Lapin äänikuningattaren poliittisen uran taustalla taustalla on loikkaus toiseen puolueeseen ja poliisille tehty tutkintapyyntö kokoomuslaisista paikallispoliitikoista.
Lapin vaalipiirin kiistaton ääniharava oli perussuomalaisten Sara Seppänen (entinen Tuisku), joka keräsi peräti 11 145 ääntä jättäen taakseen esimerkiksi keskustan Katri Kulmunin lähes 3 000 äänellä.
– Olen hyvin hämmästynyt ja nöyrän kiitollinen tästä tuloksesta. En osannut odottaa yhtään tämänkaltaista. Ehkä yhtä neljäsosaa tästä äänimäärästä uskalsin toivoa, Seppänen kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: Perussuomalaiset saamassa hirmuvoiton Lapissa – vaalipiirin ääniharava Sara Seppänen: "Keskustan politiikkaan ollaan oltu pettyneitä"
Luokanopettajasta kansanedustajaksi
Seppänen uskoo menestyksen takana olevan pitkään tehty työ paikallispolitiikassa.
Rovaniemeläinen luokanopettaja, väitöskirjatutkija Seppänen (s. 1982) toimii entuudestaan Lapin liiton valtuuston puheenjohtajana sekä Rovaniemen kaupunginhallituksen jäsenenä ja valtuutettuna. Nyt hän nousee ensimmäisen kauden kansanedustajaksi.
Äänimäärän kasvu oli huomattava, sillä viime eduskuntavaaleissa Seppänen ylsi varasijalle 2 216 äänellä, tuolloin kokoomuksen ehdokkaana ja sukunimellä Tuisku. Tuolloin hän oli toiseksi eniten ääniä saanut kokoomuslainen ehdokas Lapissa.
Nyt käydyt eduskuntavaalit olivat hänen kolmannet vaalinsa perussuomalaisena.
Lue myös: Yli 60 uutta kansanedustajaa: He kaikki ponnistavat eduskuntaan
Erotettiin kokoomuksen valtuustoryhmästä
Seppänen vaikutti aiemmin kokoomuksessa kaupunginvaltuutettuna, mutta hänet erotettiin yksimielisesti valtuustoryhmästä vuonna 2019 luottamuspulan vuoksi. Vuonna 2020 hän liittyi perussuomalaisten valtuustoryhmään.
Valtuustoryhmästä erottamista perusteltiin kokoomuksen paikallispoliitikkojen puolelta kovin sanoin.
– Kokoomuksen arvoihin ei kuulu muunnellun totuuden tai virheellisten tietojen levittäminen, sääntöjen rikkominen, toisten mustamaalaaminen eikä uhkailu tai kiristys, kokoomuksen valtuustoryhmä tiedotti Kalevan uutisen mukaan.
– Luottamuspula perustuu selvityksessä olleiden seikkojen lisäksi myös Tuiskun laiminlyönteihin luottamustehtävien hoidossa sekä epäasialliseen ja syrjivään käyttäytymiseen toisia vaaliehdokkaita ja oman ryhmän valtuutettuja kohtaan, Kaleva kertoo kokoomuksen Rovaniemen kunnallisjärjestön ilmoittaneen paria kuukautta myöhemmin.
Lausunnot johtivat rikostutkintaan, koska Tuisku koki kunniansa tulleen loukatuksi valtuustosta erottamista koskevassa tiedotteessa.
Syyttäjä kuitenkin päätti esitutkinnan, koska katsoi, ettei riittävää näyttöä rikoksesta ollut syytteen nostamiseksi.
Kalevan mukaan esitutkinnassa muun muassa todettiin, etteivät tiedotteessa todetut seikat henkilöidy Tuiskuun, eikä tämän kunniaa ole pyritty loukkaamaan.
7:45
Paikalliskokoomuksen sisäinen konflikti
Kaleva paljasti vuoden 2019 lopulla paikallispoliitikkolähteiden kertoneen, että silloisen Tuiskun toiminnasta olisi tullut kunnallisjärjestölle lukuisia yhteydenottoja.
Kaleva kertoi muun muassa Tuiskun lähipiireineen pyrkineen puuttumaan hänen luottamustoimintaansa koskeneeseen kommentointiin sosiaalisessa mediassa. Erimielisyyttä oli myös esimerkiksi vaalimainontaan liittyen.
Jutun perusteella kiistan taustalla oli puolueen sisäisiä erimielisyyksiä esimerkiksi siitä, saiko jo silloin äänikuningataren viittaa kantanut Tuisku kannatukseensa nähden riittävän painavia ja merkittäviä luottamustehtäviä.
Jutussa Tuisku itse luonnehti joutuneensa ajojahdin kohteeksi. Hän ilmaisi pettymyksensä politiikan niin sanottujihin hyvä veli -kerhoihin.
Lue myös: Riikka Purra ohitti Marinin äänikuningattarena – he keräsivät komeimmat äänisaaliit
Toivoo perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitustaivalta
MTV:n haastattelussa nyt eduskuntavaalien jälkeen Seppänen kommentoi kokoomuksen paikallisryhmän tapahtumia tiiviisti.
Hänen näkemyksensä on, että paikallispolitiikassa pieni joukko ihmisiä aiheutti suuren vahingon ja median kautta käytiin julmaa syytelyä.
– Kukaanhan ei riitele yksin, Seppänen toteaa.
Seppänen sanoo kuitenkin, ettei haluaisi palata näihin vuosien takaisiin tapahtumiin.
– Minä olen mennyt elämässä eteenpäin ja toivon todella, että kokoomus ja perussuomalaiset ovat hallitusyhteistyössä. Yhteistyötä tehdään kaikkien kanssa ja näin se on politiikassa, hän sanoo.
Oikeistohallituksessa Lapin äänikuningatar näkisi mielellään mukana esimerkiksi kristillisdemokraatit, RKP:n ja Liike Nytin.
Lue myös: Vaalivalvoja Korkki: Petteri Orposta tulee pääministeri – mutta kaikki muu on vielä auki
13:27
Seppänen: Jos jotain tekisin toisin, valitsisin alunperinkin perussuomalaiset
Seppänen kertoo löytäneen poliittisen kotinsa perussuomalaista. Hänen arvonsa eivät ole puolueen vaihdon myötä muuttuneet.
– On ollut ilo tehdä työtä isänmaan puolesta ja meidän puolueen ohjelman allekirjoitan täysin. Meillä on ollut hyvä yhteistyö koko puolueen ja Lapin piirin ehdokkaiden kesken ja se tuottaa aina hyvän tuloksen, hän sanoo.
– Jos jotain tekisin toisin, olisin valinnut alunperinkin puolueeni toisin, hän naurahtaa.
Lue myös: Kokoomus nousi voittoon, SDP taipui kolmanneksi – Näin vaalitrilleri eteni
Haluaisi Lapin liikenneyhteydet kuntoon
Seppänen kertoo kiertäneensä kaikki Lapin kunnat osana vaalikampanjaansa.
– Rakastuin Lapin ihmisiin. Täältä löytyy aitoja ja rehtejä ihmisiä.
Hän korostaa Lapin potentiaalia ja toivoo voivansa viedä sen viestiä kansanedustajana etelään.
Seppäsen mielestä myös muuttunut geopoliittinen turvallisuustilanne edellyttää katseen kääntämistä pohjoiseen.
– Suomi on saari. Lapissa on yhteys länteen eli Ruotsiin ja Norjaan. Se tarkoittaa sitä, että meillä pitäisi myös raideyhteydet ja tämä tieverkko olla kunnossa, hän sanoo.
"Olen valmis kaikkiin tehtäviin"
Seppänen ei kommentoi sitä, onko Lapin äänikuningattarella toiveita ministerinsalkusta tai muista luottamustehtävistä puolueessa.
– Tässä mennään asia kerrallansa. Äänimäärä on toki vahva ja suhteutettuna väestöpohjaan merkittävä, hän myöntää.
– Olen valmis toki kaikkiin tehtäviin Lapin ja suomalaisten puolesta.