Vaikka kuinka skitsoilet ruoan kanssa ja treenaat peppua, typerä elämä tulee jossain vaiheessa ja sössii koko homman. Lapsen saaminen tuo elämääsi käsittämättömän määrän rakkautta, vaikka välillä väsyttääkin – olisiko siinä uusi totuus äitien kahvipöytiin?
"Lapsen saaminen pilaa vartalosi lopullisesti". Se on lause, jonka suurin osa raskaana olevista naisista kuulee Suomessakin päivittäin. Raskauden jälkeen rintasi roikkuvat, vatsasi on viiruilla ja ylipaino on lopullisesti riesanasi – nämä varoitukset alkavat heti, kun olet kertonut olevasi raskaana.
Yhdysvaltalainen bloggaaja Ntima Preusser on oikeassa: meidän on lopetettava tuo kropastamme höpöttäminen. Kun saat lapsen, se mullistaa maailmasi. Ainakin omalla kohdallani se on ollut parasta, mitä elämä on antanut ja sitä vartenhan kehosi on olemassa – elämää, ei peilejä varten.
Kun kerroin olevani raskaana, minua ensin onniteltiin ja sen jälkeen muistutettiin, että tiedäthän ettet enää koskaan tule käyttämään bikineitä?
Minulla on teille ikävää kerrottavaa: elämä pilaa vartalosi, vaikka yrittäisit kuinka olla elämättä. Vaikka eläisit proteiinirahkalla, hyppäisit salilla ja tuijottaisit kaikki päivät peilistä vatsalihaksiasi, typerä elämä tulee ja pilaa kaiken. Roikkuvaa nahkaa ei pääse pakoon kukaan.
Nyt, kun poikani on hieman yli vuoden voin sanoa että totta se on – kehoni ei ole koskaan enää samanlainen! Se on erilainen, mutta silti ihan yhtä hyvä – ei sen kauniimpi tai rumempi kuin ennenkään. Vatsani on pehmeämpi ja rintavarustukseni on kokenut muodonmuutoksen, mutta onko tuolla nyt niin väliä? Kehoni on tuonut maailmaan elämäni tärkeimmän ihmisen ja olen siitä pirun ylpeä (niin ja käytin myös bikineitä viime kesän uintireissuilla, pahoittelen jos käytökseni järkytti).
En valehtele, ulkonäkö on tietysti minulle(kin) tärkeää. Olenhan luonteeltani sillä tavalla heikko ja turhamainen ihminen. Ennen raskautta luin kaiken mahdollisen venyvästä vatsanahasta, ihon rasvaamisen tärkeydestä ja painon pudottamisesta raskauden jälkeen. Mutta kuinkas sitten kävikään? Imetyksen vuoksi raskauskilot hävisivät kuukaudessa eikä ihooni tullut muutoksia lainkaan. Sama tapahtui muille lähipiirini naisille, joiden jälkikasvu saapui maailmaan yhtä aikaa – osa jopa joutui elämään suklaalla, jotta ei kuihtuisi olemattomiin.
Mikä yllätys!
Osa tietysti tuskailee raskauskilojensa kanssa vielä kymmenen vuoden päästä, mutta se että lapsesi pilaa vartalosi ei ole mikään yleismaailmallinen totuus. Se on totuus, että lapsi tuo elämääsi järkyttävän määrän rakkautta ja onnea, olisiko siinä uusi lause kahvipöytiin?
Jos et pidä kehosi muutoksista raskauden jälkeen, on paljon asioita joita voit tehdä näyttääksesi samalta kuin ennenkin – puree se treeni synnyttäneenkin takamukseen. Äitiyden myötä koko kehovouhotus asettuu kuitenkin aivan uuteen asemaan: Miksi kaikki treenaavat täydellistä takapuolta nykyään? Milloin siitä tuli elämän tarkoitus? Hyvinvointi on tietysti tärkeää, mutta siinä vaiheessa kun on ihan ookoo olla tilaamatta ravintolassa ruokaa muun seurueen mukana ja popsia sen jälkeen piilossa riisikakkuja, ollaan hyvinvoinnista aika kaukana. Aivojakin voi muuten treenata, miksi kukaan ei halua olla erittäin älykäs?
Olen itsekin huomannut valittavani kropastani päivittäin ja muistan jopa hetken, jolloin aloitin sen: olin 8-vuotias ja vertailin vyötäröäni serkkuihini salaa peilin kautta. Kaikki tämä itseni mollaaminen johtuu siitä etten ole huippumalli, vaikka sellaiselta olisi ihan kiva näyttää ja totta munassa se välillä sapettaa.
Itsensä haukkuminen on opittu tapa, joka tuntuu olevan etenkin meillä naisilla tiukassa. Se siirtyy perintönä äidiltä tyttärille, mutta nyt olen päättänyt laittaa suuni kiinni. Toivottavasti sinäkin yrität samaa, koska haukkuminen on rumaa ihan kaikkia kohtaan.
Keskitytään välillä mahdollisimman onnelliseen elämään, ei tisseihin ja makkaroihin – kuulostaisko diililtä?