Kiviryöppy päin autoja – Laakson sairaalan aiempikin räjäytysvaaratilanne tallentui videolle

Laakson sairaalan työmaalla Helsingissä tapahtui räjäytystöiden yhteydessä vaaratilanne myös toukokuussa 2023.

MTV Uutisten haltuunsa saamalla videolla näkyy, miten räjäytyksessä lentää kiviä suojaukseen käytettävien räjäytysmattojen alta Laakson sairaalan työmaan aidan yli parkkipaikalle.

Video on kuvattu toukokuussa 2023. Lukijan kuvaamalla videolla näkyy myös, miten osa kivistä osuu myös parkki­paikalla olevaan autoon.

Louhintaurakoitsijana olleen Destian toimitusjohtaja Tero Kiviniemi vahvistaa MTV Uutisille, että toukokuussa 2023 Laakson sairaalan työmaa-alueen ulkopuolelle lensi kiviä räjäytyksen aikana.

– Kivet ovat lentäneet vaara-alueelle, jossa ei saa olla ihmisiä räjäytyksen aikana, Kiviniemi sanoo sähköpostitse.

MTV Uutiset pyysi myös Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (avi) tapauksesta tarkastuskertomuksen.

Avin selvityksen mukaan vahingot olisivat todennäköisesti olleet estettävissä, jos räjäytysalueelle olisi asetettu useampia räjäytysmattoja. 

Kiviniemi kertoo, että Destia on tapauksen jälkeen päättänyt laajemmasta kenttien peittämisestä ja aiempaa suuremmasta määrästä mattoja.  

Räjäytys- ja louhintatyön turvallisuudesta tehdyn asetuksen mukaan ihmisistä tyhjennettyä varoaluetta voi käyttää varastoalueena tai parkkipaikkana.

Kiviniemen mukaan Destia on tapauksen jälkeen laajentanut vaara-alueita ja pienentänyt räjähdyskenttien kokoa, jotta vastaavilta tilanteilta vältyttäisiin.

Avin mukaan parkkipaikalla olleisiin autoihin tuli pieniä peltivaurioita.

Toistuvia vaaratilanteita

Destia nousi otsikoihin sen jälkeen, kun Laakson sairaalan työmaalla tapahtui 9. elokuuta räjähdysonnettomuus. Onnettomuudessa irtokiviä lensi kadulle pitkälle työmaa-alueen ulkopuolelle.

Rakennusyhtiö SRV asetti tämän jälkeen Destian hankintakieltoon asutuskeskuksissa suoritettavien louhintatöiden osalta. Syynä on SRV:n mukaan Destian toistuvat vaaratilanteet.

– Mitä tulee asettamaamme hankintakieltoon, meillä ei ollut tässä hetkessä muuta vaihtoehtoa hankkeella tapahtuneet aiemmat vaaratilanteet huomioiden, SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola sanoo tiedotteessa.

SRV kertoo antaneensa Destialle myös suullisen varoituksen toukokuussa 2023 tapahtuneen vaaratilanteen jälkeen ja kirjallisen varoituksen kahden syksyllä tapahtuneen vaaratilanteen jälkeen lokakuussa 2023.

SRV:n mukaan se on myös esittänyt joulukuussa 2023 maanpäällisten louhintatöiden toteuttajan vaihtamista Laakson yhteissairaalan Allianssin johtoryhmälle.

Johtoryhmä näki SRV:n mukaan tuolloin parempana ratkaisuna kehittää työmaan turvallisuusjohtamista edelleen Destian kanssa kuin uuden toimijan perehdyttämisen suuren työmaan toimintaan.

Kiviniemi kommentoi asiaa sanomalla, että Destialle on nyt tärkeää saattaa työ hankkeella loppuun ja auttaa viranomaisia selvittämään räjähdysonnettomuuden syy.

– Onnettomuustutkinnan myötä voimme edelleen kehittää turvallisuutta ja toimintatapoja työmaillamme sekä koko alalla, Kiviniemi sanoo.

Lue myös:

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat