Suomen metsätalouden tulevaisuudesta syntyi EU-parlamentissa jännittävä näytelmä, jonka sankariksi voi nostaa RKP:n europarlamentaarikon Nils Torvaldsin. Torvalds voi saada työpaikkojen pelastamisesta myötätuulta presidenttikisaan, mutta tuskin hiilinielulla ihan kansanvillitsijäksi vielä ylletään, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.
Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Rkp:n ehdokas Eva Biaudet joutui tyytymään noin 82 000 ääneen, mutta Torvaldsia voi jo nyt veikata sadan tonnin mieheksi.
Torvalds teki hartiavoimin töitä, kun hän rakensi Suomen metsätaloudelle suopeamman esityksen yhdessä saksalaisen europarlamentaarikon Norbert Linsin kanssa. Monimutkaisen EU-prosessin aikana Torvaldsia on kehuttu analyyttiseksi ja älykkääksi.
Äänestys oli loppuun asti täysin arvaamaton, sillä suuri osa europarlamentaarikoista ei ymmärrä hiilinielusta paljoakaan ja vielä suurempi osa siitä vähät välittää. Vaikeissa aiheissa ryhmän voimahahmojen merkitys on suuri, vaikka parlamentissa ei tunneta ryhmäkuria – pikemminkin ryhmähenkeä.
Useat suomalaiset mepit tekivät myöhään eilisiltaan saakka käännytystyötä omiensa joukossa. Metsänomistajien ja teollisuuden edustajat kiittelevät esimerkiksi SDP:n Miapetra Kumpula-Natrin panosta, sillä sosialistien ja demokraattien ryhmässä mielipiteet jakaantuivat.
Sirpa Pietikäinen on ollut omassa EPP-ryhmässään vastarannan kiiski, jota kotimaan teollisuuslobbarit eivät ole hyvällä katsoneet. Kokoomuslaiset voivat valita, onko Pietikäisen toiminta puolueelle sopiva viherleima vai kiusallista selitettävää maakunnissa. Mikään yllätys Pietikäisen ajattelu ei ole, sillä kokoomuksessa hän on ollut aina oman polkunsa kulkija.
Vihreät mepit ovat olleet tiukasti Suomen metsien lisähakkuita vastaan. Heidi Hautalan sana painaa omien joukossa, ja myös vieraissa pöydissä. Hautala on Votewatch-järjestön mukaan Euroopan parlamentin vaikutusvaltaisin suomalaisjäsen. Hautala on rankattu sijalle 17, mikä on kova suoritus 751 europarlamentaarikon joukossa.
Parlamentin äänestys oli yksi välietappi monipolvisessa EU-päätöksenteossa, tosin erittäin tärkeä sellainen. Seuraavaksi jäsenmaiden ministerineuvosto hakee yhteistä linjaa puheenjohtajamaa Viron johdolla. Nyt neuvoston saama pohjapaperi on Suomen metsätalouden kannalta huomattavasti parempi kuin vielä eilen.
Suomen hallitus on ottanut johtavan roolin "metsämaiden" ryhmässä, jossa on kymmenkunta valtiota. Ryhmässä on pieniä maita, joten suurien jäsenmaiden tuki olisi jatkossa tarpeen. Katseet kääntyvät etenkin Ranskaan ja Espanjaan, joissa on kasvavat metsävarat ja myös kunnianhimoiset tavoitteet biotaloudessa.
Suomessa metsävarojen käyttö ja lisähakkuut ovat erittäin tärkeitä asioita Sipilän hallitukselle, metsäteollisuudelle ja metsänomistajille. Pelissä on työpaikkoja ja suuria investointeja biojalostamoihin ympäri Suomea.
Parlamentin äänestystuloksella on merkitystä myös Suomen sisäpolitiikkaan. EU-vastaiset voimat eivät saaneet lisäpolttoainetta arvostelulleen. Lähellä oli nimittäin asetelma, jossa omat metsänsä jo aikaa sitten maan tasalle kalunneet maat olisivat opastaneet Suomea, miten täällä pitäisi hoitaa metsiä.
Ja mikä parasta, kerrankin EU herätti edes hieman kiinnostusta ja tunteita. Ja vieläpä hiilinielusta.
2:07