Kommentti: Bidenista sanotaan se, mitä Kekkosesta salattiin

Yhdysvalloissa media sanoo hapuilevasta presidentistään nyt sen, mitä Suomessa Kekkosesta salattiin, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ei ole hyvässä kunnossa. Sen toteamiseksi ei tarvitse olla lääkäri.

Valkoisen talon isäntä haahuilee, sekoilee toistuvasti sanoissaan ja on silminnähden heikossa hapessa. Terveessä demokratiassa niiden pitäisi olla selviä merkkejä siitä, ettei 81-vuotiaan Bidenin yksinkertaisesti pitäisi pyrkiä neljän vuoden jatkokaudelle.

Viikon takainen CNN:n vaaliväittely oli Bidenille kiistaton katastrofi. Pitkä lähetys näytti kaikille sen, mitä aiemmin oli kyllä epäilty muuallakin kuin republikaanien ivailuissa: Yhdysvaltojen presidentin paikka on pikemminkin vanhainkodissa kuin Valkoisessa talossa.

Yhdysvalloissa debatin jälkeen esimerkiksi vaikutusvaltaisen sanomalehden New York Timesin pääkirjoitustoimitus katsoi, että Bidenin pitäisi luopua demokraattipuolueen presidenttiehdokkuudesta. Se olisi lehden mukaan palvelus maalle.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

"Ei hyvältä näytä" – Risto E.J. Penttilä povaa Joe Bidenin vetäytyvän presidenttikisasta 5:15
Katso myös: Näistä syistä Biden väistyy lopulta, arvioi Risto E.J. Penttilä.

Yhdysvaltojen vuoden 2024 tilanteessa on kaikuja Urho Kekkosen viimeisistä presidenttivuosista yhdellä merkittävällä erolla.

Suomessa media oli Kekkosen kunnosta usein hissukseen. Esimerkkejä riittää. Ylen mukaan 1970-luvun lopulla "Kekkonen sekosi täysin Kostamuksessa puhetta pitäessään" ja media vaikeni.

Vaikka 1970-luvulla kamerat eivät olleet samalla tavalla läsnä kuin tänä päivänä, ei Kekkosen heikentyvää kuntoa täysin pystytty häivyttämään pois näkyviltä. Siitä pitivät huolen esimerkiksi televisioidut uudenvuodenpuheet.

Helsingin Sanomien (HS) ex-päätoimittaja Janne Virkkunen on todennut, että "hovi pyrki salaamaan presidentti Kekkosen terveyden heikkenemisen, eikä media kyennyt raportoimaan tästä asiasta sillä tavalla kuin sen olisi kuulunut tehdä". 

Väitteessä on perääkin. Esimerkiksi presidentin kanslian tiedotteessa lievä aivoverenvuoto oli muuttunut flunssaksi. Suomeksi sanottuna Kekkosen terveydentilasta valehdeltiin.

HS on itse kertonut toisenlaisestakin tapauksesta. Elokuussa 1981 Kekkonen oli Islannissa kalastamassa. HS:n toimittaja kirjoitti matkasta muun muassa seuraavasti: "Presidentin levätessä hotellihuoneessaan ja henkilääkäri Pentti Halosen kuljeskellessa huolestuneen näköisenä hotellin aulassa muu seurue nautti islantilaisten vieraanvaraisuudesta".

Lehden uutispäätoimittaja oli "raivoissaan" vihjailevasta jutusta. Sitä ennen uutispäätoimittajalle oli raivonnut presidentin kanslia, koska presidentin terveydentilasta oli vihjailtu. Helsingin Sanomat julkaisi asiasta lyhyen oikaisun.

Presidentin kansliapäällikkö Jaakko Kalela on Ilta-Sanomien mukaan kertonut, että "lehdistö ei noteerannut muutoksia Kekkosen terveydentilassa". Horjahduksista kerrottiin, mutta suuri kuva jäi hämäräksi.

Kansaa ei valmisteltu tulevaan, Kalela sanoi Ilta-Sanomille. Syyskuussa 1981 Kekkonen jäi sairaslomalle ja lokakuussa oli vuorossa eronpyyntö.

Yhdysvalloissa media sanoo hapuilevasta presidentistään nyt sen, mitä Suomessa Kekkosesta salattiin.

Lue myös:

    Uusimmat