Mitä tehdä, jos vieras koira käyttäytyy aggressiivisesti tai näyttää uhkaavalta? Eläintenkouluttaja Sofia Haapasen mukaan tärkeintä on käyttäytyä mahdollisimman rauhallisesti. Oma pelko ei hänen mukaansa lisää suoraa koiran hyökkäyksen vaaraa.
Helsingin Vallilassa tapahtui maanantaina koirahyökkäys, jossa alle kymmenvuotias lapsi sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.
Lue lisää: Koira hyökkäsi lapsen kimppuun Vallilassa – näin omistaja kertoo lemmikistään MTV:lle
Lapsen kimppuun käynyt koira oli päässyt vapaaksi kerrostaloasunnosta. Koira oli rodultaan amerikanpitbullterrieri.
Poliisi on aloittanut esitutkinnan asiasta. Rikosnimikkeet ovat vammantuottamus ja eläimen vartioimatta jättäminen.
Lue myös: Aggressiivinen koira hyökkäsi alle 10-vuotiaan kimppuun Helsingissä – lapsi sairaalaan
Vieras koira hyökkäsi Möllin kimppuun Helsingissä – koiran omistaja kaasutti karkuun ja oli ajaa ihmisen päälle
Toimi näin, jos koira hyökkää
Miten sitten ihminen voi itse toimia koiran hyökätessä? Entä jos koira hyökkää ohikulkijan tai lapsen kimppuun?
Eläintenkouluttaja ja tietokirjailija Sofia Haapanen sanoo suoraan, että jos koira on jo ehtinyt lähteä hyökkäykseen, on vaikea tehdä enää mitään tilanteen pysäyttämiseksi.
– Mutta kannattaa ainakin suojata kasvonsa ja kaulansa ja pysyä paikallaan, Haapanen toteaa MTV Uutisille.
Ongelmana on se, että esimerkiksi eläimen potkiminen ja sille huutaminen voivat kiihdyttää koiran aggressiota entisestään. Samalla voi altistaa itsensä uusille puremille.
– Esimerkiksi kaulapannasta kiinni ottaminen laittaa käden alttiiksi, kun koira voi saada päätä kääntämällä purtua. Toisaalta taistelutilassa oleva koira saattaa saada buustia, jos sen kanssa aletaan kamppailla.
Turvallisinta on Haapasen mukaan apuvälineen käyttäminen.
– Jokin kova ääni tai esimerkiksi veden heittäminen koiran päälle voi auttaa keskeyttämään tilanteen. Jos ulottuvilla on jotain, millä koiran silmät saa peitettyä, sekin voi hämmentää koiraa riittävästi. Suuhun voi yrittää työntää muuta purukohdetta tai esimerkiksi tuolin kaataa kohti koiraa.
Mikä tahansa muukin yhtäkkinen teko tai ele voi saada koiran lopettamaan.
– Jos saa lyhyenkin stopin koiran tekemiselle, tilanne voi jo raueta. Jos paikalla on muitakin ihmisiä, esimerkiksi takajaloista kiinni ottaminen ja vetäminen on turvallisempaa kuin koiran kidan lähellä toimiminen. Tosin poisrepiminen voi lisätä uhrin vaurioita, joten koiran lukitseminen paikoilleen ottamalla kurkun ympäriltä käsillä ja lantiosta pohkeilla tai reisillä kiinni voi toimia paremmin.
– Tärkeintä on joka tapauksessa suojata omia kasvoja ja välttää menemästä koiran suuta kohti.
Lue myös: Pelokkuus ja arkuus rajoittavat koiran elämää – "Ihmispelkoisilla koirilla on lyhyempi elinikä"
Keskity koiraan
Jos koira on hyökännyt esimerkiksi lapsen kimppuun, lapsen nostaminen syliin tai repiminen pois ei ole Haapasen mukaan järkevin tapa toimia, vaikka vaisto niin sanoisikin.
– Vaikka lapsi saataisiin syliin, koira on edelleen vapaana ja voi jatkaa toimintaansa. Olisi siis uhrin sijaan fokusoitava koiraan ja saatava se irti tai edes pysymään paikallaan.
Älä hermostuta stressaantunutta koiraa
Jos koira päätyy käyttäytymään aggressiivisesti, sille on Haapasen mukaan aina jokin syy.
– Se voi olla esimerkiksi tilan tai puolustautumisen tarve tai jokin muu uhan tai kivun kokemus. Jos vaikka kadulla kävellessä huomaa lähellä koiran, joka näyttää jäykältä ja varautuneelta, aina on hyvä yrittää antaa sille mahdollisimman paljon tilaa vaikka vaihtamalla toiselle puolelle katua.
Koiralle voi myös yrittää viestiä, että ei ole sille uhaksi.
– Jossain tapauksessa esimerkiksi rauhallinen pysähtyminen, kyljen kääntäminen tai muuten levollisesti oleminen voi olla koiran näkökulmasta hyvinkin rauhoittava asia.
– Jos koira on jo stressaantunut ja kuormittunut ja näyttää siltä, että se voi tehdä hetkellä millä hyvänsä mitä vain, sen aistit ovat hyvin herkillä kaikelle liikkeelle ja hyvinkin pieni triggeri voi aiheuttaa reaktion. Jos me siinä tilanteessa teemme äkkinäisen liikkeen muutoksen, heilautamme käsiä, huudahdamme tai kävelemme liian läheltä tai liian nopeasti ohi, koira voi suunnata purkautumisensa meihin.
Lue myös: Koirapelko on todennäköisesti yleistynyt, kun koiria kohdataan entistä useammin
Saako koiraa katsoa silmiin?
Katsekontaktin välttäminenkin voi olla viisasta uhkaavassa tilanteessa.
– Koira on utelias eläin ja voi mielellään katsella ohimeneviä ihmisiä. En ole itse koskaan painottanut sitä, että koiraa ei saisi koskaan katsoa silmiin, vaikka näin ehkä yleisesti kuvitellaan. Koirat myös hakevat ihmiseltä katsekontaktia. Eli yleisesti ajatellen koiraa on siis tosi ok katsoa silmiin, Haapanen sanoo.
– Mutta jos koiralla ei ole hyvä olla tai sillä on ihan hätä, se voi reagoida hyvin herkästi kaikkeen. Jos ei tunne koiraa, epäilee sen olevan tosi kuormittavassa tilanteessa tai koiran ohittaminen jännittää, voi olla turvallisempaa olla katsomatta.
Lue myös: Tiedätkö, mitä koira yrittää viestiä haukottelemalla? Tällaisia ovat koiran rauhoittavat signaalit
Haistaako koira pelon?
Koiralla on tarkka hajuaisti, ja se voi haistaa myös pelon. Haapasen mukaan on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että se saisi koiran hyökkäämään.
– Koira on saattanut tietysti oppia, että kun ihminen haisee tietyltä, se toimii jollain koiralle epäedukkaalla tavalla. Oman työni perusteella tiedän, että jos koira muuttaa käyttäytymistä, koska ihmistä pelottaa, yleensä taustalla on se, että pelkäävä ihminen käyttäytyy yhtäkkiä vähän eri tavalla kuin ennen. Hän saattaa liikehtiä rauhattomasti tai tuijottaa koiraa eri tavalla kuin muut.
– Pelkäävän ihmisen kannattaa pysyä rauhallisena ja siirtyä etäämmäs koirasta, jos se on mahdollista. Myös koiran omistajalle oman pelon esiin tuominen on hyvä idea, jotta koiran omistaja voi ottaa huomioon asian.
Harva koira nauttii vieraan kosketuksesta
Mistä sitten tietää, että koira on stressaantunut?
Haapasen mukaan stressaantunut ja kuormittunut koira voi vaikkapa läähättää ja sen on vaikea käydä lepäämään.
– Jos huomaa, että koira jatkuvasti väistää ihmisen liikkeitä, siitä voi olettaa, että se kaipaa omaa tilaa tai se pelkää, että joku vahingossa osuu siihen tai koskee sitä.
Haapasen mukaan harva koira itse asiassa nauttii vieraiden kosketuksesta.
– Ja tosi monia koiria kosketaan paljon ja aika yhtäkkiä. Vaikkapa terassilla ollessa kuka tahansa voi yhtäkkiä tulla hellittelemään. Jos koira kokee sen joka kerta epämukavaksi, voi olla, että se
alkaakin ilmaista (käytöksellään), että älä koske. Toisaalta omistajan on tärkeä pohtia, mihin tilanteisiin koiraansa ylipäänsä altistaa ja viihtyykö koira edes terassilla.
Koiran koskemiseen olisi aina hyvä pyytää lupa sen omistajalta – tai koiralta itseltään.
– Koiran voi hyvin opettaa kertomaan, haluaako se tervehtiä vieraita tai saada kosketusta heiltä. Esimerkiksi omien koirien kanssa liikkuessa tarjoan niille mahdollisuuden käydä haistelemassa ja mahdollisesti silitettävänä sellaisen ihmisen luona, joka kysyy, saako koiria tervehtiä. Koirat lähestyvät siis ihmistä eikä toisinpäin.
Lue myös: Tutkijat selvittivät, tunnistaako pieni lapsi koiran vihaisen ilmeen – "Arvioivat usein väärin"
Anna koiralle aikaa
Ulkomailla Haapanen kehottaa olemaan silittelemättä kulkukoiria ihan jo tautivaaran takia, vaikka ne tulisivat itse luo.
– Lisäksi se, että koira tulee luo ja osoittaa kiinnostusta, ei vielä tarkoita sitä, että se haluaa sitä kosketettavan. Koira voi tulla uteliaana vain keräämään infoa.
– Koiralle voi antaa hetken aikaa ja seurata mitä se tekee. Jos se haluaa koskettamista ja silityksiä, se yleensä tekee sen selväksi. Se saattaa vaikka kuonolla hakeutua käden luo, pökkiä vähän tai nostaa tassua – mitä se sitten oppinutkaan.
Lue myös: Ethän toru lapsille murisevaa lemmikkiä? Eläintenkouluttaja kannustaa kehumaan – "Koira yrittää kertoa ahdistuksestaan"
Mitä tehdä, kun koira hyökkää ja ärisee? Kirsi Aalto on saanut uransa aikana useita osumia asiakkaittensa hampaista – "Koiraa en syytä"
SEY: Suhtaudu aggressiiviseen koiraan vakavastiAggressiiviseen koiraan on suhtauduttava vakavasti, muistuttaa eläinsuojelujärjestö SEY. Jos törmäät rappukäytävässä tai naapurustossa vihaiseen koiraan, toimi näin:
Jos hyökännyt koira on oma koirasi, toimi näin:
Lähde: SEY |
9:00