pääurakoitsija SRV kertoi maanantaina asettavansa Laakson sairaalan maanpäällisistä louhintatöistä vastaavan toimijan, Destian, hankintakieltoon vaaratilanteista johtuen.

Laakson sairaalan työmaalla on tapahtunut aiemminkin räjäytystöistä johtuvia vaaratilanteita, joista kaksi on tutkittu myös aluehallintoviraston (avi) toimesta.

Työmaan pääurakoitsija SRV kertoi maanantaina, että se asettaa Destian hankintakieltoon useista vaaratilanteista johtuen. SRV on aiemmin antanut Destialle sekä suullisen että kirjallisen varoituksen vaaratilanteista.

Kivet lensivät parkkipaikalle

Aluehallintovirasto on tutkinut kaksi tapausta, jossa kiviä on räjäytyksen vuoksi lentänyt työmaan ulkopuolelle. 

Toukokuussa 2023 räjäytyksessä kiviä lensi räjäytyssuunnitelmassa määritellylle vaaralliselle alueelle. Alue oli tyhjennetty ihmisistä ennen räjäytystä ja sinne pääsy oli myös estetty. 

Varoalueena toimineelle parkkipaikalle kiviä oli kuitenkin lentänyt. Avin raportin mukaan kiviä lensi parkkipaikalla olleisiin autoihin aiheuttaen peltivaurioita. 

Avin mukaan materiaalivahingot olisivat olleet todennäköisesti estettävissä. Poikkeamaraportin mukaan osaan kentästä olisi pitänyt asettaa useampia räjäytyssuojamattoja. 

– Vakiintuneen yli 2 metrin reunalinjojen peittämisen sijaan poikkeamaraportissa esitetään mattojen levittämistä 3 metriä yli reunalinjojen. Lisäksi mattoja esitetään tarvittaessa asetettavan räjäytyskohdan päälle kolme kerrosta, raportissa todetaan.

Toinen avin tutkima ja räjäytystöihin liittyvä vaaratilanne tapahtui saman vuoden elokuussa, kun kiviä jälleen sinkoutui pysäköityjen autojen päälle. 

Kivivyöryjä

SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola kertoo, että kahden avin tutkiman tapauksen lisäksi on muitakin tapauksia, jotka johtivat maanantaina tehtyyn päätökseen.

Sipolan mukaan syyskuussa 2023 työmaalla oli räjäytetty ilman kuittausta ja marraskuussa 2023 tapahtui kaksi kivivyörymää. 

Toisessa tapauksessa louhinnassa vyöryi kiviä alas vaara-alueen ulkopuolelle.

SRV kertoo, että marraskuussa 2023 sattuneiden vaaratilanteiden jälkeen he esittivät Laakson yhteissairaalan Allianssin johtoryhmälle maanpäällisten louhintatöiden toteuttajan vaihtamista, mutta johtoryhmä päätti jatkaa työmaaturvallisuuden kehittämistä Destian kanssa. 

Allianssin johtoryhmään kuuluu edustus tilaajalta eli Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalalta, ja sen omistajilta Helsingin kaupungilta ja Husilta, suunnittelijaosapuolilta ja päätoteuttajalta eli SRV:ltä.

Destia kommentoi tiistaina ensi kertaa räjähdeonnettomuutta.

– Räjähdeonnettomuus oli erittäin valitettava ja pahoittelemme siitä aiheutuneita vahinkoja ja huolta.

SRV:n mukaan perjantain onnettomuuden ensimmäisten selvitysten mukaan vaikuttaa siltä, että aiemmasta louhinnasta räjähtämättä jäänyt panos on räjähtänyt, kun kaivinkoneella on irrotettu räjäytystöiden jälkeen kiviä kalliosta.

Aluehallintovirasto tutkii perjantaista onnettomuutta. Onnettomuustutkintakeskus (otkes) on myös pyytänyt tietoa räjäytyksistä ja niiden suunnittelusta.

Lue myös:

    Uusimmat