Otkes aloittaa tutkinnan Laakson yhteissairaalan rakennustyömaan räjähdyksestä

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) aloittaa tutkinnan Helsingin Laakson yhteissairaalan työmaalla tapahtuneesta räjähdyksestä. Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber kertoo, että keskus on jo aloittanut alustavat tutkimukset, mutta virallinen päätös tutkinnasta tehdään alkuviikosta. Tässä yhteydessä muun muassa nimetään tutkintaryhmä.

Bieberin mukaan tutkinnan aloittamisen syynä ovat muun muassa kahden työntekijän loukkaantuminen ja se, että räjähdyksen voimasta kiviä lensi laajalle vaikuttaen yleiseen turvallisuuteen.

– Meidän täytyy vähän katsoa, mitä siellä on tapahtunut, ja lähteä selvittämään, hän sanoo.

Tutkinnassa pyritään selvittämään kaikki mahdollinen, kuten tapahtumien kulku, syyt ja seuraukset, viranomaisten toimintaa ja pelastustoimet.

Laakson yhteissairaalan työmaalla tapahtui viime viikolla räjähdys, joka sinkosi kiviä pitkälle. Onnettomuudessa loukkaantui kaksi työntekijää ja muutamia henkilöautoja vaurioitui.

Työmaalta löytyi kaksi räjähtämätöntä panosta

Infra-alan yhtiö Destia kertoi aiemmin tänään, että Laakson yhteissairaalan työmaalta löydettiin torstaina kaksi räjähtämätöntä panosta.

Panokset löydettiin maanpäälliseltä työmaa-alueelta räjähdysainekoirien avulla. Räjähteet on Destian mukaan poistettu turvallisesti.

Destian mukaan koirat palaavat vielä paikalle tutkimaan. Yhtiö on ehdottanut Laakson yhteissairaalan allianssille, että myös maanalaiset kohteet tutkitaan räjähdysainekoirien avulla.

Destia on toiminut työmaalla maanpäällisten louhintojen ja töiden palveluntuottajana alaurakka-allianssissa, joka vastaa allianssin infratöistä. Torstaina Laakson yhteissairaalan allianssi ja rakennusyhtiö SRV kertoivat, että yhteistyö Destian kanssa on päättynyt.

Kiviä sinkoutui pitkälle

Destian tiedotteen mukaan onnettomuuden selvityksessä on ollut mukana yksi Suomen johtavista räjäytysasiantuntijoista, EXcontrol oy:n Jari Honkanen. Tiedotteessa kerrotaan, että Honkasen mukaan räjähtämättömien panosten jääntiä räjäytyskentälle ei nykytekniikalla voida täysin estää.

Viime viikon onnettomuus tapahtui työmaalla louhintatöitä tehdessä. Louhintapaikalle oli jäänyt vanha, räjähtämätön panos, joka sinkosi kiviä pitkälle.

Muutamia henkilöautoja vaurioitui räjähdyksestä lentäneistä irtokivistä Stenbäckinkadulla. Ainakin osa autoista tuhoutui täysin.

Onnettomuudessa loukkaantui kaivinkoneen kuljettaja ja toinen työntekijä. STT:n tietojen mukaan toinen loukkaantui rikkoutuneesta lasista ja räjähdyksen lennättämästä kivestä ja toiseen osui louhe.

Torstaina loukkaantuneiden tilanne oli vakaa, ja he olivat molemmat päässeet pois sairaalasta.

Lue myös:

    Uusimmat