Lakikirjaus suojavyöhykkeistä estämään Hukkajoen kaltaiset ympäristötuhot? Metsäteollisuuden pomo peräänkuuluttaa malttia

Metsäteollisuuden Lehtomäki ei varsinaisesti tyrmää ehdotusta suojavyöhykkeistä, mutta hänestä pitäisi ensin selvittää rauhassa, mitkä syyt johtivat Hukkajoen ympäristötuhoon.

Useiden asioiden on täytynyt mennä metsäyhtiön työprosessissa pieleen, että Hukkajoen kaltainen ympäristötuho on tapahtunut, sanoo Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Paula Lehtomäki Huomenta Suomen lähetyksessä.

– On selvää, että yhdessä tai useammassa paikassa tässä prosessissa asiat ovat menneet pahasti pieleen, että näin valitettava tapahtuma on päässyt tapahtumaan, Lehtomäki sanoo.  

Tuhansia uhanalaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja kuoli Suomussalmen Hukkajoella, kun metsäyhtiö Stora Enson koneet ajoivat satoja kertoja joen yli.

Työkoneiden ajelu joella on myös pilannut vedenlaatua, joten raakkuja tukehtuu vedessä edelleen.

Tapausta tutkitaan törkeänä ympäristörikoksena.

Stora Enso kertoi keskiviikkona, että myös toisella sen työmaalla on tapahtunut raakkuihin liittyvä epäilty sääntörikkomus.

Kyseessä on Stora Enson mukaan kohde, jossa hakkuutyöt ovat jo päättyneet. 

Stora Enso on kertonut irtisanoneensa sopimuksen Hukkajoella työskennelleen urakoitsijan kanssa.

Yhtiö on myös kertonut keskeyttäneensä työt useissa ympäristön kannalta herkissä kohteissa.

Lehtomäki haluaa odottaa selvityksiä

Luonnonsuojelujärjestöt ovat ehdottaneet, että lakiin kirjattaisiin pakolliset suojavyöhykkeet luonnonsuojelun kannalta tärkeille puroille ja joille.

Kansanedustajat Jenni Pitko (vihr.), Pauli Aalto-Setälä (kok.), Pinja Perholehto (sd.), Hanna Kosonen (kesk.) ja Mai Kivelä (vas.) jättivät tiistaina lakiesityksen asiasta.

Suojavyöhykkeillä ei olisi sallittua tehdä hakkuita, joista kulkeutuu väistämättä veden laatua pilaavaa maa-ainesta jokeen.

Ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) kirjoitti keskiviikkona viestipalvelu X:ssä, että hänestä on hyvä, että ainakin suurimmat metsäyhtiöt ovat sitoutuneet suojavyöhykkeisiin, muttei vaatinut asian kirjaamista lakiin.

Hän vaatii kuitenkin parempaa valvontaa, etteivät sitoumukset jää vain puheen tasolle.

Metsäteollisuuden Lehtomäki ei varsinaisesti tyrmää ehdotusta suojavyöhykkeistä, mutta hänestä pitäisi ensin selvittää rauhassa, mitkä syyt johtivat Hukkajoen ympäristötuhoon.

– En sano, että suojavyöhyke on lähtökohtaisesti mitenkään paha asia, vaan korostan sitä, että pitää katsoa, mitkä asiat ovat rikki ja korjata ne – odottaa ensin näitä selvityksiä. 

Hän muistuttaa, että ELY-keskus oli ohjeistanut Hukkajoella jättämään suojakaistan, mutta sitä ei oltu noudatettu.

Lehtomäki toivoo, ettei metsänomistajia sivuuteta jokien ja purojen suojelun edistämisessä.

– Minusta on erittäin tärkeää, että tähän keskusteluun tulevat myös maanomistajat mukaan, Lehtomäki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat