Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kantaa huolta siitä, miten ylivelkaantuneet voisivat muuttaa työn perässä paikkakunnille, jossa työtä olisi tarjolla. Jokisen mukaan nyt tehdyillä toimilla ei vielä päästä hallituksen tavoitelemaan 72 prosentin työllisyysasteeseen.
Syksyn hyvien uutisten myötä uusia työpaikkoja syntyy telakka- ja autoteollisuuteen, Turkuun ja Uuteenkaupunkiiin.
MTV:n Uutisextrassa vierailleen Jokisen mukaan ylivelkaantuneilla ihmisille, joilla on perinnässä hoidettavia, astuu usein eteen käytännön ongelmia.
– Ylivelkaantuneet ihmiset, joilla on luottohäiriömerkintöjä, eivät pysty tekemään vuokrasopimusta tai maksamaan takuuvuokraa, jos perinnässä on hoidettavia. Näihin täytyy löytää täsmätoimia, jotta ihmiset eivät jää sinne tukiloukkuun, vaan he voivat ottaa vastaan työtä, Jokinen sanoo.
Jokinen ehdottaa selvitysmiestä purkamaan vyyhtiä.
– Tässä olisi esimerkiksi paikka vaikka selvitysmiehelle selvittää tämä ongelmavyyhti ja avata väylä sinne työpaikkaan ihmisille, Jokinen sanoo.
Jokisen mukaan taloudessa nähty lievä positiivinen vire on nostanut kysymyksen työpaikkojen täyttämistä.
– Ollaan lähestymässä tällaista positiivista poikkeustilaa, eli meillä on suuri haaste, miten nämä syntyvät työpaikat pystytään täyttämään, hän toteaa.
Jokisen mukaan asiaan täytyy puuttua monin toimenpitein, jotta suomalaista työvoimaa saadaan esimerkiksi telakalle.
– Siihen esimerkiksi meidän koulutusjärjestelmän täytyy reagoida nopeasti, siinä on asuntopolitiikkaan liittyviä kysymyksiä ja työvoiman liikkuvuuteen liittyviä kysymyksiä, niin että ihminen, joka on tällä hetkellä tukien varassa kannattaa ottaa työtä vastaan ja lähteä työn perässä liikkumaan, Jokinen kuvaa.
Jokisen mukaan näyttää siltä, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste ei vielä nykyisillä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa tehdyillä toimilla täyty.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) varoittaa HS:n haastattelussa, että keväällä voi olla edessä 1-2 miljardin euron lisäleikkaukset, jos taloudessa ja työllisyydessä ei tapahdu selvää käännettä ennen kevättä.