Britannian pääministerin Boris Johnsonin hallituksen brexit-lainsäädäntö on saanut alahuoneen tuen selvästi taakseen. Lain puolesta äänesti 358 edustajaa ja sitä vastusti 234.
Brexit-laista äänestettiin tänään ensimmäistä kertaa. Lainsäädännön käsittely jatkuu parlamentissa vielä vuodenvaihteen jälkeen.
Myös lain käsittelyaikataulua koskeva äänestys sujui odotetusti ja hyväksyttiin selvin luvuin.
– Olemme askeleen lähempänä brexitin saavuttamista, Johnson tviittasi äänestyksen jälkeen.
Lakiesitys koskee brexitin järjestelyjä
Hyväksytty lakiesitys käsittelee muun muassa Britannian rahallisia velvoitteita EU:lle, Euroopasta Britanniaan muuttaneiden oikeuksia ja Pohjois-Irlantia koskevia järjestelyjä.
Punaisena lankana kuitenkin on Johnsonin vahva vetoomus saada Britannian EU-ero maaliin tammikuun loppuun mennessä. Lakidokumentissa seisoo, ettei uutta lisäaikaa voida enää hakea.
Esityksessä määritellään myös muita siirtymäkauden päivämääriä. Näiden perusteella EU:n ja Britannian suhteet pysyvät pitkälti muuttumattomina ensi vuoden loppuun.
Tarkoituksena on antaa molemmille osapuolille aikaa solmia uusi kauppasopimus. EU on kuitenkin varoittanut, että tämä vain vuoden ajanjakso on erittäin tiukka aikaraami uuden kauppasuhteen neuvottelulle.
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier on todennut EU:n tekevän kaikkensa, että Britannian ja EU:n välillä on kauppasopimus ensi vuoden lopussa.
"Kaikki on muuttunut"
Vuoden viimeinen äänestys oli paljon puhuva myös poliittisten tuulten muutoksen osalta.
BBC:n politiikan konkaritoimittaja Vicki Young totesi Twitterissä pian äänestyksen jälkeen, että vuosi alkoi silloisen pääministeri Theresa Mayn ajaman brexit-lain hylkäämisellä yli 200 äänen enemmistöllä. Nyt vuosi päättyy lain hyväksymiseen yli 100 äänen enemmistöllä.
– Kaikki on muuttunut, Young kirjoittaa.
Johnsonin konservatiivit ottivat murskavoiton viime viikon ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa ja saivat alahuoneessa enemmistön istuimista. Johnsonin erosuunnitelmaa voimakkaasti vastustanut työväenpuolue puolestaan kärsi kovimman tappion sitten 1930-luvun.
Työnväenpuoluetta johtava Jeremy Corbyn maalaili brexit-uhkakuvia myös perjantain äänestyksessä. Corbynin mukaan EU-eron myötä suuryritykset ottavat vallan Britanniassa ja romuttavat esimerkiksi maan ruokaturvallisuuden. Jatkossa säädetään siitä, kuinka paljon rotankarvoja appelsiinimehussa voi olla, Corbyn julisti.
– Me uskomme edelleen, että tämä on kamala sopimus.
Laki hyväksyttiin alahuoneessa 124 edustajan enemmistöllä. Äänestystuloksen jälkeen selvisi, että vastoin Corbynin toivetta kuusi työväenpuolueen edustajaa äänesti brexit-lain puolesta ja yli 30 puolueen edustajaa jätti äänestämättä.
Viimeinen sinetti loppiaisen jälkeen
Brexit-äänestyksen myötä Britannian parlamentti vetäytyy istuntotauolle joulun ja uudenvuoden yli. Parlamentti palaa brexit-lain kimppuun heti loppiaisen jälkeen.
Kaksipäiväisessä käsittelyssä lakia puidaan kohta kohdalta. Tämän jälkeen laista äänestetään vielä 9. tammikuuta ennen kuin se siirtyy ylähuoneen käsittelyyn.
Myös EU:n on vielä ennen tammikuun lopun takarajaa ratifioitava brexit-laki.
Artikkelia täydennetty kello 19.50.