Kommentti: Pariisissa muhivan suomalaisyllätyksen tiellä melkoinen järkäle

Täpärästi Pariisin olympialaisiin karsintojen kautta yltänyt suomalainen nyrkkeilijälupaus Pihla Kaivo-oja esitti sunnuntain avausottelussaan kypsän ottelijan elkeitä. Matka mitalille on nyt kutkuttavan lyhyt.

21-vuotias tamperelainen käsitteli Pohjois-Pariisin Villepinten messukeskukseen kisoja varten rakentuneen nyrkkeilyareenan uumenissa kokemansa hetken sellaisella varmuudella, että kaiken nähnyt valmentaja Maarit Teuronenkin vaikutti hieman yllättyneeltä.

Tilanne oli nuorelle suomalaisiskijälle täysin poikkeuksellinen. Loistavasti tapahtumassa mukana ollut monituhatpäinen yleisö mylvi jokaisen ottelun aikana, ja ilta oli muutenkin varsin tiivistunnelmainen. Toisaalta vastaan tulleesta Sambian Margaret Tembosta oli hyvin vähän ennakkotietoa.

Kaivo-ojan leiri valmistautui kaikkeen mahdolliseen. Veikkaukset ”tuulimyllynä” päälle tulevasta vastustajasta osuivat kohtalaisen hyvin oikeaan. Siihen Kaivo-oja vastasi rauhallisella tavalla – iskien teräviä suoria aina, kun Tembon riuhtomiset avasivat aukkoja puolustukseen.

Kolmannen erän lopulla, kun suomalaisen voitto oli jo selvä, yleisö osoitti Kaivo-ojalle tukeaan laulamalla. Mikä mieletön hetki uran tähän asti kovimmassa paikassa!

Tie on nyt raivattu jo 16 parhaan joukkoon, josta olympialaisten tosikamppailut oikeasti vasta alkavat. Seuraavaksi Kaivo-ojan tielle asettuu turnauksen kuudenneksi sijoitettu, yhdysvaltalainen Jennifer Lozano.

Teksasilainen on Kiviojan ikätoveri ja itse asiassa hyvin tuttu sparrivastustaja. Suomalaisleiristä tihkuneiden tietojen mukaan kokemus noista salikohtaamisista on jättänyt varsin hyvän kutinan torstaita ajatellen. Vaatimustaso nousee kuitenkin neljännesvälierässä melkoisesti eikä Tembo ollut rehellisesti sanottuna olympiatason vastustaja.

Nyrkkeilyssä ei otella pronssiotteluita, joten Kaivo-oja on paperilla jo kahden voiton päässä olympiamitalista. Vastustajien yli ei kannattaisi ikinä vilkuilla, mutta Lozanon jälkeen kaaviossa Kaivo-ojaa odottaisi Turkin Buse Naz Cakiroglun – Tokion olympiahopeamitalisti, kahden vuoden takainen maailmanmestari ja kolminkertainen Euroopan mestari.

Turkkilainen on turnauksen kolmanneksi sijoitettu ja se lopullinen este matkalla kohti olympiamitalia. Jo tuohon otteluun, voiton päähän olympiamitalista pääseminen olisi hieno tilaisuus Kaivo-ojalle, jonka kohdalla neljän vuoden kuluttua oteltavat Los Angelesin kesäolympialaiset ovat Pariisin kisoja suurempi tavoite.

Kaivo-ojan kohdalla huomiota tuntui eilisen jälkeen herättävän eniten hänen nopea poistumisensa areenalta voiton jälkeen. Maarit Teuronen ei ainakaan myöntänyt, että Mira Potkosen käyttämän vaitonaisen medialinjan omaksuminen olisi valmennuksen suunnalta annettu ohje.

Kyseessä on toki 21-vuotias urheilija itselleen hyvin uudessa ympäristössä. Ajatus voi lähteä harhailemaan, mutta tuskin Kaivo-ojan keskittyminen muutamasta medialle antamasta kommentista pilalle menisi.

Siihenkin hän nimittäin vaikuttaa lyhyen tutustumisen perusteella tarpeeksi kypsältä.

Lue myös:

    Uusimmat