Asiat laukaisevat yhteiskunnassa ketjureaktioita. Ilmiö on yleensä niin yksinkertainen, että huono asia kerää ympärilleen löyhkäävää lietettä ja hyvä asia kehrää kupeelleen myönteisyyttä.
Viime viikkoina säteily on ollut raveille suotuisaa. Useampi positiivista lajikuvaa levittävä projekti on ponnistanut päivänvaloon ja saanut paitsi ravi-ihmiset myös hevosurheilun ulkopuoliset tahot innostumaan.
Oulun viikontakaisissa raveissa radan toimistoon asteli Lipottarien pesäpalloilija Laura Pohjola. Hän kysyi, voisivatko Oulun pesäpalloporukat ja ravirata lähteä tekemään yhteistyötä. Pesäpalloilijoiden parissa on kipinä alkanut kuulemma hehkua raveja kohtaan.
Avaus oli harvinainen. Yleensä liikenne on tällä tiellä yksisuuntaista. Raviratojen tulee hakea yhteistyökumppaneita, mutta ratojen omilta ovilta ei kolkutuksia kuulu.
* * *
Pallon pisti pyörimään Hyvinkään Tahkon lukkari, intohimoinen ravien ystävä Juha Puhtimäki. Hän ideoi Pesiskimpan, joka rakentaa sillan kahden perinteisen suomalaislajin pesäpallon ja raviurheilun välille. Pesiskimppa hommaa kaksi ravuria kilpailemaan nimiinsä vuoden 2019 loppuun saakka.
Yhteistyön aikaansaamat säteilyvaikutukset alkavat tuntua laajemmin, kuten Oulun tapaus osoittaa. Puhtimäen oman joukkueen Tahkon ohella Superin tiimeistä Kouvolan Pallonlyöjät ja Jyväskylän Kirittäret ovat jo vahvistaneet lähtevänsä raviprojektiin mukaan.
Harva laji on modernissa maailmassa niin vahva, että pystyy seisomaan omilla jaloillaan. Yhteistyössä on aina ollut voimaa, mutta nykyajan kiristyneessä kilpailussa kuluttajien vapaa-ajasta siinä voi olla jopa ylivoimaa.
Myös muita myönteisiä yhteistyöuutisia urheilulajien rintamalta on lähiaikoina odotettavissa liittyen tulevaan Raviliigan ja jääkiekon Liigan kumppanuuteen.
Jotta latu saadaan avattua, vaaditaan ennakkoluulottomuutta. Jokainen meistä voi tehdä ainakin pienimuotoiset ”puhtimäet” ja tuoda raviurheilun piiriin uusia ihmisiä oman harrastuksensa parista, tuttavapiiristään tai työpaikalta.
* * *
Pesiskimpassa on myös yhteiskunnallinen elementti, sillä 20 prosenttia tuotosta jaetaan hyväntekeväisyyteen. Hiljattain uutisoitiin, että vuodenvaihteessa päättynyt ensimmäinen Raviliiga jakoi puolestaan hyviin tarkoituksiin mieltälämmittävät 75 000 euroa.
Ja lisää hyväntekeväisyyttä: Mahdollisuuksien hevonen -hankkeen organisoima kimppa Talli Pohjantähden Alla liisasi täksi vuodeksi itselleen Koskelan Akselin. Nousevan suomenhevosnimen ravaamat rahat lahjoitetaan lajin nuorisotyölle.
Mahdollisuuksien hevonen -hanke on ideoinut myös Kummihevoskampanja -projektin, joka jauhaa ympäri valtakuntaa hyvää hevossanomaa. Tässäkin tapauksessa yhteistyö sai aikaan läpimurron, sillä Suomen Hippos, Hippolis ja Suomen Ratsastajainliitto löivät projektissa hynttyyt yhteen.
Hankkeen idea on oiva. Kampanjaan mukaan ilmoitetut hevoset käyvät vierailuilla valituissa kohteissa, muun muassa päiväkodeissa, hoitolaitoksissa, kouluissa, vanhainkodeissa ja työyhteisöissä. Hevonen viedään ihmisten tykö, eikä toisinpäin. Jos tarve vaatii, hevonen tuodaan vaikka tupaan asti, kuten on toimittu vanhainkodeissa, jolloin huonokuntoisimmatkin asukkaat pääsevät ilosta osallisiksi.
Vastaanotto on ollut haltioitunutta. Moni iäkkäämpi ihminen matkaa hevosen nähdessään muistossaan vuosikymmenten taa ja saa yhteyden jo unohtuneeksi luulemaansa aikaan. Usealle lapselle kyseessä on ensikosketus tähän uljaaseen eläimeen. Vaikutus on valtava, ja mitä enemmän kummihevoset vierailuja tekevät, sen enemmän niitä halutaan, kun sana lähtee leviämään. Lämmittävää säteilyvaikutusta tämäkin.
Kampanjassa on mukana jo noin 140 hevosta ja ponia. Osoitus siitä, että hevosväellä on todellakin sydän oikealla paikalla.