Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi suhtautuu Kansainvälisen olympiakomitean päätökseen sulkea Venäjä ulos vuoden 2018 talviolympialaisista erittäin myönteisesti.
KOK ilmoitti tiistaina, ettei se hyväksy Venäjää mukaan PyeongChangin olympiakisoihin valtiojohtoisen dopingohjelman takia. Sen sijaan yksittäiset venäläisurheilijat voivat yhä osallistua, jos läpäisevät tiukat kriteerit.
– KOK teki hyvän ja ainoan oikean ratkaisun, Syväsalmi kertoo MTV Sportille.
– Tämä oli päätös puhtaan urheilun puolesta ja selkeä kannanotto siihen, että tällaista huijausta ei kerta kaikkiaan voi hyväksyä, hän jatkaa.
Syväsalmen mukaan myös KOK tunnisti vihdoin vastuunsa asiassa, jossa sen olisi pitänyt olla hereillä jo aiemmin.
– Tietysti tämä Venäjän valtiojohtoinen huijaus oli se syy ja nyt se on selvinnyt myös Kansainväliselle olympiakomitealle. Wadallehan se oli selvinnyt jo vähän aiemmin, runsas vuosi sitten, Syväsalmi toteaa.
Olympialaisissa tullaan päätöksestä huolimatta näkemään yhä useita venäläisurheilijoita, mutta he eivät saa kilpailla Venäjän kansallisin tunnuksin eikä heille mahdollisten kultasuoritusten jälkeen soiteta Venäjän kansallislaulua, vaan olympiahymni. Kisoihin hyväksytään vain urheilijoita, joilla on uskottava kansainvälinen testaushistoria.
Mitä Venäjä sitten voi vielä tehdä asialle? Syväsalmen mukaan valitus Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuin CAS:iin, mutta siitäkään tuskin on enää paljoa hyötyä.
– Voi tietysti valittaa, mutta siellä on jo kaksi päätöstä aiemmin: Kansainvälisen paralympiakomitean päätös sulkea Venäjän jo Rion paralympialaisista ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton päätös, kun he ovat sulkeneet Venäjän (ulos Lontoon MM-kisoista). CAS:issa on todettu, että ne päätökset eivät muuttuneet eli ne päätökset olivat oikeita, Syväsalmi perustelee.
Venäjän antidopingtoimikunta Rusada on sen sijaan jo aloittanut yhteistyön tiivistämisen Maailman antidopingtoimiston Wadan kanssa. Syväsalmen mukaan vielä on silti paljon parannettavaa.
– Tietysti toivottavaa olisi, että Venäjä tekisi sen, mitä Wada on heiltä edellyttänyt eli tunnustaisivat järjestelmänsä ja sen jälkeen luovuttaisivat myöskin Moskovan laboratorion datan Wadan käyttöön, ja sitten lähtisivät muuttamaan heidän systeemiään oikeaksi ja paremmaksi, kuten Rusadan toimesta on osin tapahtunutkin.