Raakkutuho: MTK ihmettelee ympäristöministerin ja teollisuuden puunostajien tapaamista

Ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) tapaa tänään teollisuuden puunostajia Suomussalmen Hukkajoen raakkutuhoon liittyen.

– Ministerin kutsuessa vain puun ostajat mukaan, ei tapaamisessa voida sopia mitään koskien yksityisten maanomistajien metsien käyttöä, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin sanoo tiedotteessa.

Ministeri Mykkänen on vaatinut puunostajia sitoutumaan 50 metrin suojavyöhykkeisiin raakkupurojen ympärillä.

– On erikoista, jos puun ostajat ja ministerit päättävät keskenään siitä, mitä yksityisten maanomistajien metsissä tehdään. Ilman sitoutumista korvauksiin yksityismaat sosialisoitaisiin yhteiseksi hyväksi. Muistutan teollisuutta myös siitä, että puumarkkinoita koskevista asioista ne eivät lainkaan mukaan voi keskenään sopia, Wallin jatkaa. 

Julkisessa keskustelussa ja muun muassa eduskunnassa on tapauksen seurauksena esitetty lukuisia vesistöjen suojakaistoja koskevia vaatimuksia. 

– Erityisen suojeltavana lajina raakkujen elinpaikat ovat kuitenkin suojeltavissa jo nykylainsäädännöllä ELY-keskuksen rajauspäätöksellä – uutta lainsäädäntöä ei tarvita, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola toteaa tiedotteessa.

"Kaavamaisuus ei ole raakun etu"

MTK:n mukaan ELY-keskuksen 45 metrin suojakaistasuositukselle on ollut vaikea löytää selkeää tietolähdettä. 

– Olosuhteet maastossa vaihtelevat, joten kaavamaisuus ei ole raakun eikä metsätalouden etu. Suojakaistan täyden käsittelemättömyyden sijaan pitäisi tarkastella esimerkiksi jatkuvan kasvatuksen mahdollisuuksia, Mäki-Hakola lisää.

Poliisi tutkii Suomussalmen Hukkajoella tapahtunutta raakkujoen tuhoa törkeänä luonnonsuojelurikoksena.

Helsingin Sanomien mukaan Hukkajoen hakkuusuunnitelmaan oli merkitty joenylityspaikka, joka aiheutti raakkujen joukkotuhon. 

Lue myös:

    Uusimmat