Kohtalon hetki lähestyy Britannian parlamentissa – Boris Johnsonin hallituksen suunnitelma vaakalaudalla: "Tämä ei ole mikään normaali lakiesitys"

8:45imgViiden jälkeen selvitti, mitä katoaa suomalaisten kauppojen hyllyiltä, jos hard brexit toteutuu
Julkaistu 03.09.2019 22:28

MTV UUTISET–STT

Britanniassa väittely brexitin ympärillä on jatkunut kiihkeänä pitkälle iltaan parlamentin aloitettua ensimmäisen istuntonsa kesätauon jälkeen.

Pääministeri Boris Johnson vakuutti kansanedustajille uuden sopimuksen brexitistä olevan yhä mahdollinen EU:n kanssa. Opposition lakiesitys sopimuksettoman EU-eron torjumisesta ja brexitin lykkäämisestä sen sijaan merkitsisi hänen mukaansa antautumista EU:n edessä ja valkoisen lipun nostamista.

– Tämä ei ole mikään normaali lakiesitys, eikä siitä ole ennakkotapausta historiasta. Jos lakiesitys hyväksytään, se pakottaisi minut menemään Brysseliin ja anomaan lykkäystä. Se pakottaisi minut hyväksymään mitkä vain tarjotut ehdot. Se tuhoaisi mahdollisuutemme neuvotella uusi sopimus. Se sallisi ystäviemme Brysselissä sanella meille neuvottelujen ehdot, Johnson sanoi lausunnossaan.

– Tätä voi kuvata vain yhdellä tavalla – tämä on Jeremy Corbynin antautumislaki. Se tarkoittaa valkoisen lipun nostamista. Haluan tehdä teille kaikille selväksi, että en missään nimessä hyväksy mitään tällaista, sanoi Johnson parlamentissa.

Corbyn: "Emme ole sodassa Euroopan kanssa"

Opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on kehottanut Johnsonia harkitsemaan kielenkäyttöään.

– Emme antaudu kuin olisimme sodassa Euroopan kanssa. He ovat kumppaneitamme, Corbyn sanoi.

Keskustelun alku oli alahuoneessa myrskyisä. Puhemies John Bercow joutui vaatimaan järjestystä saliin useamman kerran, kun Johnson ei saanut enää ääntään kuuluville. Keskustelun alkaessa julkisuuteen tuli tieto konservatiivien edustajan Philip Leen loikkaamisesta brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien riveihin. Samalla hallitus menetti yhden edustajan enemmistönsä alahuoneessa.

Johnsonia vastustava oppositio ja konservatiivipuolueen kapinalliset pyrkivät myöhäisillan äänestyksessä ottamaan parlamentin työjärjestyksen hallintaansa. Sen turvin oppositio aikoo tuoda huomenna käsittelyyn lakiesityksen sopimuksettoman EU-eron torjumisesta ja brexitin lykkäämisestä.

Jos yritys onnistuu, Johnsonin hallitus aikoo esittää uusien parlamenttivaalien järjestämistä ensi kuun puolivälissä.

Ratkaiseva äänestys on määrä järjestää illalla ennen puoltayötä Suomen aikaa väittelyn päätyttyä. 

Tuoreimmat aiheesta

Brexit