Saksan liittokansleri Angela Merkel sai tänään tärinäkohtauksen jo kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä tapaamisessa pääministeri Antti Rinteen kanssa Berliinissä.
Ensimmäisen kerran hän sai tärinäkohtauksen 18. kesäkuuta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiyn tapaamisen aikana. Silloin hän kertoi medialle, että hänen vointinsa koheni veden juomisen jälkeen.
Merkel kommentoi myös uusinta tapausta lehdistötilaisuudessa Rinteen tapaamisen jälkeen vakuutellen olevansa kunnossa. Hän kertoi "työstävänsä sitä, mitä tapahtui välikohtauksessa presidentti Zelenskiyn kanssa".
– Tämä prosessi ei selkeästi ole vielä lopussa, mutta edistystä on tapahtunut. Joudun elämään tämän asian kanssa vielä jonkin aikaa, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa tänään.
– Mutta olen hyvässä kunnossa, eikä minusta tarvitse huolehtia, Merkel vakuutti.
Merkel ei antanut lisätietoja siitä, onko hän vastaanottanut lääketieteellisiä neuvoja tai hoitoja vaivoihinsa.
Ei suostu selittelemään
Liittokansleri Merkel on 64-vuotias ja hoitanut virkaa vuodesta 2005, eli viimeiset 14 vuotta. Hänellä ei ole historiaa vakavista sairauksista, eikä hänen tärinäkohtauksilleen ole annettu selitystä.
Lääketieteen asiantuntijat ovat spekuloineet Merkelin kohtausten mahdollisia aiheuttajia, joita voi heidän mukaansa olla useita.
Tämänpäiväisessä lehtistötilaisuudessa Merkeliltä kysyttiin kahdesti hänen terveydestään ja tilanteen läpinäkyvyydestä.
Saksalaiset poliittiset toimijat ovat pitäneet asiasta kunnioittavaa hiljaisuutta, mutta paikallinen iltapäivälehti Bild kysyi, pitäisikö Merkelin kertoa enemmän terveydentilastaan kolmannen kohtauksen jälkeen.
– Mielestäni lausuntoni, jonka mukaan olen kunnossa, on riittävä, Merkel vastasi.
Saksassa poliitikot ovat perinteisesti saaneet nauttia suuresta yksityisyydestä terveydentilansa suhteen. Toisin on esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa presidentin vuosittaista terveystutkimusta käsitellään julkisuudessa.
Väsymätön neuvottelija
Merkel sai tärinäkohtauksen myös 27. kesäkuuta tapaamisessa Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa. Hänen tiedottajansa kertoi hänen olevan kunnossa ja jatkavansa suunnitellusti matkaa Japanin G20-kokoukseen.
Silloin hallituksen edustajat kertoivat Reutersille kyseessä olevan enemmänkin psykologinen ongelma, koska Merkel yritti kovasti olla toistamatta kohtausta.
Japanin matkan jälkeen Merkel matkusti suoraan pitkäkestoisiin, kolmen päivän neuvotteluihin Brysseliin sopimaan EU:n huippuviroista.
Merkel on tunnettu työmoraalistaan ja hänellä on maine väsymättömänä neuvottelijana, joka pystyy keskittymään pieniinkin yksityiskohtiin yömyöhään venyneissä neuvotteluissa.
Vuoden 2016 marraskuussa Merkel ilmoitti hakevansa neljättä kautta liittokanslerina.
– Tämä ei ole pelkästään päätös kampanjasta, vaan myös tulevasta neljästä vuodesta – jos terveys sen sallii, Merkel sanoi silloin.
Kutsuu itseään "unikameliksi"
Jos Merkel ei pystyisi jatkamaan tehtävässään, presidentti nimittää jonkun istuvan hallituksen ministereistä väliaikaiseen virkaan, kunnes parlamentti valitsee uuden liittokanslerin.
Merkel on aikaisemmin vitsaillut olevansa ”unikameli”, joka voi olla päiväkausia parin tunnin unilla, kunhan saa kunnon yöunet viikonloppuna.
Nimityksensä jälkeen 2005 Merkel on ottanut ison rooliin Euroopan näyttämöllä, ohjaten EU:ta euroalueen kriisien läpi, ja avaten Saksan ovet Lähi-idän sotia pakeneville turvapaikanhakijoille vuonna 2015. Hänen maansa sekä puolueensa on yhä jakautunut sen seurauksena.