Kommentti: Matematiikka on jo Boris Johnsonin puolella – Tällä yhtälöllä voit laskea brexitin läpimenon todennäköisyyden

Brittiparlamentti äänestänee tänään tai huomenna Britannian erosopimuksesta – jälleen kerran. Parlamentin eri puoliskot ovat sopimuksesta suorastaan raivokkaasti eri mieltä, mutta todennäköisyydet ovat jo Boris Johnsonin puolella, kirjoittaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Mirja Kivimäki.

Lontoossa käydään parhaillaan taistelua jossa ei likaisia keinoja säästellä. Keskeinen pelistrategia on estää sellaiset äänestykset, jotka johtaisivat pelaajan näkökulmasta väärään lopputulokseen.

Superlauantai ehti jo lässähtää, kun Sir Oliver Letwinin ponsialoite meni läpi. Letwinin aloite tarkoitti käytännössä, että varsinaista brexit-äänestystä ei päästy pitämään ennen kuin muu asiaan liittyvä lainsäädäntö on päässyt parlamentin käsittelyyn. Näin pääministeri Johnson saatiin pakotettua hakemaan EU:lta lisäaikaa.

Tämän voisi äkkiseltään nähdä parantavan opposition mahdollisuuksia saada maahan uudet vaalit tai uusi brexit-kansanäänestys, mutta numerot kertovat päinvastaista.

Paikkoja parlamentissa on kaikkiaan 650, mutta monista eri syistä johtuen vain 639 heistä voi äänestää.

Näin laskien: 639 / 2 = 319,5  320. 

Yksinkertaista enemmistöä varten pääministeri Johnson tarvitsee siis brexit-suunnitelmansa tueksi vähintään 320 parlamentaarikkoa.

Ääniä on tietysti kyselty lukuisissa medioissa. BBC:n mukaan perjantaina sopimuksen takana oli 302 edustajaa, ei-ääniä 301 ja epävarmoja 36.

Lauantai-iltana numerot olivat jo nousseet sopimuksen hyväksi: Pääministerin brexit-sopimusta näytti kannattavan 312 edustajaa. Ei-ääniä oli 303, ja epävarmoja 24.

Summa summarum: Kyllä-leirin kannatus on noussut kymmenellä, ei-leirin vain kahdella. Ei-leirin pitäisi lisäksi saada jäljellä olevista epävarmoista edustajista melkein kaikki taakseen jotta sopimus kaatuisi. Johnson sen sijaan tarvitsee enää kahdeksan ääntä lisää.

Tämä sopimus saattaa sittenkin mennä vielä läpi.

Lue myös:

    Uusimmat