Kommentti: Olympialaisissa suurenmoinen hetki – tällaista näkee harvoin

Visiitti Pariisin olympialaisten judonäyttämölle oli antoisa monellakin tapaa, vaikka suomalaisottelija Luukas Sahan urakka päättyikin karvaasti toiseen otteluun, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa Grand Palais Éphémère -areenalta. 

Heti alkuun on sanottava paksulla tussilla alleviivaten: Judoareena on eittämättä yksi Pariisin olympialaisten sytyttävimmistä suorituspaikoista. Ranskalaisille rakas laji takaa jo tunnelman, mutta sitä ehostetaan vielä tanssimusiikilla ja yleisökoreografioilla. Upea kokonaisuus!

Myös matolla sattui ja tapahtui sunnuntaina. Suomen Luukas Saha taisteli 66 kilon sarjassa urhoollisesti ja ajoi maailmanlistan ykkösen Denis Vierun todella koville. Neljännesvälierän jatkoaika olisi todellakin voinut kääntyä myös suomalaisen eduksi.

Juuri ennen Sahan toista ottelua nähtiin judopäivän tunteikkain hetki. Japanilainen Uta Abe, joka ei ollut hävinnyt otteluakaan naisten 52 kilon sarjassa sitten vuoden 2019, taipui ipponilla Uzbekistanin Diyora Keldiyorovalle.

Aben lähtökohtia heikensi se, ettei hän ollut pystynyt osallistumaan MM-kisoihin ja muutamaan muuhun suurturnaukseen kuluvana vuonna. Tämän takia hän oli rankattu vasta yhdeksänneksi, ja vastaan tuli heti 2. kierroksella maailmanlistan ykkönen Keldiyorova.

Tappion tultua Abe murtui täysin. Valmentaja lohdutti Abea minuuttikaupalla maton ulkopuolella, mikä poiki upean ja melko poikkeuksellisen reaktion valtaosin ranskalaiselta yleisöltä. Se aloitti kovaäänisen taputuksen ja kannustuksen seisaaltaan, ja huusi lopulta myös olympiavoittajan ja nelinkertaisen maailmanmestarin nimeä. Poissa tolaltaan ollut japanilainen poistui areenalta valmentajansa kainalossa, upean tuen kera.

Olympiajudoareenan yleisö, sanon teille chapeau!

Lue myös:

    Uusimmat