Korona on tuonut harvinaisen selvästi esiin Suomen ja Ruotsin erot kansakuntina ja poliittisina järjestelminä. Suomessa näköjään pystytään tarvittaessa nopeisiin toimiin – ja samanaikaisesti myös kriittiseen keskusteluun. Ruotsi sen sijaan näyttää jääneen konsensuskulttuurinsa ja liberaalien arvojensa vangiksi, kirjoittaa MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki.
Ruotsin toimet ovat paljon vaatimattomampia kuin muissa Pohjoismaissa, kuolinluvut moninkertaisesti korkeampia – ja silti kunnollinen debatti strategian onnistumisesta suorastaan loistaa poissaolollaan.
Koko muu maailma seuraa Ruotsin koronalinjauksia suut ammollaan. Muualla liikkumista rajoitetaan, kouluja suljetaan, vanhukset eristetään ja suojamaskien käytöstä vähintäänkin keskustellaan.
Ja mitä tekee Ruotsi? Pitää koko yhteiskunnan auki entiseen tapaan aivan kuin koko muu maailma olisi jonkinlaisessa massapsykoosissa.
Valtio on sentään Ruotsissakin suositellut välttämään joukkokokoontumisia, mutta muodollisia rajoituksia ei ole nähty. Kansalaisia vain kehotetaan "käyttäytymään kuin aikuiset".
Ruotsi voi toki hyvinkin olla oikeassa arviossaan, että ei ole muuta tapaa pysäyttää epidemiaa kuin antaa sen pyyhkäistä koko väestön läpi. Lisäksi on myös huomattava että Ruotsin hallituksella on erilaiset valtaoikeudet suhteessa rajoitustoimiin kuin vaikkapa Suomen hallituksella.
Mutta silti.
Ruotsin julkinen keskustelu kumisee tyhjyyttään kriittisestä keskustelusta, vaikka kuolinluvut alkavat olla huidella aivan omissa sfääreissään muihin pohjoisen Euroopan maihin verrattuna.
Tärkeintä ruotsalaisille tuntuu olevan sopuisa diskuteeraus ja hallituksen työn pönkittäminen. Soraääniä ei haluta.
– Tulee vielä monta mahdollisuutta esittää hallitukselle tiukkoja kysymyksiä tästä tilanteesta, mutta niiden aika ei ole nyt, vakuuttaa suurimman oppositiopuolueen Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.
Joku voisi sanoa että tiukkojen kysymysten esittämisen aika on juuri nyt, kun ihmisiä kuolee kiihtyvään tahtiin – etenkin kun koko muu maailma on valinnut päinvastaisen strategian.
"Ruotsissa vallitsee surrealistinen rauha," kirjoitti brittiläinen sanomalehti The Guardian jo kuun vaihteessa, ja tilanne on muuttunut tämän jälkeen vielä olennaisesti pahemmaksi.
Ovatko ruotsalaiset hulluja?, kysyy puolestaan espanjalainen El Independente.
Toki soraääniäkin kuuluu – mutta hiukan yllättäen nekin vaiennetaan mediassa kuin yhteisestä sopimuksesta.
Eilen 22 ruotsalaistutkijaa ilmaisi eriävän mielipiteensä Dagens Nyheter -lehdessä. "Kansanterveysviranomaiset ovat epäonnistuneet – nyt poliitikkojen on puututtava asiaan", kirjoittavat 22 epidemiatutkijaa ja professoria ja vaativat, että jos virkamiehillä ei ole kykyä ennustaa tai rajoittaa epidemiaa, asiaan on puututtava nopein ja radikaalein toimenpitein. Tutkijat myös ennustivat että Ruotsin kuolinluvut voivat nousta Italian tasolle.
Voisi kuvitella että Ruotsin iltapäivälehdet tarttuisivat tähän, ja niin ne tarttuivatkin – mutta mihin sävyyn?
– Pian kävi selväksi, että koko teksti perustui vääriin lukuihin. Nämä 22 tutkijaa ovat tehneet yksinkertaisia virheitä ja saivat tehdä nolon korjauksen. Asia olisi saanut jäädä siihen, rauhoittelee Expressen.
Tutkijat myönsivät että luvuissa oli epätarkkuuksia ja kommentoivat ennusteita myöhemmin seuraavasti:
– Nämä siteeratut luvut ovat mielestämme itsessään vähemmän tärkeitä kuin tämän pandemian yleinen kehitys jota halusimme alleviivata.
Tästä huolimatta Expressen pilkkaa tämän päivän kolumnissaan tutkijoiden koko huolenilmausta estoitta:
– Terveiset foliohattumaailmasta: Mitäpä väliä totuudella kun teksti on vaan niin hyvä! Jutun otsikoksi oli valittu "Älyllinen haaksirikko".
Ruotsin pääepidemiologi Anders Tegnellin mukaan Ruotsin kuolinluvut vain vaikuttavat korkeilta siksi, että Ruotsissa osataan laskea tilastoja paremmin kuin muualla maailmassa. Ruotsin strategiassa vikaa ei ole.
Ja näin kaikki jatkuu entisellään, huolimatta siitä että Tukholmassa joka toisessa vanhusten palvelutalossa on koronatartuntoja ja Ruotsissa kuolee nyt väestöönkin suhteutettuna kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomessa.
Epidemian etenemistä en osaa ennustaa mutta kriittisen yhteiskunnallisen keskustelun puute Ruotsin tilanteesta on ällistyttävää.
Aika näyttää kuinka kestävä tämä linja on ollut.
Kirjoittaja on MTV Uutisten ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityistoimittaja.