Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi pitää Kansainvälisen olympiakomitean päätöstä kumota Venäjän olympiapanna murheellisena.
– Urheiluyhteisö on sopinut, että antidoping-asioita hoidetaan Maailman antidopingtoimistossa Wadassa. Wada on puolestaan edellyttänyt, että Venäjä tunnustaa institutionaalisen dopingin ja luovuttaa Moskovan laboratorion datan käyttöön vuosilta 2011–2015. Kumpaakaan ei ole tapahtunut, Syväsalmi sanoo MTV Sportille.
Wada on ainakin toistaiseksi pitänyt kiinni omista ehdoistaan.
– KOK:n päätös ei sitä asiaa muuksi muuta. Mutta kun Wadan ehdoilla ei ole mitään väliä, voidaan kysyä, miten uskottavaa on KOK:n tekemä antidopingtyö tai ne päätökset, joita he puhtaan urheilun puolesta haluavat tehdä, Syväsalmi kysyy.
"Venäjä päästetty kuin koira veräjästä"
Venäjä ei todennetun valtiojohtoisen dopingohjelman takia saanut osallistua maana viikonloppuna päättyneisiin Pyeongchangin talviolympialaisiin, mutta 168 venäläistä urheilijaa sai luvan kilpailla neutraalin olympialipun alla.
Venäjä otettiin kuitenkin takaisin olympiaperheeseen kahdella perusteella: Pyeongchangin talviolympialaisten venäläiset dopingkäryt jäivät kahteen, kärynneinä curlingin parikilpailun pronssimitalisti Aleksandr Krushelnitski ja rattikelkkailija Nadezhda Sergejeva. Lisäksi Venäjä maksoi lisäksi KOK:lle 15 miljoonan dollarin (reilun 12 miljoonan euron) sakon.
– Venäjä on päästetty siten kuin koira veräjästä. On pyyhitty maton alle myös kaikki se työ, jota tehtiin Pondin ja McLarenin raporttien lisäksi Oswaldin ja Schmidin komiteoissa, joissa institutionaalinen doping tuli todetuksi.
– On ihan käsittämätöntä, että KOK suhtautuu dopingiin tällä tavalla. Sitten he kuitenkin puhuvat, että heidän tehtävänsä on suojata puhdasta urheilua. Tämä päätös on kaikkea muuta kuin sitä, mitä he sanovat, Syväsalmi ärähtää.
"Kai iso maa vaan saa erilaisen kohtelun"
Kansainvälisellä olympiakomitealla on Syväsalmen mukaan ollut "alusta asti löperö linja Venäjä-kysymyksessä". Mutta miksi KOK tuoreeseen ratkaisuunsa päätyi? Syväsalmi korostaa, että ollakseen varma olisi pitänyt olla paikan päällä kuulemassa keskusteluja, mutta hän spekuloi ääneen parilla syyllä.
Poliittinen paine ja rahan paine ovat todennäköisiä vaikuttimia. Venäjä on suuri (urheilu)maa.
– Kai tässä on vaan ollut se, että iso maa saa erilaisen kohtelun kuin pieni maa olisi saanut. Mutta kun näitä antidopingsäännöstöjä ei ole tehty sillä tavalla, että isoa maata pitää kohdella eri tavalla kuin pientä maata, niin onhan tämä murheellinen päätös – todella murheellinen, Syväsalmi summaa.