Piikikäs suojaliivi voi antaa lisäaikaa, jos koira kohtaa suden.
Kuluneen vuoden aikana 50 koiraa on joutunut suden surmaamaksi Suomessa. Viime vuonna luku oli vähän yli 60.
Jotta menetyksiltä säästyttäisiin jatkossa, testataan Suomessa nyt uudenlaista susisuojaliiviä koirille.
200 metsästäjää on testannut liiviä koirillaan.
Ensikokemukset ovat olleet myönteisempiä kuin oli odotettavissa, sanoo riistapäällikkö Mikael Luoma Pohjanmaan riistakeskuksesta.
– Haluamme tietoa ja havaintoja siitä, miten susisuojaliivit sopivat suomalaisiin metsästysolosuhteisiin. On ilmennyt, että koiranomistajat kokevat liivin tuovan koiralle lisäsuojaa. Liiviin ollaan ylipäätään verrattain tyytyväisiä.
Lue myös: Koiran luonteen voi selvittää testillä: "Itsepäinen" koira saattaakin olla fiksu ja itsenäinen – katso, mitä piirteitä Tiuhtista paljastui!
Teräspiikkirivistö selässä
Suojavälineen testaajiin lukeutuu koiransa kanssa Laura Fontell-Seppelin, joka on metsästäjä ja ammatiltaan koiranohjaaja Uudenmaan riistakeskuksessa.
– Suojaliivi todennäköisesti antaa lisäaikaa. Itsekin seuraan koiraa metsässä tiukasti tutkasta, ja jos jotain kummallista ilmenee, olen valmiina tulemaan avuksi. Sanoisin, että suojaliivi tuo metsästäjälle lisäturvallisuuden tunnetta.
Mitä uutta susisuojaliivi sitten tuo koirakon eli koiranomistajan ja metsästyskoiran varustukseen?
Olennainen lisäys on teräksestä tehty piikkirivistö, joka on liivin päällä selkälinjassa.
– Villisian metsästykseen on ollut saatavilla Suomessa suojaliivejä, mutta niissä ei ole teräspiikkejä, Luoma vertaa.
Katso myös video: Koirien veripankista apua hätätilanteisiin (juttu jatkuu videon alla)
2:29
Turre ei vieroksu
Koirakot testaavat nyt kahta erilaista susisuojaliiviä. Kummassakaan ei ole koiran kaulansuojaa, mutta toiseen niistä voi hankkia sen lisävarusteena.
– Omalle koiralleni Fridalle on tulossa erillinen piikkipanta. Kunhan vielä saamme sen, koira alkaa olla aika hyvin suojattuna, tuumii Fontell-Seppelin, joka työskentelee riistasuunnittelijana Uudenmaan riistakeskuksessa.
Susisuojaliivejä on käytetty koirilla tätä ennen Ruotsissa ja jonkin verran Keski-Euroopassa, Luoma kertoo.
– Olimme yhteydessä ruotsalaisiin kollegoihin, ja ajattelimme, että laajamittaisempi kokeilu Suomessa kannattaisi tehdä.
Fontell-Seppelinillä on jo arvio siitä, miten hyvin oma koira tottuu liiviin.
– Frida on käyttänyt huomioliivejä ennenkin. Kyllä se tottui susiliiviin. Mutta hellekelille liivi ei kokemukseni perusteella oikein sovi. Myös jonkinlaisia muokkauksia niihin voi joutua tekemään, onneksi niissä on säätövaraa.
Koiranohjaaja lisää, että suojaliivi on käyttökelpoinen metsästyksen ohella myös koti- tai mökkipihoilla, jos on syytä epäillä susia liikkuvan lähistöllä.
Lue myös: "Väätäinen, ulos, p*skalle" – äänipainikkeilla puhuvat lemmikit hurmaavat somessa, mutta mitä sanoo tiede?
Susi ei pidä koiraa riistana vaan kilpailijana
Luoma sanoo, että susi ei koe koiraa niinkään riistanaan vaan kilpailijana. Susi ei siedä reviirillään vieraita susia, ja valitettavasti tämä voi käydä kohtalokkaaksi koiralle.
Hän kuitenkin toteaa, että läheskään aina suden ja koiran kohtaaminen metsässä ei johda yhteenottoon.
– Suden ja koiran kohtaaminen saattaa laueta tuijotuskilpailun päätteeksi. Metsästäjä ei silloin välttämättä edes huomaa mitään tapahtuneen. Koiratkin ovat hyvin yksilöllisiä siinä, miten se reagoivat suden nähdessään.
Mikä merkitys koirakkojen käyttämisellä metsästyksessä sitten on Suomessa? Mikael Luoma mainitsee esimerkkinä sen, että hirviä on metsästettävä kannan liiallisen kasvun ehkäisemiseksi.
– Ja hirvenmetsästys vaatii sen metsästyskoiran.