Kokkisodan toisessa jaksossa valmistetaan muun muassa
Kokkisota tarjoilee toisessa jaksossa huipputason herkkuja, joita mukana ovat tekemässä kokit Serko Rantanen ja Harri Syrjänen.
Katso jakson herkkureseptit tästä!
Pikatehtävä: Huoltoaseman annos
Ainekset: broilerin jauheliha, kurpitsa, suolakurkku, kiinankaali, sulatejuusto
Serkon pikakimchi eli chilikaali
½ kiinankaali
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 suolakurkku
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl hunajaa
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna
Hienonna kiinankaali, mausta chilijauheella ja paprikajauheella. Pilko suolakurkku pieniksi ja sekoita kaalin joukkoon. Sekoita öljy, soijakastike, riisiviinietikka ja hunaja. Hienonna ruohosipulia. Kaada kastike kaalin joukkoon ja sekoita. Viimeistele ruohosipulilla.
Gratinoitu broilerikeitto
1 l vettä
2 rkl kanafondia
1 rkl soijakastiketta
1 sipuli
0,5 dl punaviiniä
2 tl paprikajauhetta
400 g broilerin jauhelihaa
4 viipaletta sulatejuustoa
Basilikaa ja persiljaa
Kiehauta vesi, lisää kanafondi, soijakastike ja hienonnettu sipuli.
Lisää punaviini ja paprikajauhe. Keitä hiljaisella. Paista sillä aikaa jauheliha niukassa öljyssä, mausta suolalla maun mukaan ja lisää keittoon. Lisää lopuksi paahdetut kurpitsaviipaleet.
Leikkaa päälle sulatejuustoa ja nosta kattila uunin ylätasolle (225c) gratinoitumaan, kunnes juusto sulaa. Koristele keitto basilikalla ja persiljalla
Paahdetut kurpitsat
½ myskikurpitsa
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
Leikkaa kurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Pirskota päälle rypsiöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda viipaleet 200 asteisessa Airfryerissa TAI 220 asteisessa uunissa, kunnes kurpitsa on paahtunutta. Lisää keittoon.
VIHREÄ KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
Päätehtävä
Ainekset: Jamssi, ankankoipiconfit, kuivatut chilit, keittobanaani, lakritsajauhe, greippi
Keittobanaani-chilicurry ja paneroidut ankankoivet
Jamssiranskalaiset ja chilidippi
Lakupannukakku lakujogurtilla ja liekitetyllä greipillä
Keittobanaani-chilicurry ja paneroidut ankankoivet
Paneroidut ankankoivet
300 g ankankoipia confit
Ruisjauhoa
Korppujauhoa
Suolaa
Sekoita ruisjauho, korppujauho ja suola. Pyörittele ankankoivet seoksessa ja nosta 200 asteiseen Airfryeriin paahtumaan 10 minuutiksi, kunnes pinta on rapea TAI Paista kuumalla pannulla rypsiöljyssä koipiin rapea pinta.
Tarjoa koivet chili-curryn ja keittobanaanisipsien kera. Koristele basilikanlehdillä.
Keittobanaani-chilicurry
2 sipulia
5 pientä kuivattua chiliä
½ keittobanaani
5 valkosipulinkynttä
1 rkl ankanrasvaa
3 rkl tomaattipyreetä
1 basilikan oksa
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
Leikkaa sipuli viipaleiksi, hienonna kuivatut chilit. Leikkaa keittobanaani paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Sulata pannussa ankanrasvaa ja kuullota siinä sipulit ja chilit. Lisää keittobanaani, tomaattipyree ja hienonnettu basilika. Kuullota hetki. Lisää kerma, suola ja pippuri. Jätä muhimaan kannen alle sillä aikaa, kun muut komponentit valmistuvat.
Keittobanaanisipsit
½ keittobanaani
Siivuta keittobanaani kuorineen Mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Paahda 200 asteisessa Airfryerissa rapeiksi sipseiksi TAI uppopaista 160 asteisessa rypsiöljyssä.
Jamssiranskalaiset
½ jamssi
rypsiöljyä
Kuori jamssi ja leikkaa tikuiksi. Pyörittele rypsiöljyssä ja mausta suolalla. Nosta jamssit 200 asteiseen Airfryeriin ja paahda 10 minuuttia TAI paahda 225 asteisessa uunissa, kunnes ovat kypsiä ja rapeita pinnaltaan. Tarjoa chilidipin kera.
Chili creme
150 g Creme fraiche
5 pientä kuivattua chiliä hienonnettuna
ruohosipulia
Sekoita kaikki ainekset ja nosta jääkaappiin maustumaan. Viimeistele ruohosipulilla.
Lakritsi-pannukakku
2,5 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
1 kananmuna
1 dl jogurttia
2 dl maitoa
2 rkl lakritsajauhetta
tuoretta basilikaa
Vatkaa kaikki pannukakun ainekset sekaisin, kaada voideltuihin pikkuvuokiin ja nosta 200 asteiseen uuniin, kunnes pannukakut ovat kypsiä. Tarjoa lakujugurtin ja liekitetyn greipin kera. Koristele basilikanlehdillä.
Lakujogurtti
2 dl jugurttia
1 rkl lakujauhetta
2 rkl tomusokeria
Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi. Lakujauhe ja tomusokeri mieluiten siivilän läpi. Tarjoa pannukakun lisukkeena.
Liekitetty greippi
1 Greippi
4 rkl sokeria
2 rkl voita
Loraus konjakkia
Leikkaa greippi viipaleiksi ja leikkaa kuori pois niin, että jää pyöreäksi leikattu hedelmäliha.
Laita greippi, voi ja sokeri kylmälle pannulle ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Heiluttele pannua välillä. Kaada konjakkia varovasti pannulle ja liekitä hedelmä.
Tarjoa lakritsipannukakun päällä.
PUNAINEN KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
Päätehtävä (poistetut raaka-aineet: Kerma ja voi)
Halstrattu nahkiainen, siikafilee, kukkakaali, Serranokinkku, Maalahden limppu, 2 omenaa
Siikaceviche
Nahkiaisleipänen
Siika saltimbocca, omenaa ja ranskalaisia
Paneroitu siika ja kukkakaalikinuski
Omenapannukakkutasku
Siikaceviche
½ siikafilee
1 pieni sipuli
1 sitruuna
Tuoretta basilikaa
½ Granny Smith omena
2 viipaletta Maalahden limppua
Raasta Maalahden limppua ja paista rapeaksi öljyssä pannulla valkosipulinkynnen kera.
Hienonna sipuli ja leikkaa siikafilee pieniksi kuutioiksi.
Leikkaa omena viipaleiksi ja hienonna basilikaa. Sekoita sipuli, kala ja basilika.
Aseta pohjalle omenaviipale, nosta päälle keko cevicheä ja purista päälle sitruunaa vähän ennen tarjoilua, jotta kala ehtii hieman kypsyä hapon vaikutuksesta. Viimeistele annos leipämurulla.
Nahkiaisleipänen
½ halstrattu nahkiainen
Viipale Maalahden limppua
½ Granny Smith omena
1 kananmuna
2 tl Dijon-sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
sitruunamehua
2,5 dl rypsiöljyä
Timjamia viimeistelyyn
Leikkaa Maalahden limpusta paksuja viipaleita. Leikkaa reunat pois ja paista rapeaksi rypsiöljyssä paistinpannulla.
Viipaloi omena ohuen ohuiksi viipaleiksi ja purista päälle sitruunamehua.
Valmista majoneesi. Riko keltuainen korkeaan kulhoon, lisää sinappi, etikka ja 1 tl sitruunanmehua. Paina sauvasekoitin astian pohjalle ja kaada rypsiöljy ohuena nauhana sekoittaen sauvasekoittimella pohjassa, kunnes seos on paksuuntunut. Mausta suolalla.
Kokoa leipä, levittämällä päälle hieman majoneesia, sitten omenaviipaleita, nahkiainen ja viimeistele majoneesilla ja timjaminlehdillä.
Siika saltimbocca
1 nahaton siikafilee
1 pakkaus Serranokinkkua
2 oksaa basilikaa
oliiviöljyä
1 vihreä omena
konjakkia
Leikkaa filee neljään osaan. Kääri palat Serranokinkkuun ja kääri sisään muutama basilikanlehti. Paista fileet pannulla oliiviöljyssä rapeiksi pinnaltaan.
Pilko omena ja kuullota kuivalla pannulla. Lorauta joukkoon konjakkia ja liekitä.
Tarjoa siika liekitettyjen omenakuutioiden ja ranskalaisten perunoiden kera.
Ranskalaiset perunat
2 perunaa
rypsiöljyä
suolaa
Leikkaa perunat tikuiksi, pyörittele öljyssä ja ripottele päälle suolaa. Paista 200 asteisessa Airfryerissa 10 minuuttia TAI paista uunin ylätasolla 220 asteessa 15-20 minuuttia.
Paneroitu siika ja kukkakaalikinuski
Paneroitu siika
½ siikafilee
2 viipaletta maalahden limppua
1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
Raasta limppua. Sekoita joukkoon suola. Puolita valkosipulinkynsi.
Levitä siian pintaan hieman öljyä ja kuorruta siika leipäraasteella. Kuumenna pannulla öljy. Paista kalaan rapea pinta valkosipulinkynnen kanssa, kunnes kala on kypsää.
Tarjoa kukkakaalikinuskin kera.
Kukkakaalikinuski
1 pieni kukkakaali
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1,5 dl kaurakermaa
2 rkl Creme fraichea
Paahda sokeri pannulla tai kattilassa heiluttamalla pannua. Älä sekoita.
Lisää pieniksi pilkottu kukkakaali ja suola ja kuullota, lisää kaurakerma ja creme fraiche. Keitä noin 15-20 minuuttia, kunnes kukkakaali on kypsää. Soseuta lopuksi sauvasekoittimella tai blenderissä.
Omenapannukakkutasku
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
2 dl maitoa
1 kananmuna
1 Granny Smith omena
Tomusokeria
Vaahterasiirappia
Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja maito tasaiseksi seokseksi ja vatkaa joukkoon kuivat aineet. Leikkaa omena ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna isolla pannulla öljy tai voi ja kaada taikina kuumalle pannulle. Lisää omenaviipaleet ja paista kypsäksi.
Viimeistele annos tomusokerilla ja vaahterasiirapilla.