Kokkisodan kahdeksannessa jaksossa keittiöihin saadaan lisää ravintola-alan ammattilaisia.
Kokkisota tarjoilee kahdeksannessa jaksossa huipputason herkkuja esimerkiksi heinästä. Vieraina edellisiltä kausilta tutut ammattikokit Hans Välimäki ja Aki Wahlman.
Katso jakson herkkureseptit tästä!
PIKATEHTÄVÄ (Amuse bouche)
Perunamuusijauhetta
Purjosipulia
Pekonia
Granny Smith -omena
Muusiblinit omena-purjosalaatilla + paahdettu pekoni
1 pkt (140g) pekonia
Blinit (8 kpl)
1dl kermaa
½ dl perunamuusijauhetta
2 kananmunan keltuaista
4rkl lehtipersiljasilppua
Rypsiöljyä paistamiseen
Salaatti
Purjon valkoinen osa
1 Granny Smith omena
3 rkl auringonkukkaöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
Suolaa myllystä
Tuoretta persiljaa
Irroita pekoniviipaleet toisistaan ja levitä ne uunipellille. Paahda 200 asteisessa uunissa n. 8 minuuttia tai kunnes suikaleet ovat rapeita. Tee sillä välin blinit.
Sekoita kermaan muusijauhe, kananmunankeltuaiset ja lehtipersiljasilppu. Annostele pieniä kekoja seosta öljytylle kuumalle pannulle paistumaan ja ruskista molemmin puolin.
Kuutioi omena ja laita odottamaan jääveteen. Pese purjo ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Sekoita yhteen öljy, etikka, suola, omenakuutiot ja purjorenkaat, hienonna sekaan persiljaa.
Asettele tarjolle laittamalla 4 bliniä lautasille ja lusikoimalla omena-purjosalaattia niiden päälle. Paina loput blinit kansiksi salaattien päälle ja viimeistele rapeilla pekoniviipaleilla.
Karamellisoitu pekoni-omena purjoröstillä
Karamellisoitu pekoni-omena
1pkt (140g) pekonia
1 Granny Smith -omena
½ dl sokeria
Purjorösti
1 purjon varsi
1 dl perunamuusijauhe
Suolaa myllystä
1 dl kermaa
n. 1 dl tilkka kuumaa vettä
Auringonkukkaöljyä paistamiseen
Kuutioi omena. Irrota pekoniviipaleet toisistaan ja laita pannuun. Lisää kuutioidut omenapalat ja sirottele sokeri pannuun. Anna paistua rauhassa keskilämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut kullanruskeaksi ja pekonit rapeutuneet.
Leikkaa purjo pituussuunnassa kahtia ja pese huolellisesti mullasta. Hienonna ja kuullota voissa pehmeäksi, noin 3 min. Yhdistä vesi, muusijauhe, pehmeä purjo sekä suola ja notkista kermalla. Taputtele seos pieneksi kakuksi. Lisää kuumalle pannulle öljyä ja paista molemmilta puolilta muutaman minuutin ajan.
VIHREÄ KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
Risottoriisi
Parmesan-juustoa
Kurkku
Pakasteherneitä
Maa-artisokka
Ricotta-juusto
Marzano-tomaatteja
Vaihtoraaka-aine: Hirven vasan paisti
Hernekeitto
Hirvi-tartar
Hernerisotto + paahdettu maa-artisokka
Paistettua vasan paistia + marinoitua tomaattia
Pikkelöityä tomaattia + marinoitua ricotta-juustoa
Hernekeitto
½ ps pakasteherneitä
½ dl oliiviöljyä
Tuoreita yrttejä (minttu, korianteri, basilika)
Tilkka vettä
Sitruunan mehua
Suolaa myllystä
Mustapippuria
Sulata pakasteherneet lävikössä juoksevan veden alla. Laita tehosekoittimen kannuun, lisää öljy, tuoreita yrttejä ja tilkka vettä. Soseuta sileäksi, mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa kylmänä.
Marinoidut tomaatit
2 dl kirsikkatomaatteja
½ dl hienonnettua korianteria
Pikkeliliemi
3dl vettä
2dl sokeria
1dl väkiviinaetikkaa
1 valkosipulinkynsi
½ keltasipuli
Basilikaa
Puolita kirsikkatomaatit ja laita ne syvään kippoon. Hienonna korianteri ja sekoita tomaatteihin.
Hienonna sipuli. Yhdistä kaikki pikkeliliemen ainekset kasariin, raasta mukaan valkosipulin kynsi ja kiehauta. Keitä 1 minuutti tai kunnes sokeri liukenee. Kaada tomaattien päälle. Viimeistele basilikalla.
Dijon-vinegretti
1dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl Dijon-sinappia
1 rkl hienonnettua sipulia
Tuoretta timjamia
Tuoretta rosmariinia
2 valkosipulinkynttä
3rkl kapriksia
Yhdistä kaikki ainekset kasarissa, lämmitä kevyesti.
Tartar
100g hirvenpaistia
3rkl kapriksia
Suolaa ja pippuria myllystä
Parmesanlastuja
Hienonna hirvenpaisti pinenpieneksi muruksi. Hienonna kapriksia veitsellä, sekoita lihaan. Mausta suolalla ja pippurilla, muotoile kahdeksi pihviksi. Tarjoile valuttamalla päälle dijon-vinegrettiä ja koristelemalla parmesanlastuilla.
Risotto
2,5 dl risottoriisiä
1 valkosipulin kynsi
2 dl valkoviiniä
6dl vettä
4 maa-artisokkaa
½ pss pakasteherneitä
Tuore timjami
Voita
Parmesanlastuja
Oliiviöljyä paistamiseen
Suolaa ja mustapippuria myllystä
Kuumenna oliiviöljyä korkerareunaisessa pannussa. Lisää risottoriisi ja valkosipuli ja kuullota keksilämmöllä, kunnes riisit ovat läpikuultavia ja valkosipuli pehmennyt. Lisää valkoviini ja hauduta 5 minuuttia. Lisää vesi ja teelusikallinen suolaa ja hauduta kypsäksi sekoitellen koko ajan, reilut 10 minuuttia, kunnes riisi on vielä al dente, mutta kypsää. Lisää tarvittaessa vettä, jos riisi kuivuu liikaa.
Riisin hautuessa, kuori artisokat ja kuutioi. Kuullota kypsiksi tilkassa oliiviöljyä. Kun ne ovat kypsiä, lisää ne risoton mukaan hautumaan.
Kääntele herneet, timjaminlehtiä ja voi risottoon, tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa koristeltuna parmesanlastuilla.
PUNAINEN KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
2 ahventa
tilliä
2 kotimaista omenaa
Kapriksia
Heinää (pupun heinää)
Vaihtoraaka-aine: Kurkku
Paistettu ahven kokonaisena
Yrttiöljy
Heinäsavustettu ahven-ceviche
Skånen peruna
Jogurttikastike
Paistettu ahven kokonaisena
1 ahven
25 g voita
Tuoretta timjamia
Tuoretta tilliä
Lusikallinen kapriksia
Suolaa myllystä
Yrttiöljy
Kourallinen tillinvarsia
1½ dl Auringonkukkaöljyä
Suolaa myllystä
Tee ensin yrttiöljy. Kiehauta kattilallinen vettä, mausta suolalla ja lisää tillinvarret. Keitä 10 sekuntia ja nosta pois reikäkauhalla, laita tehosekoittimen kannuun Raappaa tillinvarret varsineen suolatussa kiehuvassa vedessä. Siivilöi tillit ja lisää sekaan öljy ja suola, soseuta sileäksi.
Nylje ahven ja lisää voita ja timjamia kuumalle pannulle. Lisää ahven kokonaisena pannulle, paista pari minuuttia kullankeltaiseksi molemmin puolin ja mausta suolalla. Koristele tillillä ja kapriksilla ja tarjoa yrttiöljyn kanssa.
Heinäsavustettu ahven-ceviche
1 ahven
Kourallinen heinää
½ kurkku
1 omena
2 valkosipulinkynttä
2 rkl auringonkukkaöljyä
½ sitruunan mehu
Tuoretta timjamia
Sormisuolaa
Fileoi ahven ja laita fileet teelautaselle. Aseta kuumennusta kestävä kulho väärin päin keskelle kattilaa ja ripottele heinä kattilan pohjan reunoille. Sytytä heinä palamaan muutamasta kohdasta ja nosta ahvenlautanen kulhon päälle, laita kansi kattilan päälle ja anna ahvenen savustua noin 5 minuuttia.
Kuutioi kurkku, omena ja valkosipuli 0,5cm kuutioksi sekoita keskenään. Leikkaa yhdestä savustetusta ahvenesta puolet sivuun, silppua loput 1 cm kuutioiksi. Paista sivuun leikattu ahvenpala toiselta puolelta voissa rapeaksi.
Sekoita pieniksi paloiksi leikattu savustettu ahvenfile, öljy ja puolikkaan sitruunan mehu kurkkusalaattiin, mausta suolalla ja tarkista maku. Lusikoi ceviche lautaselle ja viimeistele annos paistetulla ahvenfilepalalla. Koristele tuoreilla yrteillä.
Skånen perunat
4 kiinteää perunaa
1 sipuli
1 laakerinlehti
Muutama oksa tuoretta timjamia
1 dl kermaa
½ tl suolaa
Voita paistamiseen
Kuori peruna ja leikkaa 1x1cm kuutioiksi. Sulata nokare voita pannulla ja lisää sipulit, perunakuutiot, laakeri ja timjami. Mausta suolalla. Kuullota 10 minuuttia pannulla, lisää sitten kerma ja hauduta kasaan noin 5 minuuttia.
Jogurttikastike
1dl turkkilaista jogurttia
1 kotimainen omena
½ kurkku
1 rkl kapriksia
Kuutioi kurkku ja omena ja hienonna kaprikset. Tee jogurttikastike sekoittamalla kastikkeen ainekset yhteen.