Kokkisodan yhdeksännessä jaksossa herkutellaan sirkoilla ja merenelävillä.
Kokkisodan yhdeksännessä jaksossa vieraiksi saapuvat Salattujen elämien isä-tytär-kaksikko Sami Uotila ja Johanna Puhakka. Jakson juontaa tutusti Sikke Sumari, ja kokkeina häärivät Teemu Laurell ja Harri Syrjänen.
Katso tästä, mitä tähdet kokkasivat!
PIKATEHTÄVÄ
Parsakaali
Chorizoa
Lohifile
Appelsiini
Appelsiinilohi
Chorizo-spydäri
Appelsiini-parsakaalia
Appelsiinilohi
200g lohifilettä
½ appelsiinin mehu
1 rkl sormisuolaa
Leikkaa lohifile pituussunnassa puoliksi ja laita lohet korkeareunaiselle lautaselle, purista päälle appelsiinin mehu ja anna marinoitua hetken.
Sirottele sormisuola kuumalle, kuivalle pannulle. Valuta lohista ylimääräinen marinadineste pois ja asettele ne suolan päälle. Paista molemmilta puolilta noin minuutin ajan ja lisää lopuksi marinadina toiminut appelsiinimehu pannulle, kiehauta ja nosta lohet pois pannusta ja tarjoa.
Appelsiini-parsakaali
1 parsakaali
30g voita
½ appelsiinin mehu
Leikkaa parsakaalin kukinnot ja keitä muutama minuutti kiehuvassa vedessä. Kaada vesi pois ja lisää parsakaalin päälle voita ja appelsiinimehua.
Chorizo-spydäri
1 peruna
100g chorizomakkaraa
1 rkl auringonkukkaöljyä
25 g voita
Kuutioi peruna 1x1cm kuutioiksi ja laita kuumalle pannulle öljy-voiseokseen paistumaan. Leikkaa chorizo ohuiksi siivuiksi ja lisää perunoiden sekaan paistumaan kunnes perunat ovat kypsiä, noin 8 minuuttia.
Appelsiini-lohi ceviche
Paahdettu chorizo-parsakaali korianteridipillä
Chorizo-hiillostettu lohi
Ceviche
100g lohifilettä
½ tl hienoa suolaa
½ appelsiinin mehu
Karkeaa merisuolaa
Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi, mausta hienolla suolalla ja appelsiinimehulla. Tee pannulle suolapeti karkeasta merisuolasta. Kuumenna pannu ja asettele ohuet lohifileet pannulle. Paista noin puoli minuuttia.
Chorizo-parsakaali
100g chorizoa
1 parsakaali
Öljyä
Dippi
1dl turkkilaista jogurttia
½ dl tuoretta korianteria
½ tl suolaa
½ sitruunan mehu
Sekoita dipin ainekset keskenään, tarkista maku.
Pilko chorizo viipaleiksi ja paista kuumalla pannulla öljyssä ruskeaksi. Leikkaa parsakaalin kukinnot ja lisää ne chorizoihin. Paista noin 5 minuuttia.
Hiillostettu lohi
100g lohifilettä
½ appelsiinin mehu
½ sitruunan mehu
0,5dl tuoretta korianteria
0,5tl suolaa
Chorizon paistorasvaa
Sekoita appelsiinin ja sitruunan mehut keskenään. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi ja mausta hienonnetulla korianterilla ja suolalla. Anna maustua. Aseta pannulle paistumaan chorizon paistorasvaan kunnes lohi on kypsää.
VIHREÄ KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
Quinoa
Lime
Inkivääriä
Jokiravun pyrstöjä
Avokado
Hilloja
Jokirapuquinoa
Uppomuna + avokadoviuhka
Vohvelia & hillajogurttia
Jokirapuquinoa
1½ dl quinoaa
150g ravunpyrstöjä suolaliemessä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2tl tuoretta inkivääriä
½ dl tuoretta korianteria
½ limen mehu
Tuoretta tilliä
Keitä quinoa kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna inkivääri sekä valkosipuli. Paista sipuleita ja inkivääriä muutama minuutti pannulla öljyssä. Lisää ravunpyrstöt, kypsä quinoa, hienonnettu korianteri, limenmehu ja tilliä maun mukaan.
Uppomuna + avokadoviuhka
1l vettä
1dl väkiviinaetikkaa
1tl hienoa merisuolaa
1 avokado
Tuoretta korianteria
Mustapippuria myllystä
Sormisuolaa
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää viinaetikka ja suola ja alenna lieden lämpöä niin että vesi poreilee kevyesti. Tee kauhalla vesipyörre ja riko kananmuna veteen. Anna uppomunan hautua vedessä minuutin-kaksi, kunnes valkuainen on kokonaan hyytynyt, mutta keltuainen tuntuu kevyesti sormella taputtaessa vielä löysältä. Nosta reikäkauhalla lautaselle hetkeksi jäähtymään.
Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa terävällä veitsellä puolikkaat pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaloitu avocadon puolikas lautaselle ja paina kevyesti sormin kumoon, niin että viipaleet muodostavat viuhkan. Koristele tuoreella korianterilla ja nosta uppomuna viereen, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Vohvelia & hillajogurttia
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1dl maitoa
1rkl hunajaa
½tl suolaa
Hillajogurtti
1dl tuoreita hilloja
1dl turkkilaista jogurttia
½tl suolaa
2rkl hunajaa
lisäksi ½ dl tuoreita hilloja
Valmista ensin hillajogurtti sekoittamalla kaikki ainekset keskenään, laita jääkaappiin maustumaan sillä välin kun teet vohvelit.
Vatkaa kananmunien valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita yhteen vehnäjauho, leivinjauhe, keltuaiset, maito, hunaja ja suola. Lisää valkuaisvaahto varovasti sekoittaen. Paista voissa kuumalla vohveliraudalla ja tarjoa hillajogurtin kanssa, tuoreilla hilloilla koristeltuna.
PUNAINEN KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
Nyhtökauraa
Heinäsirkkoja
Sokerihernettä
Persikkaa
Ruokosokeria
Kondensoitua maitoa
Karamellinyhtis hernesalaatilla
Paistettuja sirkkoja
Sirkkavohvelit kirpeällä dipillä
Liekitetyt persikat kinuskikastikkeella
Karamellinyhtis hernesalaatilla
1pkt maustamatonta nyhtökauraa
2tl tuoretta inkivääriä
3rkl juoksevaa hunajaa
3rkl soijakastiketta
Auringonkukkaöljyä
Hernesalaatti
150g herneenpalkoja
½dl punaviinietikkaa
1dl oliiviöljyä
2tl tuoretta inkivääriä
1tl suolaa
½tl mustapippuria
Hienonna inkivääri. Kuumenna öljyä paistinpannulla. Lisää pannulle nyhtökaura, inkivääri, hunaja ja soijakastike. Hauduta noin 10 minuuttia, kunnes neste alkaa haihtumaan ja nyhtökaura rapeutumaan.
Tee nyhtiksen paistuessa hernesalaatti. Hienonna inkivääri. Sekoita keskenään punaviinietikka, oliiviöljy, hienonnettu inkivääri, suola ja mustapippuri marinadiksi. Pese herneenpalot ja sekoita kastike niihin.
Paistetut sirkat
1dl heinäsirkkoja
1tl chililastuja
1tl tuoretta inkivääriä
2rkl juoksevaa hunajaa
½dl tuoretta korianteria
½ sitruunan mehu
Voita
Laita reilu nokare voita kuumalle pannulle. Lisää mukaan chililastut, sirkat, pilkottu inkivääri ja hunaja. Paista rapeaksi, viimeistele hienonnetulla korianterilla ja sitruunamehulla.
Sirkkavohvelit kirpeällä kastikkeella
1dl heinäsirkkoja
2rkl tuoreita rosmariinin lehtiä
2 kananmunaa
1dl ruokakermaa
2dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1tl mustapippuria myllystä
½ dl ruokosokeria
Basilikan lehtiä
Voita vohvelipannun rasvaamiseen
Kirpeä dippi
1dl turkkilaista jogurttia
3rkl hunajaa
½ sitruunan mehu
3rkl hienonnettua basilikaa
Hienonna heinäsirkkoja veitsellä. Hienonna rosmariinin lehdet. Vatkaa kananmunat kulhossa ja lisää kerma koko ajan vatkaten. Lisää vehnäjauhot, sirkat ja rosmariini. Mausta suolalla, mustapippurilla ja ruokosokerilla ja anna taikinan turvota hetken sillä välin kun teet kastikkeen.
Tee dippi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
Annostele taikinaa kuumalle voilla voidellulle vohvelipannulle paistumaan. Paista kunnes vohvelit ovat kullanruskeita ja irtoavat pannusta helposti. Koristele vohvelit tuoreella basilikalla ja tarjoa kirpeän dipin kanssa.
Liekitetyt persikat kinuskikastikkeella
3 persikkaa
2½ dl ruokosokeria
1prk kondensoitua maitoa
2rkl liekitysalkoholia (esim. brandy)
Voita
Puolita persikat ja poista kivet. Lisää 2dl ruokosokeria laakealle lautaselle ja kasta persikanpuolikkaat hyvin sokeriin. Kuumenna voita pannulla ja lisää sokeroidut persikanpuolikkaat. Liekitä lisäämällä pannulle alkoholia noin 5 minuutin hautumisen jälkeen ja sytyttämällä sen joko tulitikulla tai kaasulieden liekillä. Lopuksi lisää pannulle kondensoitu maito ja ½dl ruokosokeria. Keitä kunnes seos on kinuskimaisen sakeaa.